Deljenje

 

ВАШАР ПОБЕДИО БЕРБУ!

Пише: Драгомир Илић

 

Општи је утисак да је било мање посетилаца него прошле године. Закупци кажу да су „прошли мршаво“. Угоститељи „драли“ туристе.

 

Ако сте се којим случајем у суботу 13. октобра нашли код Карађорђевог конака пред почетак главног дана Опленачке борбе- видели бисте Србију у малом.


Berba1


Надоле десно, чиновници као из Гогољевих романа, очекивали су долазак „високих званица“. Сређиван је банкетски простор који је сличио на оне у америчким филмовима са белим полутвореним шаторима облика вигвама. Цвет горе, цвет доле, помери ово, помери оно.. Не прија им када их питате што из Београда не долази „прва лига“... али шта је ту је.. добар је сваки министар.

Шалу на страну, између њих и обичног народа протеже се пут и раскрсница са семафором, на којој нервозни „саобраћајац“ бездушно дува у пиштаљку. Нервозан и неприпремљен за улогу домаћина, виче не неспретне туристе у аутомобилима, аутобусима, које организатори спроводе ка импровизованим паркинзима, или прецизније местима на путу, тротоарима, где се за 200 динара дневно могу паркирати.

Главном улицом, оним путем који води ка Руднику и излазу, на поду има половних шрафцигера, гардеробе. На имровизованим и склапаним наврат нанос тезгама нуди се турски доњи веш, шајкаче са кокардама у свим бојама. Улични свирачи на полуисправним хармоникама набадају високе тонове.

Горе десно, где почиње мало озбиљнији изложбени простор има свега- грнчарије, цвећара, продаваца луча и катра, вунених чарапа, гуњева, лимених посуда, бомбона оних старинских што кажу. На сваком другом штанду кува се купус, порција 300 кинти. Прасићи „су горе прошли него ли за Божић“. Само Будимир Марковић уреди њих 50 дневно. Пеку се и два вола. Мириси испуњавају улицу, док одоздо из порте долазе звуци традиционалне изворне песме, игара, скрајнутих од очију пролазника.


 

-Свега има али пара нема. Пролази народ, загледа, купи по који грозд, ширу и оде даље. Видиш да и у кафане ретко ко седа - прича нам Горан један од закупаца тезги које су ове године коштале девет хиљада динара за три дана. Чудом не може да се начуди одакле Леонтина на берби. „Комшија“ му добацује да је „ту због деце“, онај трећи „да је то виша политика“. Оплетоше и по Драгану Јовановићу, дугогодишњем „локалном шерифу“ који овде коси и воду носи.. Раније се није чуло незадовољство, сада мештани не штеде речи када куде.. Него да заобиђемо политику.

Овдашњи воћари су искуснији. Заузели су прилазе, и централне делове, грожђе се продаје од 100 до 150 динара за онај „хамбург“ какав само овде рађа „чија зрна пуцају кад се у уста ставе“. Шира иде „као луда“. Сто динара.

Ако је шта вредно поред поносних виноградара видети, јесу старе занатлије. Ужичанин Сарва Борко је грнчар, четврта генерација, а занат чува још од прадеде. Најбоље му иду лонци и сачеви. Млађи купују и црепуље, то га радује, да се хлеб пече као некада. Да се не заборави.

Ту је и Златиборац Раденко Ковчић. Продаје луч, кило 150 динара. Има и катран, којим се лече кожне болести. Ту су и бобице клеке, једна чаша 80 динара. Вунене чарапе 400 динара. Гуњеви, плетени џемпери, капе, шајкаче.

 

Све у свему, народ долази, пролази. Вечерас се Опленачка берба завршава концертом Саше Матића, синоћ су наступале „Легенде“. Продавци се жале да је далеко мање гостију него ли прошле године... Али опет ће доћи. Обрни окрени немају куд. И њихови дедови су долази на Вашар одвајкада.


Berba3


 

Победници са Радана, Мајевице и Тополе

 

Организовано је такмичење у воћним ракијама из ове године. Мићун Николић из Добре Воде на Радан Планини победио је са виљамовком и освојио друго место са шљивовицом.

-Ово је ракија од дивље, непрскане крушке каква само на Радану рађа. И шљива је ранка, стара сорта која је горе код нас „преживела“ – прича поносно Мићун, који поседује сто хектара земље у овом од недавном парку природе.

Са својом малом ћеркицом је дошао и победио у класи воћних ракија са својом кајсијевачом Бојан Џувелековић из Републике Српске. И он је поносан да је "воће са Мајевице донело пехар у срцу Шумадије". Ипак пехар за шљиву остао је у Шумадији. Победник је произвођач из Блазнаве, одакле је случајно или не и поменути „локални шериф“ Драган Јовановић ЦЕНЕ У ТОПОЛИ „СКОЧИЛЕ“ И 500 ОДСТО

У време Опланачке бербе цене су у Тополи су скочиле и до 500 одсто. Осим печења- „прасетина“ 1200, јагњетина 1600. Све остало је поскупело. Обична кафа 150 динара, два парчета проје 300, пиво 250, салате порција 300.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"