Deljenje

На Руднику откривен подрум из средњег века.

КАД РУДАРИ ПИЈУ ВИНО

Пише: А.С.

Крај десете кампање археолошких истраживања на Руднику откривен је средњовековни подрум за вино. Подрум је откривен локалитету Дрење-Којовача

У питању је велика грађевина, са два улаза, која је сачувана у зони подрума, са уклесаним каналима за дренажу. Просторија је служила за складиштење робе, у првом реду течности, највероватније вина.


фото: Планина Рудник


-Аналогије смо пронашли у Шпанији и Италији, где су сачувани и представљени јавности средњовековни подруми за вино. Канали за дренажу су карактеристични за просторије где се очекује изливање течности. У зидове објекта су уклесане просторијице које су се користиле за чување робе, а служиле су као хладњаци. Овакав објекат до сада није истраживан у Србији-каже Ана Цицовић из Музеја рудничко-таковског краја.


фото:екипа археолога на истраживању


 Рударство је утицало да на Руднику буде подигнуто урбано насеље и отворен трг, што је за собом повукло и развој трговине. Дубровачки трговци су доносили на руднички трг тканине, со, вино... а откупљивали метал, кожу, восак, крзна, стоку. Са друге стране у историјским изворима је забележено да су и на Руднику постојали виногради. Изузетно задовољни досадашњим резултатима, руководиоци истраживања др Дејан Радичевић са Филозофског факултета и Ана Цицовић из Музеја рудничко-таковског краја захваљују се власницима имања, колегама и свима онима који су на било који начин помогли и подржали вишегодишња ископавања.


фото: пронађени подрум из праисторије


 

Истраживања на Руднику су започета 2009. године. У почетку су финансирана средствима Општине Горњи Милановац и Музеја рудничко-таковског краја, а од 2011. године су суфинансирана од стране Министарства културе Републике Србије. Поред Којоваче, на Дрењу су истраживани и локалитети Двориште С. Марковића, Стационар и Имање Никића, као и локалитет на Маџарском брду. До сада су откривени остаци православне и католичке цркве, резиденцијална грађевина са живописом и један стамбено-економски објекат.

Следеће године, истраживања се настављају на новим локалитетима на Руднику, што је и била почетна идеја пројекта.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"