Deljenje

 

Физичари из Србије радили у најмодернијој научној лаборатортији на свету.

СРБИЈА УЛАЗИ У ЧЛАНСТВО ЦЕРН

На програму ЦЕРН за усавршавање наставника из Србије у Женеви, који се састојао од серије тематских предавања из различитих области физике елементарних честица, од посете експериментима који се тренутно спроводе у ЦЕРН-у, од упознавања са најмодернијим технологијама које се користе као и од практичних радионица заснованих на ЦЕРН-овим програмима.

 

У програму је учествовало 12 наставника физике из разних градова Србије међу њима и Крагујевланка Ана Марковић. Она и колеге Марина Дороцки, Гордана Јандрић Хајдуковић, Драгица Ивковић, Немања Мицић, Јовица Мишковић, Тамара Пазаркић, Драгана Родић, Наташа Станић, Мирјана Станојевић, Катарина Стевановић су имали привилегију да учествују у раду тренутно најмодерније научне лабораторије у свету. 

Програм за 2018. годину је организован у сарадњи ЦЕРН-а и Министарства за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије (МПНТРС), уз помоћ научника и инжењера из Србије који раде своја истраживања у оквиру различитих ЦЕРН-ових пројеката.
Како каже професорка Физике из Прве крагујевачке гимназије Ана Марковић,”У току програма били су смештени у ЦЕРН-овом хостелу, а авантура обиласка ЦЕРН-а и упознавања са начином живота и рада у овој престижној установи, почела је већ следећег дана.”


 

- Након добродошлице коју су нам приредил неки од чланова тима који броји 85 истраживача са Универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу присуствовали смо предавањима и радионицама која су држали еминентни ЦЕРН-ови сарадници и стручњаци. ЦЕРН је посетила и висока делегација Владе Републике Србије, са премијерком Аном Брнабић на челу, а ми смо присуствовали потписивању уговора о сарадњи измедју ЦЕРН-а и Србије у области едукације и промоције науке. Надамо се да ће пријем Србије у стално чланство ЦЕРН бити потврђено до краја године, каже Ана Марковић.

Јефф Wиенер водич наше групе, Аустријанац пореклом, потрудио се да нам боравак у ЦЕРН-овим просторијама, кабинетима и учионицама буде што занимљивији.

Читава екипа наших стручњака на челу са Предрагом Миленовићем, омогућила је свим наставницима да из потпуно другачијег угла сагледају свет субатомских честица. Мултимедијалним презентацијама, предавањима и добро осмишљеним радионицама о детекцији честица, стекли смо знања о томе како субатомску физику на један лакши и једноставнији начин представити ђацима.

С, Миленковић Фото: Приватна архива


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"