Deljenje

 

У насељеним местима општине Кнић неће бити безимених улица

СВЕ УЛИЦЕ У ОПШТИНИ ДОБИЈАЈУ ИМЕНА

На 34. редовној седници Скупштине општине Кнић, заказаној за 31. децембар 2018. године, пред одборницима ће се наћи и предлог Одлуке  о утврђивању назива улица и засеока у насељеним местима на територији општине Кнић. Ако одборници прихвате предлог Одлуке, Скупштина општине Кнић ће усвојити имена 601 улице и 66 засеока. Објављујемо списак како ће се звати све улице


    До сада на територији општине Кнић ни једна улица није имала назив. Након усвајања ове одлуке неће бити безимених улица, кућни број ће добити сви објекти па ће сви грађани имати валидну адресу са улицом и бројем. То ће олакшати посао поштарима, курирским службама, хитној помоћи, полицији али и свим грађанима Кнића јер до сада нису имали прецизну адресу.

Наредне године предстоји посао постављања табли са називима улица које ће бити постављене на почетку и крају свих  улица као и постављање плочица с кућним бројевима. Грађанима предстоји и промена личних карти и осталих докумената, али то ће бити тек по њиховом истеку па тако грађани неће имати ванредне трошкове за замену личних докумената.

Утврђивање назива улица и засеока на територији општине Кнић спроведено је у оквиру реализације Уредбе о Адресном регистру, и пројекта Владе РС „Ажурирање адресног регистра“. Посао око именовања улица отпочео је достављањем Елабората уличног система за 36 насељених места на подручју општине Кнић, који је урадио Републички геодетски завод (РГЗ), задужен да води адресни регистар. У даљем поступку решењем председника општине Кнић образована је Комисија о додели назива улица, тргова и заселака на териротији општине Кнић, која је позвала Савете месних заједница, грађане и правна лица да доставе иницијативе за доделу назива улица и заселака.


Комисија за називе улица и засеока је током рада уочила неке пропусте у Елаборату које је направио РГЗ, па је предложила додавање неких улица које су биле изостављене, као и скраћивање или спајање појединих улица.

Прави изазов за Комисију био је одређивање назива улица. Уважавајући предлоге Савета месних заједница и појединих грађана, Комисија је називе неких улица допунила и својим предлозима. Одлучено је да се имена улицама дају по знаменитим личностима из националне историје, књижевницима, научницима, уметницима, локалним географским појмовима, традиционалним називима, догађајима, свецима и верским празницима, али водило се рачуна да не буду запоставњене и локалне знамените личности. Комисија је предлог Одлуке о утврђивању назива улица и засеока у насељеним местима на територији општине Кнић доставила Општинском већу општине Кнић. Општинско веће је усвојило предлог Одлуке а Министарсво за државну управу и локлану самоуправу РС је дало сагласност.

По највећем српском светитељу, улицу Светог Саве добиће Балосава, Борач, Брестовац, Вучковица, Кусовац, Претоке и Топоница.

Грабовац и Пајсијевић ће у част српског светитеља имати Светосавску улицу. Вучковица, Гунцати, Грабовац, Забојница и Лесковац ће имати по једну улицу са именом Патријарха Павла.

У част вожда Првог српског устанка и родоначелника краљевске династије Карађорђевић, улице у Балосави, Борчу, Бумбаревом Брду, Грабовцу, Гунцатима, Книћу, Љуљацима, Опланићу, Рашковићу и Честину носиће име Карађорђева. Улица у Радмиловићу ће носити име Кнеза Александра Карађорђевића. Улице са именом Краља Петра I, биће у Барама, Бумбаревом Брду, Книћу, Љуљацима, Радмиловићу и Кнежевцу, док ће Драгушица и Кнић имати заједничку улицу са називом Краља Петра Ослободиоца. Табле са именом Kраља Александра Карађорђевића наћи ће се у улицама у Бумбаревом Брду, Книћу и Бечевици. Грабовац ће имати улицу са именом Краља Александра Ујединитеља, док ће улица у Вучковици, названа по витешком краљу, носити име Краља Александра. Највећа улица у Радмиловићу носиће име Краљице Марије Карађорђевић, а успомену на најомиљенију краљицу у нашем народу, у Кнежевцу ће чувати улица са именом Краљице Марије. У част  супруге краља Петра I Карађорђевића, улица у Бечевици носиће назив Кнегиње Зорке.

У спомен на вожда Другог српског устанка и кнеза Србије, у Балосави, Книћу, Опланићу и Топоници улице ће носити име Кнеза Милоша, док ће улица у Грабовцу понети име Кнеза Милоша Обреновића. Улица у Борчу ће бити названа Милоша Обреновића. Кнић и Радмиловић ће имати по једну улицу са именом Кнегиње Љубице, супруге кнеза Милоша. Улице Кнеза Михаила, наћи ће се у Балосави, Гружи, Книћу и Забојници. Улице са именом  Краља Милана Обреновића, биће у Книћу и Љуљацима, док ће улица у Барама носити назив Краља Милана. Заједничка улица у Бумбаревом Брду и Претокама носиће назив Кнеза Милана Обреновића, због тога што је Милан Обреновић 1881. године, када је прогласио Бумбарево Брдо за самостално село још увек био кнез. У част супруге краља Милана Обреновића, улица у Вучковици ће понети назив Краљице Наталије. По Јеврему, брату Милоша Обреновића, улица у Радмиловићу ће носити назив Господар Јевремова.

Називима улица са именима српских владара из доба средњовековне српске државе, одата је почаст најзнаменитијим личностима из тог периода, од Немањића, преко Хребељановића и Лазаревића до деспота Ђурђа Бранковића. Тако ће по родоначелнику српске владарске династије Немањића, улице у Борчу, Драгушици, Кусовцу и Љуљацима носити назив Стефана Немање, док ће улица у Грабовцу бити названа Немањина. По првом краљу Србије, улица у Борчу ће понети име Краља Стефана Првовенчаног, а улице у Грабовцу, Гружи и Топоници ће носити назив Стефана Првовенчаног.

Краљевска имена носиће и улице у Врбети, Краља Владислава, у Претокама Краља Вукашина, у Брестовцу Kраља Драгутина а у Топоници Краља Милутина. По мајци Светог Саве, улица у Забојници ће бити названа Анастасије Немањић. Улица у Врбети ће носити назив Јелене Анжујске, по мајци краља Драгутина и Милутина Немањића.

У Борчу, Кусовцу и Топоници, по једна улица ће носити име Цара Душана, а улица у Љуљацима ће носити назив Душана Силног. Уличне табле са именом Цара Лазара биће постављене у улицама у Балосави, Бумбаревом Брду, Врбети,Гунцатима и Книћу. Име Кнеза Лазара наћи ће се на таблама у улицама у Борчу, Гружи, Драгушици, Кикојевцу, Опланићу, Љуљацима и Честину. Име Царице Милице носиће улице у Балосави, Книћу и Радмиловићу а Кнегиње Милице у Врбети. Царска имена ће понети и улице у Грабовцу, Цара Константина, у Љуљацима, Цара Николаја и Гривцу Царице Јелене.

Улица у Љуљацима носиће име Жупана Николе Алтомановића. Коњуша ће имати улицу са називом Јефимијина, по Јелени Мрњавчевић, супрузи деспота Угљеше Мрњавчевића. На Мрњавчевиће ће бити сачувана успомена и називом улице у Книћу Марка Краљевића.

У насељима Борач и Рашковић, по једна улица ће бити названа Деспота Стефана Лазаревића, док ће Балосава, Гружа, Грабовац и Честин имати улице са именом Деспота Стефана. Једна радмиловачка улица ће носити назив Деспота Ђурђа Бранковића, а улица у Љубићу ће бити названа Деспота Ђурђа.

Комисија за називе улица је посветила велику пажњу томе да улице понесу називе по именима знаменитих личности које потичу са територије данашње општине Кнић. Тако ће главна улица у Книћу понети назив Војводе Стевана Книћанина. По најпознатијем кнезу Гружанске кнежине и првом војводи у Кнежевини Србији улица у Вучковици ће носити име Томе Вучића Перишића а улица у Книћу ће се звати Томе Вучића.


По првој историјски познатој личности са простора Груже, блиском сараднику деспота Стефана и деспота Ђурђа, Великом челнику који је живео у средњовековном борачком граду, улице у Борчу и Кнежевцу ће понети име Радича Поступовића. По оберкапетану, команданту Крагујевачког дистрикта, који је живео у Забојници, улица у том насељу ће бити названа Станише Марковића.

Улице у Книћу ће носити називе Благоја Томића, Васе Томића, Обор кнеза Тодосија Филиповића и Ђорђа Ниџовића по чувеним устаницима против Турака који су рођени у овом насељу. По чувеним устаницима рођеним у гружанским селима, улица у Коњуши ће се звати Радоја Коњушанина, у Забојници Михаила Оташевића, у Честину Петра Туцаковића.

Једна улица у Претокама биће названа Јеремије Гагића, по секретару Карађорђевог Правитељштвујућег совјета и руском дипломати рођеном у овом селу.

    Своје улице ће имати и велике српске војсковође рођене у гружанским селима, које су се јунаштвом истакле у Српско-турским ратовима, Балканским ратовима и Првом светском рату. Тако ће у Книћу улице носити имена Генерала Стевана Луковића, Генерала Теодосија Луковића, Мајора Василија Луковића, Пуковника Милована Недића и Потпуковника Вемића. Улица у Гунцатима ће бити названа Радисава Зечевића, у част дивизијском ђенералу и војсковођи из Балканских и Првог светског рата, рођеном у овом селу. Забојница ће имати улицу названу Капетана Милутина Карановића, по војсковођи из Српско-турских ратова и носиоцу Таковског крста V реда, рођеном у овом селу. Име Генерала Милоја Попадића биће исписано на табли једне улице у његовом родном селу Брњица. Мештани Грабовца нису заборавили да је армијски генерал Војске Краљевине Југославије Душан Симовић пореклом из њиховог места, па ће једна улица у овом насељу носити име Генерала Душана Симовића. Вучковица ће добити улицу Велимира Зимоњића названу по мештанину овог села и носиоцу Карађорђеве звезде са мачевима.

Улица у Забојници ће носити име Благоја Лекића мештанина овог села и учесника Светоандрејске скупштине. У Книћу ће улица у којој је он рођен носити име Антонија Пантовића, управитеља вароши Београд. Кнић ће добити  улице и по осталим знаменитим личностима рођеним у овом насељу. Тако ће улице у Книћу носити називе Боже Максимовића Кундака по Министру просвете и унутрашњих дела, Димитрија Михаиловића по једном од оснивача варошице, Љубице Луковић оснивачу Кола српских сестара, Максима Ђокића донатора земљишта за изградњу книћанске цркве, Петра Куновчића мештанина заслужног за електрификацију варошице и Сретена Богићевића једног од најугледнијих домаћина овог краја о чијем значају говори и податак да га је посетио краљ Александар Обреновић 1897. године.

Книћанска села су дала и знамените личности у области духовног живота, па ће улице добити називе и по њима. У Брестовцу ће улица носити име Епископа Михаила Урошевића који је рођен у овом селу, Борач ће имати улицу Јеромонаха Јелисеја који је рођен у том селу а био је старешина манастира Свете Тројице у Овчарско-кабларској клисури. Балосава и Честин ће имати заједничку улицу са именом Мојсеја Ђоровића, названу по Милутину Ђоровићу Мојсеју проигуману и епитропу манастира Хиландар. Име Митрополита Мелентија Павловића, рођеног у оближњем селу Врбава наћи ће се на уличној табли у Бечевици.

Насеље Брњица добиће улицу Милоша Зечевића, по познатом историчару из овог села одликованом орденом Светог Саве. У Борчу ће бити и улица Младена Жујовића, рођеног у Јешевцу изнад овог села, пуковника ађутанта кнеза Михаила, начелника Главне војне управе, управника града Београда, окружног начелника рудничког округа и оснивача града Горњег Милановца.

Баре и Кнић ће имати улицу Др Драгише Витошевића, српског књижевног историчара, теоретичара и критичара, приповедача и антологичара. У Љуљацима ће једна улица носити име Др Драгослава Срејовића српског археолога, културног антрополога, професора Универзитета и академика, пореклом из овог села. У Брестовцу ће бити улица Живадина Стевановића, из овог села, књижевника, песника и члана Удружења књижевника Србије. Насеље Забојница ће добити улицу Неше Лептира, по Ненаду Радуловићу, члану познате групе „Последња игра лептира“, који је био пореклом из овог села. У Кнежевцу и Барама биће улица са именом Торија Јанковића, познатог филмског редитеља рођеног у Барама. Липница ће имати улицу Милована Илића Минимакса, познатог радио и тв водитеља рођеног у овом селу. У селу Опланић, у улици у којој је рођен Милан Ћировић познати играч и певач у крагујевачком фолкору по ком је настала игра и песма „у коло се ухватила до Милана Гружанина“, биће поствљена табла са исписаним именом Милана Гружанина.

Значајан број улица у книћанским селима носиће имена по свецима, верским празницима и православним светињама. Тако ће на уличним таблама по книћанским селима бити исписани називи Апостола Петра и Павла у Брњици, Архангела Михајла, Ђурђевданска и Богородичина у Гривцу, Видовданска у Коњуши, Липници и Топоници, Јована Златоустог у Жуњама, Никољданска у Кикојевцу, Свете Петке и Свете Тројице у Бечевици, Свете Тројице, Светог Петра и Павла и Светог Архангела Гаврила у Борчу, Светог Јована у Барама и Љуљацима, Светог Николе у Бечевици, Борчу, Топоници и Љуљацима, Светог Трифуна у Кусовцу, Стеванданска у Радмиловићу, Стефана Дечанског у Драгушици и Радмиловићу и Хиландарска у Коњуши.

У знак сећања на добротворе и задужбинара из овог краја у Вучковици, Пајсијевићу и Љубићу ће бити улице Данице и Косте Шамановић и у Вучковици Јеврема и Милеве Барлов.

Имена неких улица биће „песничка“, у Дубрави, Книћу и Опланићу Бранка Радичевића, у Љубићу Војислава Илића, у Бечевици, Брестовцу и Книћу Десанке Максимовић, у Гунцатима, Кикојевцу и Книћу Ђуре Јакшића, у Книћу Јована Дучића, у Книћу и Честину Јована Јовановића Змаја, у Гунцатима и Книћу Лазе Костића, у Гунцатима Милана Ракића и Шантићева.

У неким насељима ће бити „књижевне“ улице, у Гривцу Борислава Пекића, у Книћу Бранислава Нушића, Милована Глишића, и Милорада Павића, у Топоници Данка Поповића, у Вучковици Добрице Ћосића, у Книћу и Честину Иве Андрића, у Претокама Исидоре Секулић и Моме Капора, у Брњици Јоакима Вујића, у Драгушици Милоша Црњанског и Стевана Сремца, у Забојници и Книћу Петра Кочића, у Гунцатима и Книћу Радоја Домановића, у Гружи и Честину Стевана Јаковљевића.

Грабовац, Гунцати и Љубић ће имати улице са именом реформатора српског језика Вука Караџића, док ће Врбета, Брњица и Кнић имати улицу са називом Доситејева.

У неколико книћанских  насеља улице ће понети имена највећих српских војсковођа, Војводе Живојина Мишића, Војводе Петра Бојовића, Војводе Радомира Путника и Војводе Степе Степановића.

Улице носе и имена Арсенија Чарнојевића у Пајсијевићу, Баја Пивљанина у Љуљацима, Васе Чарапића у Кнежевцу, Владике Николаја у Кикојевцу, Воје Танкосића у Љуљацима, Гаврила Принципа у Грабовцу и Претокама, Девет Југовића у Забојници, Димитрија Давидовића у Љубићу и Претокама, Јована Ристића у Гунцатима, Мајке Јевросиме у Претокама.

Улице ће бити означене и са таблама на којима ће бити имена познатих српских научника, Јована Цвијића, Јосифа Панчића, Мике Аласа, Милеве Марић Ајнштајн, Милутина Миланковића, Михајла Пупина, Николе Тесле, Стојана Новаковића и Владимира Ћоровића.

У книћанским насељима улице ће носити имена и Васе Пелагића, Марка Миљанова, Милоша Обилића, Милунке Савић, Надежде Петровић, Павла Вујисића, Проте Матеје Ненадовића, Станоја Главаша, Стевана Мокрањца, Стевана Синђелића, Танаска Рајића, Хајдук Вељка, Војводе Вука, Јове Добраче, Кнеза Радована Бакића, Мајора Миленка Тепића, Михајла Анђеловића, Павла Јуришића Штурма, Николе Пашића.

Насеље Кнић ће добити улицу Феликса Каница по  Феликс у Филипу  Емануелу Каницу, путописцу, археологу и етнологу   и једном од највећих познавалаца југоисточне Европе, који је у својим делима писао и о историји неких книћанских села.  Кнић и Радмиловић ће имати по једну улицу Михаила Драгића, а Кнић улицу етнолога Петра Ж. Петровића.


ИМЕНА УЛИЦА У НАСЕЉЕНИМ МЕСТИМА ОПШТИНЕ КНИЋ

1300 каплара, Гунцати

14. октобра, Вучковица

21. октобра, Коњуша

27. oктобра, Бечевица

28. августа , Рашковић

А

Анастасије Немањић, Забојница

Антонија Пантовића, Кнић

Апостола Петра и Павла, Брњица

Арсенија Чарнојевића, Пајсијевић

Архангела Михајла, Гривац

Аџинска, Грабовац

Аџински пут, Честин

Б

Баја Пивљанина, Љуљаци

Бајчетинска, Бајчетина

Бајчетинска, Честин

Балосавска, Балосаве

Баранска, Баре

Баранска, Кнежевац

Бела вода, Брестовац

Бела вода, Коњуша

Благоја Лекића, Забојница

Благоја Томића, Кнић

Богородичина, Гривац

Боже Максимовића Кундака, Кнић

Бојанска, Губеревац

Борачка, Вучковица

Борачки пут, Брњица

Борачког крша, Борач

Борислава Пекића, Гривац

Бранислава Нушића, Кнић

Бранка Радичевића, Дубрава

Бранка Радичевића, Кнић

Бранка Радичевића, Опланић

Брђанска, Забојница

Брђанска, Опланић

Брђанска, Рашковић

Брежак, Претоке

Бубан, Гунцати

В

Васе Пелагића, Гривац

Васе Томића, Кнић

Васе Чарапића, Кнежевац

Велимира Зимоњића, Вучковица

Видовданска, Коњуша

Видовданска, Липница

Видовданска, Топоница

Виногради, Суморовац

Виноградић, Гунцати

Виноградска, Пајсијевић

Вишњевачка, Жуње

Владике Николаја, Кикојевац

Владимира Ћоровића, Претоке

Водица, Кнежевац

Војводе Вука, Гривац

Војводе Живојина Мишића, Бајчетина

Војводе Живојина Мишића, Бумбарево Брдо

Војводе Живојина Мишића, Грабовац

Војводе Живојина Мишића, Кнић

Војводе Живојина Мишића, Претоке

Војводе Петра Бојовића, Грабовац

Војводе Петра Бојовића, Кнић

Војводе Петра Бојовића, Опланић

Војводе Петра Бојовића, Суморовац

Војводе Путника, Опланић

Војводе Радомира Путника, Бумбарево Брдо

Војводе Радомира Путника, Грабовац

Војводе Радомира Путника, Кнић

Војводе Радомира Путника, Честин

Војводе Стевана Книћанина, Кнић

Војводе Степе Степановића, Бумбарево Брдо

Војводе Степе Степановића, Кнић

Воје Танкосића, Љуљаци

Војина Урошевића, Баре

Војислава Илића, Љубић

Воћарска, Борач

Врбљанска, Честин

Врлетничка, Жуње

Вршић, Кнић

Вука Караџића, Грабовац

Вука Караџића, Гунцати

Вука Караџића, Љубић

Вучје поље, Губеревац

Г

Гаврила Принципа, Грабовац

Гаврила Принципа, Претоке

Гај, Губеревац

Гвозденог пука, Опланић

Генерала Душана Симовића, Грабовац

Генерала Милоја Попадића, Брњица

Генерала Стевана Луковића, Кнић

Генерала Теодосија Луковића, Кнић

Главички пут, Балосаве

Главна, Балосаве

Главна, Врбета

Главна, Гунцати

Главна, Суморовац

Гледићка, Липница

Голиш, Гунцати

Голо брдо, Кнић

Голочелска, Љубић

Горњи крај, Љубић

Горњогружанска, Брестовац

Горњогружанска, Топоница

Горњомалска, Брњица

Горњомалска, Кнић

Господар Јевремова, Радмиловић

Грабачка, Пајсијевић

Градина, Честин

Грбова, Претоке

Гргин поток, Кнић

Грмови, Губеревац

Грубина, Забојница

Гружанска, Вучковица

Гружанска, Гривац

Гружанска, Гунцати

Гружанска, Жуње

Гружанска, Кикојевац

Гружанска, Липница

Гружанска, Љубић

Гружанска, Опланић

Грчка коса, Пајсијевић

Губеревачка, Губеревац

Д

Данице и Косте Шамановић, Вучковица

Данице и Косте Шамановић, Љубић

Данице Шамановић, Пајсијевић

Даничићева, Кнежевац

Данка Поповића, Топоница

Девет Југовића, Забојница

Десанке Максимовић, Бечевица

Десанке Максимовић, Брестовац

Десанке Максимовић, Кнић

Деспота Ђурђа Бранковића, Радмиловић

Деспота Ђурђа, Љубић

Деспота Стефана Лазаревића, Борач

Деспота Стефана Лазаревића, Рашковић

Деспота Стефана, Балосаве

Деспота Стефана, Грабовац

Деспота Стефана, Гружа

Деспота Стефана, Честин

Дечанска, Грабовац

Димитрија Давидовића, Љубић

Димитрија Давидовића, Претоке

Димитрија Михаиловића, Кнић

Добрице Ћосића, Вучковица

Добровољачка, Липница

Доброш, Честин

Доловачка, Пајсијевић

Доњомалска, Брњица

Доњомалска, Липница

Доситејева, Брњица

Доситејева, Врбета

Доситејева, Кнић

Достина вода, Коњуша

Др Драгише Витошевића, Баре

Др Драгише Витошевића, Кнић

Др Драгослава Срејовића, Љуљаци

Др Жике Марковића, Љуљаци

Др Жике Петронијевића, Љуљаци

Др Николаја Николајевића, Гружа

Др Николаја Николајевића, Липница

Др Николаја Николајевића, Честин

Драгише Недовића, Грабовац

Драгушичка, Драгушица

Дринске дивизије, Грабовац

Дринске дивизије, Гружа

Дубљачка, Балосаве

Дубљачка, Честин

Дубље, Честин

Дубравска, Дубрава

Дуго поље, Пајсијевић

Думача, Баре

Душана Силног, Љуљаци

Ђ

Ђорђа Ниџовића, Кнић

Ђурђевданска, Гривац

Ђуре Јакшића, Гунцати

Ђуре Јакшића, Кикојевац

Ђуре Јакшића, Кнић

Е

Епископа Михаила Урошевића, Брестовац

Ж

Железничка, Вучковица

Железничка, Гружа

Железничка, Кнић

Железничка, Честин

Женевска, Љуљаци

Живадина Стевановића, Брестовац

Жуњска, Жуње

Жупана Николе Алтомановића, Љуљаци

З

Задружна, Губеревац

Записа, Баре

Записа, Губеревац

Змајевачка, Вучковица

И

Ивана Оташевића Солунца, Забојница

Иве Андрића, Кнић

Иве Андрића, Честин

Изворска, Вучковица

Изворска, Кнежевац

Иловаче, Вучковица

Исидоре Секулић, Претоке

Ј

Јанка Ђурића, Брњица

Јасик, Кнежевац

Јеврема и Милеве Барлов, Вучковица

Језеро, Честин

Језерска, Жуње

Јелене Анжујске, Врбета

Јелиначка, Гунцати

Јеловак, Честин

Јеремије Гагића, Претоке

Јеромонаха Јелисеја, Борач

Јефимијина, Коњуша

Јоакима Вујића, Брњица

Јована Дучића, Кнић

Јована Ђорића, Баре

Јована Златоустог, Жуње

Јована Јовановића Змаја, Кнић

Јована Јовановића Змаја, Честин

Јована Ристића, Гунцати

Јована Цвијића, Гунцати

Јована Цвијића, Кнић

Јовашка, Липница

Јове Добраче, Радмиловић

Јосифа Панчића, Бајчетина

Јосифа Панчића, Лесковац

К

Кадијевачка, Љуљаци

Каљавац, Губеревац

Каменачка, Честин

Каменичка, Кнежевац

Каменорезаца, Борач

Камењарска, Вучковица

Капетана Милутина Карановића, Забојница

Карабој, Балосаве

Карабој, Врбета

Карађорђева, Балосаве

Карађорђева, Борач

Карађорђева, Бумбарево Брдо

Карађорђева, Грабовац

Карађорђева, Гунцати

Карађорђева, Кнић

Карађорђева, Љуљаци

Карађорђева, Опланић

Карађорђева, Рашковић

Карађорђева, Честин

Кмет Весова, Борач

Кнегиње Зорке, Бечевица

Кнегиње Љубице, Кнић

Кнегиње Љубице, Радмиловић

Кнегиње Милице, Врбета

Кнеза Александра Карађорђевића, Борач

Кнеза Александра Карађорђевића, Радмиловић

Кнеза Лазара, Борач

Кнеза Лазара, Гружа

Кнеза Лазара, Драгушица

Кнеза Лазара, Кикојевац

Кнеза Лазара, Љуљаци

Кнеза Лазара, Опланић

Кнеза Лазара, Честин

Кнеза Милана Обреновића, Бумбарево Брдо

Кнеза Милана Обреновића, Претоке

Кнеза Милоша Обреновића, Грабовац

Кнеза Милоша, Балосаве

Кнеза Милоша, Кнић

Кнеза Милоша, Опланић

Кнеза Милоша, Топоница

Кнеза Михаила, Забојница

Кнеза Михаила, Кнић

Кнеза Михајла, Балосаве

Кнеза Михајла, Гружа

Кнеза Радована Бакића, Баре

Кнеза Радована Бакића, Гривац

Кнеза Радована Бакића, Љуљаци

Книћанска, Баре

Книћанска, Кикојевац

Ковачи, Балосаве

Коларева, Гривац

Коларева, Дубрава

Кончари, Гунцати

Корићанска, Гривац

Коса, Губеревац

Косанска, Лесковац

Косте Шамановића, Пајсијевић

Котленичка, Губеревац

Котленичка, Гунцати

Котленичка, Жуње

Котленичка, Лесковац

Котленичка, Пајсијевић

Крагујевачки до, Опланић

Краља Александра Карађорђевића, Бумбарево Брдо

Краља Александра I Карађорђевића, Кнић

Краља Александра Карађорђевића, Бечевица

Краља Александра Ујединитеља, Грабовац

Краља Александра, Вучковица

Краља Владислава, Врбета

Краља Вукашина, Претоке

Kраља Драгутина, Брестовац

Краља Милана Обреновића, Кнић

Краља Милана Обреновића, Љуљаци

Краља Милана, Баре

Краља Милутина, Топоница

Краља Петра I, Баре

Краља Петра I, Бумбарево Брдо

Краља Петра I, Кнић

Краља Петра I, Љуљаци

Краља Петра I, Радмиловић

Краља Петра Ослободиоца, Драгушица

Краља Петра Ослободиоца, Кнић

Краља Петра, Кнежевац

Краља Стефана Првовенчаног, Борач

Краљице Марије Карађорђевић, Радмиловић

Краљице Марије, Кнежевац

Краљице Наталије, Вучковица

Крушар, Губеревац

Крушевица, Кнежевац

Кулинског потока, Губеревац

Л

Лазе Костића, Гунцати

Лазе Костића, Кнић

Лазови, Губеревац

Лесковачка, Лесковац

Липа, Вучковица

Ловачка, Кнежевац

Лугови, Гунцати

Љ

Љубићка, Липница

Љубићка, Љубић

Љубице Луковић, Кнић

М

Мајданска, Вучковица

Мајданска, Жуње

Мајданска, Кнић

Мајке Јевросиме, Претоке

Мајора Василија Луковића, Кнић

Мајора Миленка Тепића, Борач

Мајора Миленка Тепића, Претоке

Мајсторска, Липница

Мајсторска, Љуљаци

Максима Ђокића, Кнић

Малска, Губеревац

Манастирска, Балосаве

Манастирска, Честин

Марка Краљевића, Кнић

Марка Миљанова, Кикојевац

Маснопољски пут, Балосаве  

Маџарево брдо, Гунцати

Мике Аласа, Кнић

Мике Аласа, Топоница

Милана Гружанина, Опланић

Милана Ракића, Гунцати

Милановачка, Бечевица

Милеве Марић Ајнштајн, Претоке

Милеве Марић Ајнштајн, Радмиловић

Милешевска, Гунцати

Милице Српкиње, Борач

Милована Глишића, Кнић

Милована Илића Минимакса, Липница

Милорада Павића, Кнић

Милоша Зечевића, Брњица

Милоша Обилића, Борач

Милоша Обилића, Кнежевац

Милоша Обилића, Кнић

Милоша Обилића, Љуљаци

Милоша Обреновића, Борач

Милоша Црњанског, Драгушица

Милунке Ђурић, Брњица

Милунке Савић, Врбета

Милунке Савић, Кнић

Милунке Савић, Коњуша

Милутина Миланковића, Драгушица

Минушанска, Губеревац

Минушанска, Лесковац

Митрополита Мелентија Павловића, Бечевица

Михаила Драгића, Радмиловић

Михаила Оташевића, Забојница

Михајла Анђеловића, Гунцати

Михајла Пупина, Грабовац

Михајла Пупина, Гружа

Михајла Пупина, Лесковац

Михајла Пупина, Пајсијевић

Младена Жујовића, Борач

Млински пут, Забојница

Мојсеја Ђоровића, Балосаве

Мојсеја Ђоровића, Честин

Моме Капора, Претоке

Моравска, Вучковица

Мочилска, Забојница

Мочилска, Суморовац

Мрњина, Бечевица

Н

Надежде Петровић, Брњица

Надежде Петровић, Гунцати

Незнаног јунака, Претоке

Немањина, Грабовац

Неше Лептира, Забојница

Николе Пашића, Претоке

Николе Тесле, Вучковица

Николе Тесле, Грабовац

Николе Тесле, Кнић

Николе Тесле, Лесковац

Никољданска, Кикојевац

Њ

Његошева, Кнић

О

Обор кнеза Тодосија Филиповића, Кнић

Омладинска, Губеревац

Омладинска, Кикојевац

Омладинска, Липница

Омладинска, Рашковић

Опланићка, Опланић

Орашанска, Вучковица

Орашанска, Опланић

Орница, Гунцати

П

Павла Вујисића, Гривац

Павла Јуришића Штурма, Брњица

Пајсијевачка, Пајсијевић

Пањевачка, Жуње

Пањевачка, Лесковац

Парлог, Губеревац

Парлог, Гунцати

Патријарха Павла, Вучковица

Патријарха Павла, Грабовац

Патријарха Павла, Гунцати

Патријарха Павла, Забојница

Патријарха Павла, Лесковац

Петра Ж. Петровића, Кнић

Петра Кочића, Забојница

Петра Кочића, Кнић

Петра Куновчића, Кнић

Петра Туцаковића, Честин

Пирамида, Вучковица

Пирамида, Суморовац

Плочанска, Пајсијевић

Пљешевачки пут, Вучковица

Пљешевачки пут, Љубић

Пољци, Гунцати

Поп Радмилова, Радмиловић

Попова липа, Забојница

Поток, Пајсијевић

Поточарска, Бечевица

Потпуковника Вемића, Кнић

Пресека, Гунцати

Пројиште, Губеревац

Проте Матеје Ненадовића, Кикојевац

Проте Томислава Марковића, Љуљаци

Пуковника Милована Недића, Кнић

Пупинова, Дубрава

Р

Равни гај, Грабовац

Равни гај, Љубић

Равногајска, Кнић

Раде Шубакић, Липница

Радивоја Кораћа, Пајсијевић

Радисава Зечевића, Гунцати

Радича Поступовића, Борач

Радича Поступовића, Кнежевац

Радише Илића, Гунцати

Радничка, Драгушица

Радничка, Честин

Радоја Домановића, Гунцати

Радоја Домановића, Кнић

Радоја Коњушанина, Коњуша

Рајице Ђекића, Баре

Расадник, Гривац

Ратаричка, Драгушица

Ратаричка, Кнић

Рашковачка, Рашковић

Рибарска, Жуње

Рибешка , Рашковић

Рибешка, Кнић

Рибешка, Кнић

Рудничка, Грабовац

Рудничка, Липница

С

Савине, Гунцати

Свете Петке, Бечевица

Свете Тројице, Бечевица

Свете Тројице, Борач

Светог Архангела Гаврила, Борач

Светог Јована, Баре

Светог Јована, Љуљаци

Светог Николе,  Топоница

Светог Николе, Бечевица

Светог Николе, Борач

Светог Николе, Љуљаци

Светог Петра и Павла, Борач

Светог Саве, Балосаве

Светог Саве, Борач

Светог Саве, Брестовац

Светог Саве, Вучковица

Светог Саве, Кусовац

Светог Саве, Претоке

Светог Саве, Топоница

Светог Трифуна, Кусовац

Светосавска, Грабовац

Светосавска, Пајсијевић

Селиштанска, Лесковац

Селиште, Балосаве

Сибнички пут, Врбета

Симонидина, Топоница

Слатина , Честин

Слатинска, Жуње

Солунска, Баре

Солунска, Липница

Солунска, Опланић

Солунских бораца, Кнић

Солунских бораца, Кусовац

Солунских ратника, Љуљаци

Солунских хероја , Рашковић

Средњомалска, Брњица

Сретена Богићевића, Кнић

Сретењског устава, Брестовац

Срндаковац, Губеревац

Српских владара, Бечевица

Српских владара, Топоница

Српског ратника, Честин

Станише Марковића, Забојница

Станоја Главаша, Претоке

Станоја Главаша, Радмиловић

Старе општине, Губеревац

Стари поток, Гунцати

Стари пут, Балосаве

Старо село,  Опланић

Старог млина, Вучковица

Старог храста, Губеревац

Староселска, Баре

Староселска, Жуње

Стевана Јаковљевића, Гружа

Стевана Јаковљевића, Честин

Стевана Мокрањца, Честин

Стевана Синђелића, Дубрава

Стевана Сремца, Драгушица

Стеванданска, Радмиловић

Стенска, Вучковица

Стефана Дечанског, Драгушица

Стефана Дечанског, Радмиловић

Стефана Немање, Борач

Стефана Немање, Драгушица

Стефана Немање, Кусовац

Стефана Немање, Љуљаци

Стефана Првовенчаног, Грабовац

Стефана Првовенчаног, Гружа

Стефана Првовенчаног, Топоница

Стојана Новаковића, Кнић

Сунчани брег, Борач

Т

Табориште, Кнежевац

Таковског устанка, Коњуша

Танаска Рајића, Грабовац

Танаска Рајића, Дубрава

Танаска Рајића, Кнић

Танаска Рајића, Љуљаци

Танаска Рајића, Суморовац

Тетребуше, Вучковица

Тољевачка, Бечевица

Томе Вучића Перишића, Вучковица

Томе Вучића, Кнић

Томе Здравковића, Опланић

Торија Јанковића, Баре

Торија Јанковића, Кнежевац

Трњаци, Пајсијевић

Туцачког напера, Пајсијевић

Ћ

Ћуковац, Пајсијевић

Ћупријско поље, Губеревац

Ћуревачка, Жуње

У

Улица борова, Брестовац

Улица врба, Баре

Улица јасења, Љубић

Улица јединства, Опланић

Улица јединства, Претоке

Улица Порте, Гривац

Уметничка, Борач

Устаничка, Липница

Ф

Феликса Каница, Кнић

Х

Хајдук Вељкова, Брестовац

Хајдук Вељкова, Липница

Хајдук Вељкова, Радмиловић

Хајдук Вељкова, Суморовац

Хајдук Станка, Забојница

Хиландарска, КоњушаЦ

Цара Душана, Борач

Цара Душана, Кусовац

Цара Душана, Топоница

Цара Константина, Грабовац

Цара Лазара, Балосаве

Цара Лазара, Бумбарево Брдо

Цара Лазара, Врбета

Цара Лазара, Гунцати

Цара Лазара, Кнић

Цара Николаја, Љуљаци

Царице Јелене, Гривац

Царице Милице, Балосаве

Царице Милице, Кнић

Царице Милице, Радмиловић

Церовакова, Брњица

Црквинска, Гунцати

Ч

Чађевачка, Забојница

Чукаричка, Жуње

Ш

Шантићева, Гунцати

Школска, Губеревац

Школска, Гунцати

Шпанско сокаче, Лесковац

Штављанска, Липница

Шумадијска, Бечевица

Шумадијска, Брњица

Шумадијска, Вучковица

Шумадијска, Грабовац

Шумадијска, Гунцати

Шумадијска, Дубрава

Шумадијска, Жуње

Шумадијска, Коњуша

Шумадијска, Липница

Шумадијска, Љубић

Шумадијска, Суморовац

Шумадијска, Топоница

Шумари, Губеревац

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"