Deljenje

Memoriam in - Живомир Жика Вељовић (1959-2019)

ОДЛАЗАК ШУМАДИЈСКЕ ЛЕГЕНДЕ


Данас, другог дана Божића преминуо је један од најпознатијих Шумадинаца Живомир Жика Вељовић (1959-2019). Жика је био родом из села Опланићу книћанској општини, један од водећих привредника у Крагујевцу деведесетих година и један од најпосвећенијих људи у очувању традиције Шумадије и изузетан познавалац њене историје и музичке баштине. И сам велики боем знаоје неколико хиљада народних песама напамет. Вељовић је значајно помогао и допринео развоју крагујевачког спорта као власник и председник ФК „Арсенал“ из Багремара који је под његовим вођством забележио историјске успехе. У време грађанског рата у СРЈ, као и у НАТО бомбардовању значајно је и несебично помагао српским војницима на фронту и многобројним ветеранима ратова.


 

 

 

 

 

 

 

 

На фб страници и сајту Лепе Шумадије људи се опраштају од легенде-сахрана сутра у четвртак 10. јануара на гробљу у Опланићу

ЛЕГЕНДЕ ВЕЧНО ЖИВЕ!

Преко десет хиљада људи одало је пошти легенди Груже и Шумадије Живомиру Жики Вељовићу  (1959-2019) . Опело је сутра, 10. јануара 2018.године, у 12 часова у породичној кући у селу Опланић. Сахрана на опленачком гробљу после служења опела

-Много смо вина заједно попили. А вино се пије само са оним са ким ти годи. Био је добар за све и никада није никога повредио,само тако добар није био за себе,што је одлика свих великих боема.Отишао је много добар човек, хуманиста, легенда и велики боем. Нека му је лака земља и нека му бог душу прости!

Овим речима на нашој страници од легенде Шумадије опростио се Драган Јововић, познати Крагујевчанин, привредник и први Србин који је освојио Јужни пол.

-Почивај у миру легендо Груже и Шумадије- записао је Драгослав Јоксимовић. Од Вељовића се опростио и Новица Антић, председник Војног синдиката Србије,“Библиотека код Милутина“, Удружење Крагујевчана у Београду, на хиљаде знаних и незнаних пријатеља из народа коме је много и несебично давао и помагао...

-Хвала за све што си учинио за свој народ. Хвала у име свих музиканата што си им од срца дао. Почивај у миру и нека ти је лака земља!- записао је Радослав Зимоњић. Томислав Страхињић каже да ће Вељовића памтити као „великог друга, привредника и заљубљенка у спорт“.

- Нека почива у миру . Легенде вечно живе!- поручио је поводом смрти легенде Шумадије Мирко Андоновић.

И тако у бескрајном тужном низу пошту су одали Дарко Мече Александровић, Зоран Андрић, Љиљана Радосављевиђ, Радослав Николић, Зоран Милошевић, Славица Бошковић, Душица Влајковић, Милић Миловић, Сузана Петровић, Томица Петровић, Зоран Веселиноивћ, Драган Томић, Томислав Страхињић, Драган Николић, Рајко РадовићСања ВучићевићЖарко Васиљевић,Ђорђе Јовановић, Милош Дилпарић, Жарко Димитријевић, Златко Стефановић, Драгослав Јоксимовић, Душан Дамљановић, Сања Марковић, Драган Даца Златаноивћа, Нада Милорадовић, Момчило Тодоровић, Катарина Богданоивћ, Нена радовић, Снежана Божовић Јанићијевић, радојка Крстојевић,Миленко Гацо, Оги Јанковић, Милан Милић, Сања Марковић, Драган Даца Златаноивћа, Нада Милорадовић, Момчило Тодоровић, Катарина Богданоивћ, Нена Радовић, Снежана Божовић Јанићијевић, Радојка Крстојевић, Миленко Гацо, Оги Јанковић, Милан Милић, Зоран Благојевић, Милан Петровић, Зоран Јовановић Бибац и многи многи други.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"