Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fdj-g-dj-i%2F213-dj-c): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

КЦ “Крагујевац” наставио сарадњу са водећим европским дечјим спиналним хирурзима

ИЗ ЕВРОПЕ- У КРАГУЈЕВАЦ !


фото: др Влајовић, Др Вентура са девојчицом из Земуна

Сарадња између шпанских спиналних хирурга и КЦ “Крагујевац” настављена је поновном посетом професора др Норберта Вентуре, водећег европског дечјег спиналног хирурга. У сарадњи са крагујевачким спиналним хирурзима др Вентура је до сада обавио шест операција и прегледао десет детета из свих крајева Србије.
-На наше велико задовољство професор Вентура је поново био наш гост и Србије, мада већ слободно можемо рећи и стални члан нашег лекарског тима- каже професор др Предарг Саздановић, директор Клиничког центра Крагујевац. Он истиче да је ово дугорочан државни пројект Министарства здравља, РФЗО и клиничких центара у Крагујевцу у Нишу у коме је држава већ до сада уштедела преко три милиона евра.

фото: проф. др Предраг Саздановић, директор  КЦ  "Крагујевац"

Суштина је у томе да се деца која су до сада морала да се оперишу у иностранству оперишу у нашим клиникама, а да притом се наши лекари еудукују по европским и светским стандардима.
- Обавили смо више од четрдесет оперативних захвата, од кога су два била врло сложена и компликована. Реч је о деформитетима кичменог стуба већих од 100 степени, а као последица врло тешких обољења спиналне мишићне атрофије и Фридрихове атаксије. Операције су трајале преко седам сати, прошле су успешно, и деца се фино опорављају. Такође, поново смо пласирали и халло тракцију у циљу припреме пацијента за следећу фазу лецења- др Срђан Влајовић, начелник новоформираног Оделљења спиналне хирургије КЦ Крагујевац.
И овог пута на прегледу код проф.др Вентуре дошло је десетак детета из свих крајева Србије. У питању су врло тешки пацијенти који су лек за своју болест тражили по клиникама широм читаве Европе. Сва деца су ушла у програм даљег лечења према најсавременијем протоколу и плану збрињавања таквих пацијената. И даље стоји позив КЦ “Крагујевац” да сва деца која имају проблем са деформитетима кичменог стуба могу да се јаве четвртком од 14 ч у Амбуланту за сколиозу.

фото: др Срђан Влајовић, вођа тима лекара из Крагујевца и др Вентура


-Имали смо неколико врло тешких случајева неуромускуларних сколиоза који су били на консултативним прегледима у врхунским ортопедским клиникама у Италији и Турској, али ће даљу бригу о њиховом лечењу преузети наша екипа на челу са др Вентуром у КЦ Крагујевац."- каже др Срђан Влајовић, вођа тима крагујевачких лекара.
Са професором Вентуром овог пута у КЦ Крагујевац боравио је и проф.др Ангел Хидалго, директор спиналне хирургије УКЦ, Наварра Памплона, директор једне од највећих Клиника на Иберијском полуострву. Осим оперативних захвата у којима је учествовао, својим искуством и саветима, као и упознавањем са савременим протоколима лечења узео је учешће у организацији рада новоформираног Одељења спиналне хирургије КЦ "Крагујевац"

Д.Илић


Дугорочна међународна сарадња

Оснива се Установа за лечење дечких скилиоза

Сам др Вентура задовољан је сарадњом са крагујевачким КЦ у тој мери да овај водећи дечји спинални хирург расположен да у КЦ “Крагујевац” формира референтну Установу за лечење дечјих сколиоза. У том циљу, осим континуиране едукације крагујевачких спиналних хирурга, планирано је да у блиској будућности и анестезиолози из Крагујевца бораве на Дечјој универзитетској клиници у Барселони, као и формирање тима за неуромониторинг, првог у нашој земљии.


ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"