Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fdj-g-dj-i%2F228-vss): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

Делегација Војног сидниката Србије у Русији примљена на највишем нивоу

ВАЖНИ СПОРАЗУМИ О САРАДЊИ!

Делегација првог репрезентативног Војног синдиката Србије - Видан Кољајић, Бојан Станишић, Горан Марић и председник Новица Антић у тродневној  посети Русији примљена је највишем нивоу од стране Руске Думе и више војних и ветеранских организација

фото: Дочек на аеродрому-хлеб и со за пријатеље


Делегација ВСС састала се са представицима Официра Русије, Савеза десатника Русије, Јавне војне и ветеранске организације Бојево Братство, које окупља војна и ветеранска удружења из преко 30 земаља евроазијске уније и свету.

Са домаћином Славом Калинином, главним уредником Ветеранских вести и замеником председника удружења „Боево братсво“ делегација ВСС имала је радне састанке са:

- Генерал-пуковник Владимир Шаманов, народни херој СССР, председник Комитета руске думе за одбрану и истакнути  члан странке „Јединствена Русија“.

фото: генерал пуковник Шаманов и Новица Антић


 - Господин Јарослав Нилов, председник комитета руске Думе за рад запошљавање  и питање ветерана

фото: Јарослав Нилов и делегација ВСС 


- Господин Владимир Жириновски, председник парламентарне „Либерално-демократске партије Русије“ 

фото: Владимир Жириновски на лични позив угостио ВСС


- Генерал- пуковник Валериј Востротин, народни херој СССР, председник Десантика Русије и први човек савеза Бојево Братство за Москву 

 фото Генерал- пуковник Валериј Востротин, народни херој 


- Генерал пуковник Сергеј Анатилјевич Липовој, херој Русије и председник организације „Официри Русије“

- Господин Артом Александров Кожин, заменик директора Одељења за информисање и штампу Министарства иностраних послова Руске Федерације.

Делегација ВСС била је званичан гост Руске Думе.

Бојан Станишић, Горан Марић, Новица Антић и Видан Кољајић у ДУМИ


Састанци су засновани на полазишту да је реч о сродним организацијама,  постављеним на постулатима осам векова дугог пријатељства,  дипломатским и војним односима два братска народа. На састанцима је, између осталог било речи о доследној политици Руске Федерације за очување Косова и Метохије као неотуђивог дела српске територије и истрајавању на обостраном поштовању  националних интереса Србије и Русије. Посебан акценат дат је положају ратних војних ветерана у Србији,  размењена су искуства и информације око стања са синдикалним и радним правима и договорена стратешка заједничка сарадња у будућим међународним наступима ВСС и водећих ветеранских организација Руске Федерације.

Потписано је и низ билатералних споразума.

Председник репрезантивног ВСС Новица Антић добио је од стране руске Думе Захвалницу за сарадњу са ветеранским организацијама и признање- Народни дипломата за неговање добрих односа два народа.


 

 Служен парастос погинулим српским и руским војницима

фото: Парастос  српским и руским војницима


У престолном храму Светог Илије, једном од најстаријих у Русији поводом посете делегације Војног синдиката Србије предвођене председником Новицом Антићем служен је парастос погинулим српским и руским војницима. Парастос је служио отац Андреј Рецички, старешина храма који је поводом посете ВСС организовао ручак и поделио поклоне члановима делегације. Делегација ВСС одликовала је оца Андреја Рецичког Крстом светог Јована Златоустог. Храм Светог Илије је главни храм Ваздушно десантне војске Русије-ВДВ.

фото: прошлогодишњи "Илиндан на улици Илика"


Иначе, од недавно и уз благослов  Његове Светости  патријарха Московског и све Русије господина Кирила и сагласност Владимира Путина, кроз улице Москве, од Црвеног трга иде литија „Илиндан на улици Илинка“.

фото: Патријарх московски и све Русије и председник Путин

Литија у којој учествују десантници и руска војска служи се на дан Светог Илије, а занимљиво је да је и наш наш владика славонски Јован Ћулибрк, и сам некадашњи припадник 63-падобранске јединице прошле године служио литургију са руским свештеницима.

После Литургије, у литији која је кренула од храма до Црвеног трга учествовали су свештеници, главни команданти, виши официри и ветерани Ваздушно-десантне војске. На Лобном месту одслужен је молебан Светом пророку Илији. Прочитане су честитке председника Путина и патријарха Кирила. Учешће у прослави узели су и бивши и садашњи припадници Ваздушно-десантне војске, познати друштвени и државни делатници, представници културе, уметности и науке, као и грађани и гости Москве.

фото: владика славонски на литији у Москви

Овом приликом Владика славонски г. Јован уручио је команданту Ваздушно-десантне војске генерал-пуковнику Седјукову високо одликовање којим га је одликовао Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.


 

Новица Антић, председник Војног синдиката Србије

ЗНАЧАЈНА ПОСЕТА!

-Ова посета је важан искорак у будућем стратешком и заједничком деловању ВСС и утицајних ветеранских органиација у Русији на међуанродном плану и борби за положај ратних војних ветерана у Србији. Русија има један од најбољих Закона о војним ветеранима у свету, и рецимо господин Јарослав Нилов, председник комитета руске Думе за рад запошљавање и питање ветерана нам је понудио свесрдну помоћ у изради предлога закона са којим ће ВСС изаћи у јавност и предлођити дрђавним структурама у Србији- каже Новица Антић, председник првог репрезентативног Војног синдиката Србије. Према његовим речима, обједињено је више тема, размена информација и искустава, а у којој мери је ово значајна посета говоре и састанци са најутицајнијим људима у војним и дипломатским круговима, као и ветеранским организацијама које имају неколико милиона чланова.

-Држава Русија и Руска Православна Црква стоје чврсто на становишту да су Косово и Метохија неотуђиви део Србије што је врло значајно у актуелном геополитичком тренутку-каже Антић.


 ДОМАЋИН- Вјечислав Слава Калинин

ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА

фото: Слава Калинин, утицајни новинар и ветеран

Домаћин и организатор посете делегације Војног синдиката Србије је Вјечислав Слава Калинин, главни уредник "Ветеранских вести", потпредсдник ветернаске организације "Бојево братство" и члан Агенције за борбу против корупције руске Думе. Калинин је велики пријатељ српског народа, а 24. марта, на његову иницијативу у руској Думи организује се изложба фотографија о страдању Срба у злочиначком бомбардовању НАТО пакта. Изложба се организуе поводом 20-годишњице од  агресије НАТО пакта на суверену и међународну признату државу.

фото: Калинин на прослави ВСС

-Руси и Срби су један народ, једна иста нам је вера. Кад год долазим у Србију осећам се као да долазим у своју земљу, међу браћом. Без сумње исти став према Србији има скоро цео руски народ, руски официри и ветерани. Односи Русије и Србије трају осам векова, много више него ли што постоје неке модерне државе. Зато наша света обавеза, пред прецима и савременицима јесте да будемо што ближи једни другима, да активно сарађујемо, да ојачамо нашу заједничку традицију, да се сећамо прошлости и градимо будућност. Господин Новица Антић и Војни синдикат Србије су наши велики пријатељи и наша браћа и имају пуну подршку у свом раду који је заснован на борби за бољитак српских војника и државе Србије- каже Калинин.


 галерија фотографија: Посета делегације ВСС Москви 


ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"