Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fdj-g-dj-i%2F277-n): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

 

Промоција монографије Завод за смештај одраслих лица  у Епархијском дому

ЕВРОПА У СРЦУ ШУМАДИЈЕ!

Његово Просвештенство владика шумадијски господин Јован био је домаћин промоције монографије о Заводу за смештај одраслих лица „Мале Пчелице“ , највећег завода у Европи

Овај Завод последњих пет година доживео је своју праву ренесансу и постао институција по европским стандардима. Монографија која је објавље и промовисана у Епархијском дому говори о развоју и реновирању Завода.


-Од скромних почетака дошли смо до тога да продајемо производе и од тог новца обнављамо просторије- каже директор др Владица Станојевић. Дошло се сјајних резутлта- Око 120 тона меса, 400.000 јаја, милион векни хлеба, на стотине килограма поврћа у пластеницима годишње произведу радници Завода за смештај одраслих особа „Мале пчелице“ из Крагујевца, највећем таквом центру у Европи.


Производњу ове количине хране организује 300 запослених, а помаже им 900 штићеника у оквиру радне терапије која траје до четири сата дневно.


- Од неких скромних почетака дошли смо до тога да продајемо производе, а новац користимо за инвестиције и обнављање просторија за смештај - каже др Владица Станојевић, директор завода и иницијатор производње хране.
За релативно кратко време обновљено је 15.000 квадрата животног и радног простора, отворено 11 радионица, обновљена фарма која је била затворена пре 25 година, изграђена пекара и отворена продавница.

Канцеларија за јавна улагања Владе Србије изградила је и нови павиљон, а у ускоро се у месту Равни Гај отвара се Центар за оболеле од Алцхајмерове болести и дементне особе. Капацитет јединог оваквог центра у Србији је 40 места, а код републичких власти је аплицирано за доградњу.

- Наш приступ је да социјалне установе треба да зарађују. То је и врста терапије, а с друге стране, знатан допринос буџету- каже др Станојевић.
Он наглашава да је ове године завод конкурисао за шест пројеката.


Изградили и храм

ЧУВАЈУ МОШТИ МАЈКЕ СВЕТОГ САВЕ

Захваљујући донаторима, овде је изграђен први храм у некој установи из сфере социјалне заштите. У њему се чувају мошти Светог Луке Кримског и мошти Свете Анастасије, мајке Светог Саве.


 http://rtk.co.rs/promovisana-foto-monografija-zavoda-male-pcelice/


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"