Deljenje

 

Готово је непознато да је "Марш на Дрину" по први пут изведен у Крагујевцу 


ПУТНИК КОМАНДОВАО И СЛУШАО "МАРШ НА ДРИНУ"

Славни лик војводе Радомира Путника, једног од највећих српских војсковођа, нераскидиво је везан не само за Крагујевац, који је његов родни град, већ и за зграду једне државне институције која до данас није променила своју намену. Наиме, из зграде суда Путник је водио ратне операције у Првом светском рату, а захваљујући њему у истој је по први пут изведена композиција „Марш на дрину“.


Највећи српски војни стратег и творац најзначајнијих победа у Балканским и у Првом светском рату био је војвода Радомир Путник. Крагујевчанин, рођен је 24. јануара 1847. године.Отац му је био учитељ. Презивао се Арсенијевић, али пошто се због посла често селио, имао је надимак „Путник“, и онда му је то прешло у презиме.
Како каже историчар, академик и пуковник Жељко Зиројевић, „Радомир Путник је учио гимназију у Крагујевцу и Београду, а са 16 година се уписао у артиљерисјку школу као најмлађи у класи“.
-Био је командант Рудничке бригаде у Српско турском рату, у борбама код Адровца, Шиљеговца и у ослобађању Ниша и Врања. Он се посебно бавио у својој доктрини бавио ратном стратегијом и организацијом војске. Своје знање је преносио као наставник и слушаоцима Више школе војне академије. У рату са Бугарима 1885. године је постао начелник штаба Дунавске дивизије. Доласком Краља Петра И је постао начелник врховне команде, јер је 1896. године од стране тадашњег краља Александра Обреновића био пензионисан јер су га су сумњичили да је био наклоњен радикалима. Када је дошао на дужност, за свог помоћника је довео свог ђака тада пуковника Живојина Мижића, касније прослављеног српског војводу. Не без разлога, у Кумановској бици где је српска војска у балканском рату однелка велику победу над војском Шукри паше, тада генерал Радомир Путник добија чин војводе, као први официр са овим звањем, каже Жељко Зиројевић.

фото:Кућа у којој је живео војвода Путник


Војвода Радомир Путник је остао запамћен не само као истакнути стратег, него као човек гранитног карактера. Био је познат као човек који је имао безграничну љубав према отаџбини. Први светски рат га је затекао у једној аустријској бањи на лечењу. Позван је да се врати у земљу. И ако болестан, као начелник Врховне команде доноси успешне одлуке у одбрани земље. Максимално се ослања на Степу и Мишића. Победе на Церу, Колубари и на Дрини, захваљујући изузетном уму војводе Путника, казују да је он заправо био највећи српски стратег.

фото: споменик војводи Путнику испред Суда


-Значајно је проговорити о 26. августу 1915. године, када војвода Радомир Путник на основу података обавештајног одељења, чији је начелник био Драгутин Димитријевић Апис, он предлаже Врховној команди повлачење српске војске. Он је ту одлуку донео у Крагујевцу, у згради суда, где је било седиште команде. Тада је први пут, у истој згради, изведен „Марш на Дрину“. Композитор је био Станислав Бинички.

 

Он је ту партитуру почео да пише оловком у Ваљеву, а завршио је у Крагујевцу. Ово дело је наишло на топао пријем и одушевљење присутних државних званичника и грађана. Тада је ратни дописник париског „Паризијена“ објавио 2. јуна 1915. године у свом чланку причу о стању у Крагујевцу као седишту Врховне команде и поменуо да је изведена композиција „Марш на дрину“., каже Жељко Зиројевић.

фото:овде је изведен по први пут "Марш на Дрину"


Војвода Радомир Путник је умро у Ници 17. маја 1917. године. Свечано је сахрањен у Руској цркви. 1926. године је под утицајем народа, и његових ратних сабораца, пренет и сахрањен уз велике почасти као најзаслужнији грађанин у капели на новом гробљу у Београду. Крагујевац, Шумадија и цела Србија су се тако достојанствено опростили од свог прослављеног војсковође, чије се стратегије и данас изучавају на најпрестижнијим војним академијама широм света. Уз његово дело, које има ванвременске димензије, и огромно знање и родољубље, пристаје и музичка успомена, „Марш на Дрину“, која настала инспирисана великим победама српске војске, на чијем је челу био.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"