Deljenje

Откуд медвед у Шумадији?


МЕШТАНИ СУМЊАЈУ ДА СЕ ПРАВИ РЕЗЕРВАТ!

Поражавајућа је чињеница да решеност медведа да се одомаћи у Шумадији доказује да нам села изумиру. Највероватније дошао са Таре где је његово природно станиште.

Појава медведа после 60 година атару села Влакча и осталих подрудничих села отворила је многа питања на које за сада- нема одговора. Његово присуство већ месец дана, од када је виђен у атару села Влакча и шуми око Јарменовца, изенадило је многе и подгрејало сумње мештана да одређене институције и организације овде праве природни резерват.
А медвед кога су медији од милоште крстили „Шумадинац“ решен је изгледа да се овде трајно насели, пошто је последњи пут пре неколико дана виђен на тромеђи Раче, Марковца и Велике Плане.
-И нас збуњује да је овако дуго присутан у шумадијским селима. Вероватно томе доприноси храна коју проналази док се ноћу креће, пошто има велики радијус кретања- каже Томица Радосављевић, председник Ловачког савеза за централну Србију. Према његовим речима за сада добра страна у појави ове животиње јесте чињеница да је „природа очувана колико толико с обзиром да се идентификује са својим природним стаништима на Голији и Тари“. Али чињеница да се медвед се све чешће појављује у селима и насељеним местима захтева брзу реакцију надлежних.


-Нама су везане руке и ми можемо само да пратимо шта се дешава. Реч је о угроженој врсти за коју је трајно забрањен лов. Постоји идеја да се заједно са Биолошким фалултетом у Београду медведу угради чип како би се пратило куда се креће. За његову бригу задужена су Министарства за пољопривреду шумарство и и Министарство за екологију и очување животне средине и мора се координирати свака евентална акција- каже Радосављевић.

Foto: https://www.facebook.com/vlakca/

Стручњаци кажу да је реч о плашљивој животињи, биљоједу који ретко напада људе. Углавном при сусрету са човеком беже, а напади се дешавају обично када се налети на мајку са младунчетима. Међутим, са њима се не слажу мештани подрудничких села.
-Медведа има све више. И не ради се о једном, већ више њих, а један је стигао и до центра Крагујевца. Наша деца треба да иду пешке у школу и по четири километара, а велики део пута је кроз шуму. Медведи су заштићени али наша деца нису. Немам ништа против, али молим оне који су одговорни за ово насељавање да обезбеде деци са сеоских подручја превоз или да нас иселе мало даље, а они после нека праве природни резерват - каже М. Р. из Страгара, која изражава бојазан да медведи нису сами дошли у Шумадију.
-Не смем ни да помислим шта може да буде за пар година када буде већи број медведа. Људи морају у њиве, поједини живе од брања печурака. Забрани су поред главног пута. Страгари имају велики атар и место је углавном под шумом, зими долазе вукови до кућа. Имамо вукове, видре, лопатаре и муфлоне. Њима није природно станиште овде- каже наш саговорник.
Сличног мишљења је и земљак С.П који сумња „да су медведи доведени подно Рудника“.
-Апелујем на надлежне да поведу истрагу одакле су се животиње појавиле, јер је јавна тајна да су довежене у овај реон. Размишља ли неко шта је са децом, манастирима, монасима и монахњама, Рудник се некада звао „Српска света Гора“. Размишља ли ико о томе- пита се С.П.
Међутим, надлежни, бар незванично демантују да се на Руднику формира приватни резерват и да су овакве приче нормалне зато што се ради о неубичајеној појави.


Са друге стране појава медведа у Шумадији говори о жалосном демографском стању и чињеници да у овдашњим селима становништво нестаје. Рецимо, село Влакча где је медвед по први пут виђен, које је инфратруктурно једно од најуређенијих у овом делу Шумадије према попису из 2002.године и три последња пописа константно губи становнике. Илустративан пример је чињеница да је 1948.године овде живело 1432 становника, а 2002 године било их је 671. Слично и горе је и у свим селима, а највеће насељено место Страгари понајбоље показује у каквом је катастрофалном стању Шумадија. У овој варошици 1948.године живело је 1627 становника, да би на попису 2011.године било њих- 827!

https://www.facebook.com/lepasumadija.rs/posts/618541318619367

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"