Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fdj-g-dj-i%2F89-dj-cins-i-u-djrz-vn-us-n-vi): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

ДОМАЋИНСКИ У ДРЖАВНОЈ УСТАНОВИ!

Завод за одрасле, већа социјална установа у овом делу Европе доживљава последњих година свој процват. Обновљено је и реновирано 15 хиљада квадрата животног простора, а ускоро креће први регионални Центар за оболеле од деменције и Алцјахмеровре болести.

У месту Равни Гај, недалеко од Крагујевца ускоро почиње са радом Центар за оболеле од деменције и Алцхајмерове болести, први такве врсте у Србији. Некадашња амбуланта „Дома здравља“, средствима Канцеларије за јавна улагања Владе Републике Србије, реновирана је и радови су у завршној фази. Тиме се затвара једно поглавље у свеопштем реновирању највеће социјалне установе у овом делу Европе

-Ово је и први центар такве врсте од свих земаља у региону. Капацитети у почетку ће бити 40 лежајева, док до 2020. године, планирамо да стационарно збринемо укупно 120 болесника-каже др Владица Станојевић, директор Завода „Мале Пчелице“ у Крагујевцу, наше највеће установе за смештај одраслих особа. Будући центар радиће као радна јединица ове установе.

Према неким проценама у Србији има између пет и седам хиљада дементних особа и оболелих од Алцхајмерове болести. Потреба за оваквим центром, самим тим, више је него неопходна, зато што нега дементних особа захтева пуно ангажовање бар два члана породице.

-Интересовање је огромно, зову из свих делова Србије, али ће приоритет у почетку имати људи из Шумадије и Поморавља. Овде ће штићеници имати комплетну негу даноноћно, три оброка, две ужине, лекове, гардеробу, стручни надзор, обезбеђена летовања и зимовања и то по дупли нижим ценама од рецимо неких приватних домова. О цени у Европи и да не говоримо - каже др Станојевић. У консултацији са министром Зоран Ђорђевићем, пошто се све реализује под патронатом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања цена смештаја пацијента биће око 50 хиљада динара. Овим пројектом запослиће се и четрдесетак медицинских техничара и болничара. У првој фази доктори из Установе „Мале Пчелице“ бринуће о пацијентима. Даље развијање центра омогућиће и отварање нових радних места. Занимљиво је да позиви стижу из земаља широм Европе. 

-Стационарно лечење на овом нивоу и у оваквим условима, у европским земљама је скупље и до три пута. Имамо позиве наших људи из расејања који су заинтересовани за услуге центра, али и самих странаца. Тренутно законски не постоји решење да омогућимо лечење људима из иностранства, али размишљамо да у будућности изналазимо решење. Првенствено због нових радних места -каже др Станојевић.

Услови за лечење штићеника у Заводу за смештај одраслих „Мале Пчелице“ у последњих пар година доживљава прави процват. Др Станојевић, са својим сарадницима и уз подршку министра Зорана Ђорђевића, кренуо је у обнављање капацитета и до сада је реновирано 15 хиљада квадрата животног простора, пет павиљона, радни центар. Обновљена је фарма, отворена пекара, гаје сами поврће у пластеницима и на пољима, обрађују земљу. Храна за око 600 штићеника обезбеђује се у оквиру Завода. Занимљиво је да ово једина социјална установа која је изградила храм. Црква посвећена Светом Луки Кримском, налази се у оквиру завода.

-Занимљиво је да од када смо подигли цркву није било ни једног самоубиства. Ранијих година било је између 12 и 14 суицида - каже др Владица Станојевић.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"