Deljenje

ДА МЛАДИ ОСТАНУ

Пише: Д. Илић

 

Велика светковина у гружанском селу Балосава.


Balosava1


Старо гружанско село Балосава има разлога да слави - обновљена је и освештана црква брвнара, отворен реновирани Дом културе који је направљен 1947. године и освештан храст запис.

Да Швајцарци имају Балосаву она би била водеће туристичко место, стекнете утисак док путујете кроз долине, укотвљене међу питома брда. Њених неколико стотина становника међу којима има доста младих деценијама ишчекују пут који ће спојити раштркано село. Припреме су урађене, а према речима Мирослава Николића, председника општине Кнић и домаћина великог народног сабора, у октобру се креће са асфалтирањем.

- Само да нам млади остану на селу, у овој лепоти, плодној земљи-прича Николић, док обилази изложбу старих фотографија, дочекује госте...

А Балосавци држе то историје. Загледају фотографије из 1936. године, покушавају да препознају предаке.. Не памте кажу, да се некада овакав сабор направио, да су врзине искрчене. Све је на овом месту било зарасло у коров, дом на ивици да се уруши сам оде себе.


Balosava2


 

Заборавили смо изгледа у неком тренутку историје, да где су нам корени. Добро је да се оваквим светковинама има шта видети. Тог дана у Белосави, некако је све дошло на своје.

Доле деца у народној ношњи спремају се да заиграју. Из шатора се чује "српска двојка". Једном речју-Шумадија.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"