Deljenje

Догађај године по избору нашег колегијума- вест векова манастира Каменац у Честину

ВЕЛИКА СВЕТКОВИНА У ШУМАДИЈИ И СРБИЈИ!

Не памти Шумадија да се светковало икада као на Малу Госпојину, у част славе манастира Каменац поводом шест векова постојања. Хиљаде људи посетило је светињу и духовно средиште овог краја кроз векове. Војска Србије дефилеом хеликоптера и авијације поздравила народ.

Још од раних јутарњих сати река људи од магистралног друма одлазила је горе ка Честину и подножју Гледићких планина у чијим је скутима, као у мајчином наручју, ушушкан манастир Каменац. Већ шест векова, од времена када је Честин са градом Борач био први средњовековни српски град, манастир је духовно средиште овог краја. А у којој је мери заиста има значај и данас 600 година касније од када га је саградио Деспот Стеван Лазаревић, показао је својом духовном снагом и поштовањем народа који је дошао да ода почаст његовој постојаности.

Програм достојан државном догађају

Света архијерејска литургија почела је у девет сати. Служили су је Њихова преосвештенства господин Јустин, еписком Жичке епархије, господин Теодосије, епископ Рашко-призренске и косовско-метохијске епархије и господин Атанасије (Ракита), епископ Милешевске епархије.

-Данас је дан када се радујемо, данас је дан када славимо. Радујте се ово је велики дан за Србе- рекао је у свом обраћању народу ЊП еписком Јустин после богослужења и председнику општине Кнић Мирославу Николићу уручио орден Српске православне цркве. Светковини су присустовале високе делегације страних земаља, Војске Србије, Удружења ветерана безбедносних служби Руске Федерације, Војног синдиката Србије, црквени великодостојници, градоначелник Краљева Предраг Терзић, дипломате и велики број новинарских екипа.

Народ из Груже, Шумадије и целе Србије испунио је простор порте. У међувремену између Свете литургије и Свечане академије организовано је све време послужење за госте манастира, у сјајној организацији сестринства манастира Каменац.

Дефилеом хеликоптера и авиона Војске Србије које је окупљени народ поздравио аплаузом и наступом хора почела је Свечана академија у 11 сати.

Морамо да сачувамо породицу

Домаћин светковине Мирослав Николић ,председник општине Кнић у свом обраћању подсетио је на значај манастира и духовну снагу којом је кроз векове одржавао српски народ на овим просторима.

-Морамо да сачувамо породицу, да се проширимо само тако можемо развијати Гружу, Шумадију и Србију - рекао је Мирослав Николић, председник општине Кнић и домаћин светковине каква одавно није виђена у Шумадији. Он је позвао младе да се врате у Гружу и Шумадију и да се поново обнове села.

-Ми смо ту да служимо а не да владамо. На нама је да покољенима оставимо добар темељ, као што су наши преци нама градили - рекао је Мирослав Николић наглашавајући „да ће се потрудити да се гружански крај развија у духу православља и завештања предака“. У присуству неколико хиљада грађана он је добио високи орден Руске Федерације, који му је уручио Слава Калинин, потпредседник удружења ветерана руских безбедносних служби које има 17 милиона чланова.

-Руси и Срби су један народ, иста нам је вера. На нас увек можете рачунати. Од наших пријатеља официра, привредника и људи чули смо да је Мирослав Николић велики домаћин и православац. Мени је данас пуно срце када дођем и осећам се као међу својима, међу својом браћом и сестром-рекао је Калинин уручујући председнику книћке општине орден Руске Федерације.

Велики јубилеј и светковину су поздравили су ЊКВ престолонаследник Александар Карађорђевић, председник РС Милорад Додик. После тога организован је културно-уметнички програм. Цела манастирска порта сјајила је по лепом времену од деце у народним ношама из Груже, Опланића, Топонице, Честина, Гривца... Како доликује народној светковини играла су се кола, певале песме из Шумадије.


ИСТОРИЈА МАНАСТИРА

ВЕКОВИ КОЈИ ГОВОРЕ

На Малу Госпојину, славу манастира Каменац 21.септембра ове године обележио је шест векова пoстојања једног до најстаријег манастира у Шумадији. Према предању грађен је каменом са Борачког крша, када је то решио Деспот Стефан Лазаревић.Манастир Каменац ове године прославља велики јубилеј-600 година од оснивања. Настанак једног од најстаријих манастира на овим просторима по предању, због облика цркве и по значају који је имао током векова, везује се за деспота Стефана Лазаревића. Манастир припада Жичкој Епархији СПЦ, општини Кнић и налази се свега неколико километара од места Груже, на магистралном путу Крагујевац- Краљево.

Историја манастира

Манастирска црква је обновљена 1547. године настојањем игумана Теофана, духовника Симеона и породице Косировић, о чему сведочи натпис изнад улазног портала у наос.

Манастир је страдао по доласку Турака у ове крајеве, средином 15. века, али је непознато колико је био оштећен, а колико обнављан. Друга обнова манастира изведена је 1700. године, када га је морачки калуђер Јоаникије оправио и оградио каменим зидом. Током 18. века постао је метох суседног манастира Каленића.

Почетком 19. века, Каменац је у ратовима са Турцима доста страдао, тако да је у том веку на манастиру доста зидано и рађено. То су били мањи захтеви на цркви о чему сведоче записи у цркви и конацима. Тако, 1830. године, црква је покривена металним лимом, 1860. изграђена су северна врата цркве, а 1870. црква је живописана и постављен је иконостас, рад Димитрија Посниковића. У 20. веку, нарочито последњих година века, настављен је интезиван рад на уређењу манастирског комплекса.

Од најранијих времена манастир Каменац је био мушки манастир. По одлуци надлежних црквених власти преображен је, 1966. године, у женски манастир. Нови манастирски конак освећен је 1979. године.

Манастир Каменац је под заштитом Завода за споменике културе Крагујевац од 1969. године.

Црква је сажетог облика триконхоса са витком куполом изнад централног простора наоса. Засведена је полуобличастим сводом. Зидана је од ломљеног камена, а под је од мермерних камених плоча квадратног и и правоугаоног облика. Од пластичне декорације на фасадама истиче се кровни венац, богато профилисан и моравског карактера. На западу је накнадно дозидана квадратна припрата засведена слепом куполом. На зидовима у унутрашњости цркве и нартекса налази се живопис из 1870. године. Распоред фресака је уобичајен за црквено сликарство овог периода.

Дрвени двоспратни иконостас, рад познатог иконописца Димитрија Посниковића, састоји се од 21 иконе дрвених парапетних плочa.

Предање о настанку

Према предању, за манастир Каленић су запрегама вукли камен са Борачког крша. На месту где је подигнут Каменац био је пропланак на коме је караван ноћу одмарао. Одмах иза пропланка почиње велики успон и слуга који је предводио караван, сваки пут је остављао по мало камења, како би растеретио стоку у запрегама. Када је завршен Каленић на пропланку у Честину је била хрпа камена и слуга је оптужен да је крао камен. Деспот Стефан је дошао да провери гласине и слуга му је рекао да није крао камен, већ да је желео да се и ту сагради светиња. Деспот Стефан је откупио земљу и на њој почео да гради манастир, који је због поменутог камена, назван Каменац. На спољашњој цокли се налази „стопа Св. Саве“ испод које је у темељу укопана повеља манастира. Иконостас и резбарију је радио Димитрије Посниковић у XИX веку. Манастир слави 21. септембар – Малу Госпојину.

Кроз двориште манастирске порте се долази до најстарије школе у овом делу Шумадије, коју је основао Николај Николајевић 1818. године.


 https://www.youtube.com/watch?v=I1pFXb3g5oU


 https://www.youtube.com/watch?v=4ibpdBIaTjU


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"