Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fin-rv-u%2F202-eks-luzivno): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

 

EKSКLUZIVNO Новица Антић, председник Војног синдиката Србије у божићном интервјуу за наш портал о горућим темама 

"Хоботница криминала руши Војску Србије!"

Са господином Антићем разговарамо у тренутку када је, како тврде први и једини Војни Синдикат у историји Војске Србије најпрогоњенија синдикална организација у Европи. У ексклузивном интервјуу  Антић говори и о актуелном тренутку, изласку на улицу, стању у ВС, финансијским малверзацијама, отказу због кога је изазван међународни инциндент код организација које се баве синдикалним и радним правима.o Господине Антићу, отказ који сте добили из Војске Србије недељама је тема у српској штампи, али и међународној јавности. Како посматарате на то што Вам се дешава?

-Као трећа генерација војника у својој породици наравно да није пријатно да вам дезертер и лажни социјалиста и левичар Александар Вулин, донесе одлуку о отказу, која је потпуно незаконита и супротна међународном праву. Тај назови отказ, а пре би било исправно да се назове покушај ућуткивања јединог репрезентативног синдиката у ВС, дошао је у тренутку када смо открили многе малверзације, пљачке државног буџета, о чему ћемо навелико обавештавати српску јавност наредних недеља. Кључна намера овог правног дивљаштва јесте намера да се удаљим из ВСС и да се мојим колегама пошаље порука да ће тако проћи ако се супроставе диктатури. Ту су, својствено њима, направили кључну грешку јер су заборавили да смо ми пре свега војници па тек онда синдикалци. Статут ВСС је предвидео такву могућност, пошто смо поодавно преозрели да сметамо интересној групи, на чијем челу је министар Вулин. Та лихварска група ама баш ништа доброг није донела Војсци Србије. Одлуком мојих колега који чине Скупштину ВСС и по статуту, ја остајем на челу ове значајне синдикалне организације, на шта сам веома поносан.

o Често сте критиковали одређене потезе министарства одбране, министра и његових помоћника. У којој мери је то допринело овој ситуацији?

-То је кључно. Уместо да социјалиста и левичар Вулин са нама разговара и потпише колективни уговор којим би се знатно унапредио материјално-статус припадника Војске Србије, да у сопственој држави не буду „грађани другог реда“ кренуло се у обрачун методама од пре стотинак година када су синдикални лидери убијани. Да је ова клика на власти, илустративно речено 1968. године, они би Лех Валенсу черечили коњима усред Гдањска. До те мере иде гажење сопственог Устава, међународних конвенција, повеља ЕУ и УН када је у питању прогон ВСС. Понашају се као да је Србија феудална држава, где свако од њих има свој феуд за отимачину, пљачку и економско поробљавање и исцрпљивање осиромашеног народа. Припадници Војске Србије окупљени око ВСС рекли су да не желе да трпе такво устројство и занимљиво је да од почетка прогона, број чланова невероватно расте. Пробудили су инат српског војника, а у спрези са урођеном нам саборношћу, православним и војничким кодексом ојачали су наше деловање. ВСС је у Србији једина синдикална организација којој број чланова расте на месечном нивоу иако из ВС дневно оде седморо њених припадника због немогућих услова живота и рада. Они су спремни да направе ову правну накараду и по цену да их осуде респектабилне међународне организације у ЕУ и Русији, са којима ВСС има потписане споразуме о сарадњи. И држава ће зарад самовоље неког Вулина или чиновника у МО, већ је најављено имати проблема приликом потписивања поглавља 19, 23. и 24. у преговорима са ЕУ, ако икада отпочну или се окончају. Дакле, они су спремни да државне интересе угрозе зарад ускосопственичких кокошарских дилова. То је брука.


о Најављују се протести широм Србије у самом Београду скупови су масовнији сваке недеље. ВСС је добио позив да се придружи демонстрацијама, међутим ваше синдикалне организације тамо нема. Због чега?

-ВСС је национална, патриотска и државотворна организација. Не бежимо од тога да се бавимо политиком, чак је то и једна од основних улога синдиката, а безброј је примера у свету где представници синдиката играју значајну улогу у парламентима- Немачка, Енглеска, Норвешка где су синдикати на власти уназад више од 80 година... Међутим, неки политичари сматрају да је то само њихово право и привилегија. Србија се налази у важном геополитичком тренутку где постоји опасност да нам се занавек отме 15 одсто територије. Са друге стране Србију је задесио економски геноцид, преко 40 хиљада младих одлази, а они који остану у великом броју случајева трпе робовласнички терор од страних компанија који су, иронија, ту дошле захваљујући сулудим субвенцијама владе и државе. Данас већа права у Србији имају мигранти и странци него њени грађани. Демонстрације против садашње власти предводе они који 30 година периодично чине ту власт и креиарају српску стварност три деценије. Сви знамо како нам је. Да смо економски разорени, да имамо економски геноцид, да смо једноставно речено опљачкани. Да ли Србија заиста нема друге људе, чистих образа и биографија. Да ли смо заточеници једног системског уништавања државе из које је на приватне рачуне изнето преко 120 милијарди евра у пљачки коју свет до сада није видео? И сада виновници тих пљачки протествују једни против других-а ми који смо ратовали, који су својим јунаштвом исписали славну историју Паштрика и Кошара, наша деца и народ, треба да буду заморчићи тих људи који би требало да се нађу не само пред судом историје- већ и пред специјалним тужилаштвом.

И то по новодонетим законима где ће се све опљачкано брутално одузети, поништити пљачкашка приватизација и запленити новац са рачуна у иностранству. Србији је у овом тренутку потребно стратешко престројавање- да сведемо рачуне и да одаберемо пут којим ћемо ићи бар наредних 100 година. И Живојин Мишић је престројио и реорганизовао војску, нахранио војнике и извојевао једну од највеличанственијих победа на Колубари против надмоћнијег и бројнијег непријатеља. Јављају нам се ветерани, грађани, пензионери, просветари, колеге полицајци, студенти, сељаци... да се формира савез који ће стати испред народа заједно са нама на челу колоне. Наша жртва у том погледу није узалудна јер сва истаживања показују да се наша синдикална организација високо котира када је у питању поверење народа. Ако ВСС стане пред народ -онда ће народ знати за шта, због чега, против кога и за кога излази на улицу! До тада ћемо све добро одмерити и нећемо дозволити да будемо злоупотребљени и обрукани.

о Имамо ли као народ снаге за такво нешто?

-Историјски били смо и у горим ситуацијама- голгота преко Албаније, Први светски рат, стратишта у Јасеновцу, Шумарицама, комунистичка диктатура, геноцид у Олуји, да не идем даље. Нема тог зулума који може победити жилавост и довитљивост српског сељака и домаћина. Снага овог народа је његова историја, његова православна вера и славна војска. Пад ових који 30 година уништавају народ и државу биће јако болан. Ако ви од једне земље која је дала нобеловца Иву Андрића, генијалце Николу Теслу и Михајла Пупина, до ововременог Новака Ђоковића претворите и направите ријалити брлог са феудалним уређењем, где је сваки председник општине спахија у свом феуду, кроз историју је познато како се те и такве појаве завршавају.

о  Шта толико не ваља у Министарству одбране и Војсци Србије, па већ пет шест година ВСС громогласно критикује?


- То је дуга и опширна тема. Војска Србије се систематски уништава од стране одређених страних служби, а њени припадници понижавају до те мере да НАТО има канцеларију у Министартсву одбране а једини и први репрезентативни синдикат у историји Војске је нема. Доводи се на чело министарства војни дезертер, који је у време док су наше колеге у ковчезима доносили са ратишта изигравао рокенрол пајаца тако што је ослобођен војске. Замислите само да се тако нешто примера ради догоди у Израелу. Народ би изашао на улице. И ни то није најгоре. Онда особа са таквим моралним предусловима бира себи сличне сараднике, све то увијајући у обланде идепоклонства. У Србији је неважно колики сте лопов ако славите лик и дело Вође. То су рецидиви тоталитарних система који су се урушили сами од себе. А њихови продукти су пљачке, бесмислени пројекти типа Лазар, дискриминација деце, прогон синдикалних представника у најгорем облику, финансијске махинације, па до неодговорности за смрт људи незаконито послатих на задатак... Док вам војска има најнижу плату у региону од 270 евра, одлазе вам официри да возе камионе коекуде по свету, војска вам гладује, и иде гола и боса... На те ствари нико из ВСС неће ћутати. Ми постојимо да се против тога бунимо и боримо то морају да схвате и прихвате. То је урушавање борбене готовости земље у тренутку док се око нас звецка оружјем. Није Србија ничија дедовина. Ми смо се заклели овој земљи, њеној застави и Уставу, а не политичарима.


ШТА ПЛАШИ ВЛАСТ?

-Власт плаши снага ВСС. Синдикална организација која има скоро осам хиљада војника у свом чланству плаши сваког диктаторски одређеног политичара, власт утемељену на ријалити програмима и изграђену на пропагандној лажи. Када пукне тај мехур привиде, онда ће се суочити са оним што је остало неупрљано, поштено и што је највредније што ова Србија има. Припадници наше војске, поред овог дивног народа то свакако јесу-каже Антић.

О ПОНОСУ И РАЗОЧАРЕЊУ

-Поносан сам на српске војнике који су цланови ВСС то су храбри и цасни људи. И не жалим што сам поднео жртву и понижење да ме као најбољег у класи, трећег војника у породичној традицији из ВС избацује војни и ратни дезертер. Сви ти људи, који су се саборно окупили око наше синдикалне породице заслужују много више.. И када су ми, на дан крштења кћеркице саопштили да сам неуставно и противправно добио отказ, снага и воља да ВСС остане то што јесте, су победили. Мало разочарење сам доживео сазнањем да у Војсци Србије постоји официр који је пристао да потпише акт о мом отказу. Ето тај официр или официри, за врло кратко време ушли су у бешчашће српске историје. Веровао сам да кодекс части официра није само мртво слово на папиру и да имају бар толико части, образа, да одбију да у име политиканства чине и кривична дела. Очигледно је да се мени и мојим колегама шаље порука да би се сутра исто тако повиновали одлуци непријатеља и све нас издали, на жалост наша историја памти и такве тренутке-каже Антић


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"