Deljenje

Вјечислав Калинин, потредседник удружења ветерана војних и безбедносних служби „Боево братство“

РУСИ И СРБИ СУ ЈЕДАН НАРОД!

Пише: Д.Илић / Фото: Ветеранске вести

 

Руси и Срби су један народ, једна иста нам је вера. Кад год долазим у Србију осећам се као да долазим у своју земљу, међу браћом. Без сумње исти став према Србији има скоро цео руски народ, руски официри и ветерани. Односи Русије и Србије трају осам векова, много више него ли што постоје неке модерне државе. Зато наша света обавеза, пред прецима и савременицима јесте да будемо што ближи једни другима, да активно сарађујемо, да ојачамо нашу заједничку традицију, да се сећамо прошлости и градимо будућност- каже у интервјуу за Лепу Шумадију Вјечислав Калинин, заменик председника Удружења „Боево братство“


Вјечислав Калинин у Кремљу


 „Боево братство“ је једна од водећих организација ветерана у Русији. Окупља стотине хиљада бивших припадника безбедносних служби, официра и војника руске војске из бившег СССР и ветерана земаља југоисточне Европе. Уједно Калинин је креативни оснивач и главни уредник јединственог међународног пројекта „Ветеранских вести“, www.vvesti.com чије портале и новине посећују и читају милиони људи из педесетак земаља. Калинин је и један од утицајнијих људи у покрету ветерана, признати стручњак у области безбедности и народне дипломатије Руске Федерације, као и званични представник „Комитета за борбу против корупције“. Недавно је са својим сарадницима посетио Шумадију и Србију.


Вјечислав Калинин на прослави Војног синдиката Србије


-У Шумадији сам био гост мог великог пријатеља Новице Антића, председника Војног синдиката Србије. Један од циљева састанка је организација изложбе у руској Државној Думи у марту 2019.године посвећену 20-годишњици од варварског бомбаровања СР Југославије од стране НАТО снага. Током посете наша делегација присуствовала је и великом државном јубилеју -600 година од оснивања манастира Каменац у селу Честин код Груже. Драго ми је што сам том приликом имао част да господину Мирославу Николићу, председнику општине Кнић уручим спомен медаљу руских ветерана. Од мојих пријатеља знам да је господин Николић узоран хришћанин и породични човек који је учинио доста да се обнове храмови и који помаже много обичном народу. Дивио сам се када сам видео да он, министри, црква и војска раме уз раме учествују у прослављању јубилеја, и да су се духовно уједнили у том пројекту. То је прилично импресиван

Калинин у руској Думи

Могу ли сарађивати Шумадија и Русија?

- Наравно. Активно радимо на томе. То је наш следећи корак на коме увелико радимо. Бог је дао Шумадији да има јединствено природно окружење и екосистем, да је развијена пољопривреда и сточарство, да има снажну традицију индустријске производње. Колико знам неке од инвестиција из Русије су већ овде, али морамо сви заједно да ојачамо компоненту како би се привукло више улагања руских предузећа. Поготово зато што је тражња за српским производима у Русији више него добра „Српска -значи квалитет“-ми тако кажемо у Русији. Већ смо планирали са нашим српским пријатељима да велики број пројеката покренемо у 2019.години. Данас нам је потребан сваки вид везивања укључујући и реализацију заједничких економских пројекта.

Каква је Русија пре и у време Владимира Путина који је у Србији убедљиво најпопуларнији политичар?

Вјечислав Слава Калинин

- Русија је у суштини царство, а царски дух вратио се у руски народ. У том повратку Отаџбини значајну улогу имају вера и традиција. И доста је посла урађено на том концепту. Владимир Путин је присталица таквог модела у коме су војска, црква и народ –једно! Пример да је то велики повратак Русије могу послужити конкретне чињенице и бројке у различитим областима Русије-од економије и културе, на пример, до развоја наших оружаних снага.

Калинин са припадницима ваздушно-космичких снага

Није тајна да је руска војска једна од најбоље борбено-спремних и високо-технолошко опремљених у свету која може да заштити свој народ и своје важне савезнике. Пример обнављања је и духовни препород, развој православља које има значајну улогу у оживљавању руске државе. Данас је Русија наследник свега најбољег у руском царству и Совјетском Савезу. Помирили смо се са прошлошћу и важно је из историје научити све-и добро и лоше! На томе смо научили да избегнемо грешке у будућности. Данас ми-наследници руских официра током Другог светског рата и Великог Отаџбинског рата идемо, да се извиним нашим западним „партнерима“ подигнуте главе. Идемо напред! То је највећи успех и важан део историјске улоге нашег председника-Владимира Путина.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"