Deljenje

Др Срђан Влајовић, ортопед Клинички центар „Крагујевац“

ДРЖАВА УШТЕДЕЛА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА!

Пише: А. Стојановић

 

Др Влајовић је вођа пројекта по коме Клинички центар Крагујевац постаје регионални центар за операцију кичме. Најчувенији светски спинални хирурзи код нас оперишу децу са тешким деформитетама кичме које су се до сада радиле у иностранству. Уштеда по државу и до 100 хиљада евра по операцији.


 


 Последњих две године, сведоци смо велике акције која се дешава у Клиничком центру „Крагујевац“. Лечење пацијената са тешким деформитетом кичменог стуба и операције које су до сада биле могуће само у великим клиникама у иностранству, однедавно се организују у Крагујевцу.

Захваљујући успостављеној сарадњи са најпознатијим спиналним хирурзима из Шпаније у крагујевачком КЦ-у се оперишу пацијенти, које се по медицинском значају сврставају у врхунац медицине на светском нивоу. Поводом овог, може се слободно рећи историјског програма и развоју сарадње са светским хирурзима причамо са ортопедом др Срђаном Влајовићем, који је и зачетник спиналне хирургије на Клиници за ортопедију КЦ „Крагујевац“.


 


 

-Пре три године, на конгресу спиналних хирурга у Барселони упознао сам нашег прослављеног рукометног репрезентативца Драгана Шкрбића, који је по завршетку каријере наставио да живи у Шпанији и упловио у „медицинске воде“. У разговору са њим дошло се на идеју да искуство и знање највећих спиналних хирурга Европе искористимо за лечење пацијената и у нашој земљи. Наравно у свему је учествовао и в.д. директор КЦ проф.др Предраг Саздановић - прича др Срђан Влајовић, о почетку сарадње са светски признатим стручњацима која је до сада резултирала са преко 30 најсложенијих и најзахтевнијих операција.

Лако је израчунати да је протекле две године направљена уштеда од око три милиона евра за Фондове за лечење у иностранству. У овом пројекту направљен је стратешки план у коме је решеност државе и здравствене институције да се операције раде у Србији, а да светски признати стручњаци долазе овде. То је вишеструка уштеда са једне, а са друге стране и прилика да се наши ортопеди упознају са врхунским достигнућима светске спиналне хирургије.

- Ми смо имали прилике да сарађујемо са таквим именима као што су проф. др Cesar Hernandes, проф. др Маноло Фернандес и тренутно највише са проф. др Норберто Вентуром, једним од највећих светских дечјих спиналних хирурга. Захваљујући развоју читавог програма спинална хирургија је постала нешто по чему је КЦ „Крагујевац“ сада препознатљив. Деца из целе Србије, јављају се и долазе на преглед четвртком поподне у амбуланту за сколиозу, а најтежи случајеви се решавају уз помоћ проф. др Вентуре - прича др Влајовић о почецима сарадње и постигнутим резултатима.

На прегледима код шпанског експерта је већ било преко 50 малишана из свих крајева, Београда, Земуна, Војводине, Косова, Прокупља, Ниша, Врњачке Бање, Сурдулице... 

-Углавном су у питању врло велики деформитети који нису могли бити оперисани у специјализованим установама у Србији и чије је лечење планирано у неким од европских држава. Захваљујући функционисању Амбуланте за сколиозу, једине те врсте ван Београда, преглед деце је веома организован. Поготово што се преглед не заказује и сва деца која се јаве четвртком после 14 часова бивају прегледана - прича нам др Влајовић о једном од најзначајнијих пројеката у историји крагујевачког здравства. Према његовим речима „и медији су препознали значај целог програма, па су захваљујући њима родитељи широм Србије сазнали за могућност лечења своје деце. Министарство здравља такође подржава пројекат. Професор Вентура је био на пријему код министра Лончара, који је и лично дошао да гледа операцију сколиозе у КЦ Крагујевац - каже др Влајовић.

Међутим, овај пројект има значајан аспект уштеде за државу. И сами смо сведоци разноразних акција прикупљања помоћи преко СМСпорука за лечење деце, и контраверзи које оне изазивају.

-Прошле године смо оперисали дечака ѕа кога су средства била сакупљана путем СМС-а на лечење у Италију, а за чију је операцију било потребно скупити око 180.000 евра. Код нас, у КЦ Крагујевцу, операција је коштала само неопходни уградни материјал око 15.000 евра. Осим што деци обезбеђујемо лечење од стране најпознатијих хирурга чини се велика уштеда и за родитеље, и за здравствени фонд, а деци омогућавамо опоравак и лечење у познатом окружењу. Процењује се да је уштеда за државу просечно око 100 хиљада евра по свакој операцији. Мада смо сведоци да је у више наврата, поједини специфични материјал донирали и колеге лекари из Шпаније - прича др Влајовић о искуствима у досадашњем развоју пројекта.

Али ипак како то бива у „пионирским“ пројектима-не иде све глатко. Тим спиналних хирурга Клинике за ортопедију и трауматологију, предвођен др Срђаном Влајовићем сусреће се и са бројним препрекама и проблемима. Али решеност и спремност свих, у Крагујевцу, од руководства клиничког центра до лекара и техничара, да пројекат успе, је потпуно неупитна.

- Иначе је спинална хирургија у Србији према броју хирурга који се њом баве и према броју операција далеко од Европског и светског стандарда и то је проблем са којим ће се пацијенти и даље сретати, јер савремено схватање медицине је да сваком обезбеди квалитет живота, а не да године проводе са болом у леђима - закључује др Влајовић.

А.С.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"