Deljenje

РУКОМЕТНА ПРЕСТОНИЦА!

Пише: М. Стојановић


 


Дугорочни пројекти са најмлађима, основа су нове политике клуба која је надоградња постављене политике ревитализације рукомета у Крагујевцу, каже у разговору са Лепу Шумадију Ставро Рашковић, преседник Рукометног клуба „Раднички“ после историјског успеха клуба.

Када је пре две године група ентузијаста, познатих крагујевачких привредника и љубитеља спорта предвођена Ставром Рашковићем, једним од твораца и бившим директором ЖРК „Раднички“ спречи гашење овог спорта у граду на Лепеници, многи су били скептични. Први корак је било оснивање Рукометно Удружење „Раднички1964“, да би се прошлонедељним успехом дошло до историјског успеха- уласка у Супер Б лигу.

- Направљен је, да га тако назовем пројекат повратка крагујевачких рукометаша у свој клуб и град. Екипа састављена искључиво од домаћих играча је тријумфално те године завршила такмичење у Првој Лиги Запад и пласирала се у савезни ранг такмичења - Супер Б лигу. У дебитанској сезони нашли су се на високом четвртом месту. Тако смо увидели да морамо да имамо базично место у коме ћемо рукометни спорт разгранати све до најнижих категорија- каже у разговору председник клуба Рашковић, о почетним корацима релативизације овог спорта у граду на Лепеници. Са почетним успесима, претпрошле сезоне створени су услови да се формира и женска екипа. чију основу чини трофејна генерација 2002-ог годишта, четовороструког шампиона Лиге млађих категорија-групе Запад.

-Оне се од ове сезоне такмиче у Првој лиги Запад, заузевши четврто место,што нас чини јединственим клубом у Србији, јер имамо и мушку и женску такмичарску екипу. Даме, штавише, очекује бараж за улазак у савезни ранг такмичења - Супер Б лигу. Ако то успемо, за две године направили смо огроман искорак- појашњава стратегију Рашковић.

У клубу постоји и мушки Б тим који игра Другу Лигу Србије- група Копаоник и служи за стицање искуства и разигравање младих играча и њихову припрему за улазак у први тим. Оно што је важно напоменути, истиче да је наш саговорник је да су све три такмичарске селекције најмлађе у својим лигама и да су тимови готово стопроцентно састављени од крагујевачких рукометаша и рукометашица.

-Поносни смо на нашу генерацију 2005-то годиште, (мушка и женска селекција) које се са успехом такмиче у Лиги млађих категорија. Мушка екипа је освојила треће место у својој групи, а генерације 2003-ће и 2005-то годиште женске селекције су се пласирале на првенство Србије-наглашава Рашковић. Према његовим речима тиме су створени предуслови да се прошле године покрене најамбициознији пројекат- Бесплатна школа рукомета.,што нас чини јединственим на рукометној мапи Србије. 

-У оквиру наше школе која је јединствена на рукометној мапи Србије прве рукометне кораке прави више од 150-оро деце са којима раде лиценцирани тренери,обучени за рад са децом тог узраста. Циљ клуба је да наредне сезоне обе такмичарске селекције крену у борбу за виши ранг такмичења а дугорочно да 2020-те године обе екипе играју највиши ранг такмичења и буду конкурентне за освајање трофеја и да Крагујевац и „Раднички“ постану рукометна престоница Србије- каже Рашковић, и сам некадашњи играч овог клуба и београдског „Партизана“. Он наглашава да „су челници града Крагујевца су препознали рад, труд, резултате и пословање и од ове године клуб функционише као јавно предузећа и променио је статус у „Спортско привредно друштво Рукометни клуб Раднички 1964“ што гарантује дугорочну стабилност“.

- Организовали смо „Светосавски турнир“ за млађе категорије,на коме је узело учешће 15-ак клубова, са преко 300 деце. У будућности жеља нам је да турнир заживи и постане традиционални и интернационалног карактера. Такође у организацији клуба је одржан и први летњи камп,назван „КАМП КОП 2018“ на Копаонику,где је учешће узело око седамесеторо младих рукометаша и рукометашица,са којим је радило пет тренера из клуба. Камп ће од идућег лета добити на масовности и укључиће се деца из региона којима гравитира, а намера нам је да буде у више смена и да прерасте у традиционално окупљање најмлађих полазника. Од летос је клуб установио и први пут прославио крсну славу клуба - Светог Архангела Гаврила 26. јула – каже Ставро Рашковић, председник РК „Раднички“.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"