Deljenje

 

ИЗ НЕМАЧКЕ ПРАВО У ДУЛЕНЕ

Пише: Драгомир Илић

 

Дејан Миленковић је рођен у Немачкој где је провео 34 године живота. Вратио се у своје родно село у намери да од њега направи туристичко место. Село Дулене има све предуслове за то..


Bajcetina1


 

- Желим да од своје дедовине овде подно Гледићких планина, из којег се доста народа одселило, створим место где ће људи долазити као што иду на Златибор, Гоч, Стару Планину... Дулене је на двадесетак минута вожње од Крагујевца, близу су нам и градови Краљево, Јагодина... Све је ту - прича Дејан Миленковић, који је у својој 34-ој години решио да се врати у Шумадију, да се овде скући и ожени. Иако говори боље немачки језик од српског, пошто је рођен у иностранству, предводи своје комшије у обнављању школе, цркве, чишћењу врзина, прављењу пешачких стаза по планини. Основао је и удружење Дуленаца, а свакодневно се бави проблемима села вођен љубављу којим га је задојио деда док је овде проводио школске распусте.

 

Ово прелепо место заиста има шта да понуди.


Bajcetina2


 

-Дулене је једна ваздушна бања ружа ветрова, где се укрштавају четири ветра. Налази се у највећој клисури Шумадије, реке Дуленке која извире у нашем селу. Дуленски Црни врх је највиша тачка општине Крагујевац са 897 метра надморске висине. Имамо небројано много извора чисте пијаће воде, до сада смо лоцирали у употреби 16 таквих, а има их четрдесетак - прича нам Дуленац, како га сви овде тако зову. Каже да поглед са Гледићких планина нема цену, да се горе у дивљини могу видети и дивље свиње и срне. Идеално је за развијање планинарског спорта, брдског бициклизма и отуда се снаге улажу да се организује и први бициклистички маратон, јединствен те врсте у Србији.

 

Велика атракција могу бити и старе шумадијске куће од блата и греда, старе и по два века које су овде добро очуване. И Дуленац планира да стару кућу уреди за преноћишта, и нада се да ће и друга домаћинства у селу кренути са обновом и тако добити опет аутентичну туристичку понуду.


Bajcetina3


 

-Дуленци су се углавном преселили у крагујевачко насеље Белошевац, а куће су остале пусте. Сада се полако враћају тако да су то први резултати за ове три године. Долазе и туристи, анимирали смо јавност. Било је и Француза, Италијана. Неки Војвођани и Београђани већ увелико траже плацеве за викендице, па чак и да се ту трајно скуће. Контактирам и са Русима они воле оваква места - прича Дуленац за кога су у фамилији помислили „да је полудео када је све оставио у Немачкој и дошао овде“.

 

Четири манастира у близини

 

Дулена Око села Дулене налазе се четири манастира: Ралетинац, Саринац и Денковац и новоосновани у Бајчетини. Ту, на десетак километара је и драгуљ средњовековне Србије манастир Каленић из 15 века.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"