Deljenje

 ВИЉЕМ ТЕЛ ИЗ МАЛЕ ВРБИЦЕ!

Пише: Драгомир Илић, kurir.rs

 

У “Кући Чоловића” у селу Мала Врбица припремају изложбу о “српском Виљем Телу”, првом освајачу медаље на Европском првенству у Прагу 1927.године.

  

Милисав Чоловић (1893-1991) први је српски стрелац који је донео медаљу са Европског првенства из Прага 1927. године. Тадашња штампа назвала га је “српски Виљем Тел”. Вишеструки првак Краљевине Југославије и прва легенда овог спорта који нам је изнедрио многе шампионе.

 

Тешко да у Србији било ко не зна да су Јасна Шекарић, Стеван Плетикосић, параолимпијац Драган Ристић, Ивана Максимовић и друга златна имена једног од најтрофејнијих српских спортова који су ушли у његову историју освајањем многобројних медаља са светских и европских првенстава, као и на Олимпијским играма. Јунак наше приче, заборављен од историје и државе звао се Милисав Чоловић, из села Мала Врбица, подно Рудника, месту тридесетак километара удаљеном од Крагујевца. А тај шумадијски сељак, који је до своје смрти остао на дедовини и бавио се пољопривредом први је Србин који је српском стрељаштву донео бронзану медаљу из Прага 1927.године. Вишеструки првак Југославије и освајач преко 200 медаља

 

- Све је кренуло 1911. године. У Београду сам купио од Стрељачког савеза пушку седам милиметара. Одем тамо где су вежбали, питам „могу да пуцам“ и дозволе ми. Мета је имала 12 кругова, великих, свако је могао да погоди. Испалим 12 метака и ништа. Када сам дошао кући, у чуду, поставим мету, гађам и видим да су меткови само мало провалили јер је мали калибар. Они нису ни видели - причао је Милисав 1978. године, новинару тада култне спортске емисије Телевизије Београд „Индирект“, у јединој телевизијској репортажи која је урађена о њему.


Tel3


 

Одатле Милисав три године касније са браћом гази преко Албаније у чувеном Трећем коњичком пуку. Носилац Албанске споменице, Ордена Краља Петра Првог, Карађорђеве звезде и ордена Милош Обилић за храброст.

 

Али трновит и не баш успешан почетак у стрељаштву није га обесхрабрио. Љубав према спорту, искуство из Првог светског рата, вежбање по рудничким врлетима са ондашњом пушком "крагујевком" донеће резултат 1925. године, када на првенству Краљевине Србије по први пут постаје првак државе. Такмичење је тада организовано код Цареве Ћуприје у Београду. Пет метака -свих пет у центар. Груписани један до другог. Тада су ондашњи познаваоци овог спорта схватили да имају стрелца европског калибра, и две године касније Милисав одлази у Чешку. Осваја бронзу и то је прва медаља коју је један Србин освојио у стрељаштву на европским првенствима

 

-Отишао сам са опанцима и народном ношњом. Сликали ме тамо. Освојио сам треће место- причала је старина о својим путешиствијима, одушевљен што је тада добио златан сат.

Његовим потомци сада спремају мултимедијалну изложбу фотографија са такмичења и новинских прилога из штампе, у туристичком комплексу „Кућа Чоловића“ у коме се налази и брвнара стара 200 година, где је и рођен.

 

-Деда је био легенда. До краја живота држао је пушку у руци, обилазио имање, ишао у лов. Није промашивао. Што дубље улазим кроз истраживање о њему схватам колики је траг оставио у српском спорту. А опет живео је мирним и повученим животом. На свом имању, заљубљен у Шумадију и Рудник. Ненаметљив и скроман - каже Иван Игњатијевић, који води туристички комплекс у коме се изложба организује и праунук српског шампиона.

 

Ондашња штампа била је одушевљена изненадним успехом у Прагу. Милисава Чоловића, „Политика“ га је у извештају назвала Српски Виљем Тел, „Време“ је писало о метама које су оборене. Остаће забележено и у историји од 600 кругова 437. Са ондашњом пушком „крагујевком“ која не може да се пореди са данашњим пушкама, шумадијски сељак ушао је у историју.


ПРАУНУКА ЧУВЕНА ГЛУМИЦА У ДАНСКОЈ

 

Занимљиво је да је праунука првог српског шампиона у стрељаштву Милисава Чоловића данас једна од најуспешнијих глумица у Данској Даница Ћурчић. До сада је освојила награду националног Удружења филмских критичара, била је номинована ове године за данског Оскара, а 2014. на Берлинском филмском фестивалу проглашена је за једну од десет "младих звезда" европског филма. Даничин портрет налази се на зиду „Куће Чоловића“.

 

ИМАЈУ ВЕЋ ИЗЛОЖБУ КАРИКАТУРА

 

У туристичком комплексу „Кућа Чоловића“ већ постоји једна изложба. Његов унук Михајло Ћурчић, као уредник чувене „202“ са редакцијом „Јежа“ организовао је конкурс за изложбу антиратних карикатура. Радови уметника из Русије, Чешке, Панаме, Кине и Јужне Африке красе зидове једне од кућа комплекса.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"