Deljenje

„СОЛУНАЦ“ УВОДИ РЕВОЛУЦИЈУ У ПЧЕЛАРСТВО

 

Професор из Раче осмислио нову еколошку кошницу за пчеле са револуционарним решењима 

Породично искуство у пчеларству Александар Поповић (80) крунисао је пројектовањем еколошке кошнице, изграђене од потпуно природних материјала, потпуно нових димензија. Овакви производи хит су у земљама ЕУ и свету.

 

Када је професор географије Александар Поповић „са десетком“ дипломирао картографију на ПМФ у Београду 1964. године, знао је да неће постати асистент и да ће одбити понуђено му место на факултету. Заљубљеник у природу, дошао је на дедовину у село Вишевац, где се родио и вожд Првог српског устанка, Ђорђе Петровић Карађорђе.

 

- Име Александар је синоним за човека из природе, да не кажем дивљак. Видите где живим, жена гледа ове глупаве турске серије у Рачи, ја само овде између дрвећа, воде и кошница. Будим се у четири ујутру, лежем око осам увече, што кажу сељаци лежем и будим се са сунцем. Радим по цео дан - прича нам осамдесетогодишња старина, ведрог духа и крепкости. Нико му не би дао те године.

  Љубав према пчеларству некако је испреплетана судбином овог устаничког краја. „Заразио“ га је отац Милослав, предратни џокеј и победник многих трка. Он је јахању учио краља Александра Карађорђевића, који га је и послао овде у Рачу да буде управник економије „Карађорђевог дома“ сиротишта за ратну сирочад, задужбину најомиљеније српске краљице Марије. И сам сироче од своје 11 године, према краљевом мишљењу био најбољи избор, неко ко ће и сам „разумети децу без родитеља“. Њен свекар Краљ Петар Први Карађорђевић, у Ваљеву је основао пољопривредну школу, и омогућио школовање сирочади из свих крајева Србије. Милослав, дошавши из родног Ђуниса је ту заволео и завршио воћарство. На Топчидеру је поред часова јахања, коња, одржавао и воћњаке и паркове. Још 1931. године, основао је Удружење пчелара у Рачи. Немци су га као официра заробили и одвели у озлоглашени логор Оснабрик, где је преживео захваљујући сељаку Љуби Ненадовићу из села Бошњана. Од тада се заветовао да ће увек и свакоме да помогне. Врстан воћар и директовао је у Рачи после Другог светског рата у задрузи. Сво знање оставио је сину у аманет, и да унапреди пчеларство радом и изумима

 

- Са пчелама мораш да будеш пријатељ, не сме да се узнемиравају, не подносе мирисе, мораш често да будеш са њима у пчелињаку. Не подносе мобилне. Буку. Ја у пчелињак одазим у шортсу, без ичега. Људи се крсте и чуде. Али то је степен сједињености који морате да достигнете ако се озбиљно бавите овим послом. Син је носио снимак у Зајечар, чујем коментаришу „тај чича је шашав иде го у пчелињак“. Не треба вам ни дим, ништа вам не треба. Без буке, полако се отворе кошнице, сачека се. Ако их не тресете и не дирате неће вас убости- прича нам Александар показујући иновације на новој кошници коју сам пројектује и израђује.

 

Прави сам и алате, у својој маленој столарској радионици. Његова кошница, коју је испробао и која већ функционише састављена је од природних материјала. Нема ни једног ексера, ни жице. Нових димензија саставља се туткалом. Тајна је у покретном раму, под именом „Солунац“, који омогућава лакше и брже цеђење органског меда. Овако произведен мед, заокружен са кошницама од природних материјала прави је хит у земљама ЕУ и високоразвијеним земљама где га зову и „еколошки мед“ . Кошницу још није заштитио мада зна да ће мајстори покраду идеје за три дана. Али ето, док се психолошки припреми да оде у Београд и у асфалт, да све заштити у заводу за патенте толико о свему може да каже.

 

ИМЕ ПО ДЕДИ СОЛУНЦУ

 

Име је добио по деди по мајци Светиславу Јовановићу. Светислав у Првом светском рату је био болничар. Светислав је заједно је са Арчибалдом Рајсом био на Кајмакчалану. Еколошка кошница, „како су је крстила деца“ зове се „Карађорђева вршка“.

 

НЕМА МЕДА СА ПАРАФИНОМ

 

-Мед у који се ставља парафин није добар мед. Добије боју и то али мора се радити са воском, који се добија природним путем. А сви користе парафин. Овако изгубиш три-четири килограма али добијаш органски, природни мед, какав су и наши дедови производили кроз векове - окрива тајну доброг меда Поповић

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"