Deljenje

Са Букуље на модну писту

 

ПРАВА ШУМАДИНКА!

Пише: A.С.

 

За Бојану Радовановић из Аранђеловца може се слободно рећи да је спој традиционалног и савременог типа жене. Зна да узме косу у руке, али и да се „скоцка“ као да иде на модну писту у Париз.

Ради Бојана са мужем на породичном имању на Букуљи све послове који се подразумевају у сеоском домаћинству. Навикла је још од малих ногу на село, а у свом родном Орашцу одрасла је међу животињама.


Bojana1


 -Мој брат Ивица и отац Зоран Радовановић гаје коње, липицанере из чисте љубави. Ту љубав сам понела и дубоко усадила кроз цео живот. Непојмљиво ми је одувек било да се велика већина младих девојака готово стиде села. Ову лепоту и предности које има Шумадија на Западу би се ценили као богатство - прича нам Бојана која незапослена у Аранђеловцу где живи. Али ето Букуља јој је дала много тога- изворе прихода, дружење са животињама и уживање у природи. Она баш зна све то да креативно искористи и да једноставно речено ужива у сваком тренутку.

 Занимљива је и прича како смо дошли до ове 35-годишње жене у којој је, слободно се може рећи помирило традиционално са савременим. Можете је видети на фотографијама у народној ношњи, али и „скоцкану“ као да је кренула на модну ревију у Париз. Нашу пажњу скренула је косом и откосима! На видео снимку који објављујемо она коси и слаже откосе много вичније него ли и неки искусни косачи-мушкарци. Објавила је пост на свом ФБ профилу као да је то нормална ствар. 

-Снимак је настао на Букуљи на породичном имању мог супруга. Мало сам сређивала ту око кућице, волим да време проводим у природи -прича кроз смех. На другом пак имању у Орашцу које такође редовно сређује и одржава долази до изражаја њена креативност.

-На свом имању у Орашцу имам пуно животиња, гајим цвеће, а посебну радост ми даје уклапање етно мотива са околином. Поносна сам на традицију овог краја, на заоставштину која је пребогата - каже Шумадинка Бојана Радовановић, рушећи наметнуте велеградске табуе око српског села. 

 

 https://youtu.be/TDwkFtKVMyg

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"