Deljenje

 

Школа у Каменцу имала је учитеље који су ушли у историју

 

ГЕОРГИЈЕ МИХАЉЕВИЧ

Пише: Из историје образовања

 

У Каменцу у првој половини 19. века, као учитељ је радио Георгиј Михаљевич, који је оставио значајан траг у историји гружанског краја. О њему се данас не зна готово ништа.

Сада кад је затворена најстарија школа „Николај Николајевић“ у Честину поред Груже историја ће се бавити многим личностима које су прошле кроз њу и оставиле трага у српској историји. Свакако један од њих је и Герогиј Михаљевич, о коме је остало мало библиофилских трагова. Зна се да је почетком 19. века радио је као слагач у штампарији Краљевсског универзитета у Будиму. После Другог српског устанка када је дошао у Србију радио је као учитељ у Каменцу (Честин). 

„Па да дођем на преноћиште к једној цркви Каменац. Ова црква је била пређе манастир с келијама, које су Турци с црквом попалили и порушили. Недалеко од цркве, преко једног потока, находи се и једна сиромашна школа с осам ученика и учитељем који се зове г. Георгије Михаљевич. Овај је негде био собиратељ писмена у славној будимској типографији’’.

 

Михаљевич је био познат у српској књижевности по објављеним календарима 1807. 1808. и 1813. Објавио је и три књиге и један превод.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"