Deljenje

 Човек по коме носи име школа стара два века

НИКОЛА НИКОЛАЈЕВИЋ

Извор: Знаменити Срби XIX. Века и Википедија – слободна енциклопедија

 

Поред велике прославе шест векова манастира Каменац у Честину у петак 21. септембра обележава се још један значајан догађај-два века од оснивања прве школе у Шумадији. Текст пише Снежана Максимовић Влајић, учитељица и хроничар овог краја. 

О пореклу првог српског учитеља гружанског Николе (Николаја) Николајевића зна се да води порекло од Комненовића из Честина. Његов отац који се звао Константин Николајевић, пребегао је у Сурдук у Срем за време Кочине крајине, где се трајно настанио. У Сурдуку је рођен и Никола Николајевић.

Никола (Николај) Николајевић је завршио богословију у Сремским Карловцима и био је стипендиста Митрополита Стевана Стратимировића.

Када је прешао у тадашњу Србију 1805. радио је као учитељ у Остружници код Београда. У Остружници је био први учитељ. Његова жена Макра је била родом из Остружнице. После Другог српског устанка радио је као управник финансијског одељења код књаза Милоша. Такође је био први учитељ у школи у Честину поред манастира Каменац, која је основана 1818. Погинуо је у лову 1821. године. Никола Николајевић и Макра имали су синове Александра и Константина.

Николин старији син Александар Николајевић био је помоћник окружног начелства у Београду.

Млађи син Николе Николајевића и Макре, који је имао значају улогу у историји српске просвете и дипломатије звао се такође Константин Николајевић. Није имао ни годину дана када му је отац погинуо. Писмености је Константин учио најпре у Остружници и у Рипљу . С пролећа 1835. био је у Београду ученик Јоакима Вујића, а с јесени те године дошао је заједно са Вујићем у Крагујевац где је ступио одмах у други разред гимназије. Константин Николајевић је као државни стипендиста дипломирао политичке науке у Паризу. По повратку у Србију прво је био секретар, а после и начелник кнежевске канцеларије, потом секретар српског посланства у Цариграду. Био је министар просвете и министар унутрашњих послова.

Константин Николајевић оженио се Карађорђевом унуком Полексијом Карађорђевић кћерком кнеза Александра Карађорђевића и Персиде. Имали су шесторо деце.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"