Deljenje

Необичан занат Милановчанке

ДЕКОРАТЕР СИТА ЗА СЛАВСКЕ КОЛАЧЕ!

Невена Петронијевић из Доње Црнуће вратила се традицији  осавременила обичај својих бака и направила ново занимање- она је декоратер сита за славске колаче. А све је кренуло пре пар година када је се Невена сетила да је њена бака на сито у коме су стајали славски колач и божићна чесница често украшавала пољским цвећем


Тако украшено сито улепшало би чесницу, а и истицало би се када се колач носио у цркву.

-У мојој породици постоји обичај да на дан крсне славе, пре подне долази човек са којим домаћин ломи колач. Колач прелију вином и изговарају молитву као и свештеник док га ломи. Иначе, један колач се носи у цркву, а други остаје у кући. Баш такав обичај као што постоји у нашем дому инспирисао ме је да кренем да радим. Колач остаје у ситу и тако сам ја дошла на идеју да га декоришем, слично као пто су некада и наше баке радиле са полјским цвећем, лишћем и прућем- прича нам Невена.

Пре ње сита су укршавала мајка и њене две сестре. Од када се удала овај хоби, пошто нигде није запослена Неевена сама ради и, како каже има интресовања за овај посао. Завршила је школу за васпитаче у Крушевцу има 26 година.

-Људима то постоје саставни део у покућству, украшено сито има и дубок религиозни значај. Свака икона на њему углавном представља свеца заштитиника тог дома а могла сам да приметим од када се бавим овим, да га назовем послом, народ је почео да се враћа вери-прича нам Невена која сита ради и по наруџбии. Сама одабира изглед и врсту сита, она су углавном од пластике, али по жељама наручиоца могу бити и одр дрвета. Онда га декорише сатеном и украсним тракама.


-Свако сито је аутентично и никада не знам шта ће да на крају како ће да испадне. Размишљам да ако се посао мало развије организујем као некада седељке, да окупим жене које се баве сличним послом, јер до сад нисам чула да неко ради декорацију за сита. Да разменимо искуства и да из свегасе роди једна нова домаћа радиност- каже Невена којој у овом необичном занату помажу супруг Немања уз низцрпну инспирацију несташлука сина Уроша.


https://m.facebook.com/neninsvet1812/?_rdr

 

Д.Илић

 


  

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"