Deljenje

 

Омиљена медицинска сестра крагујевачких малишана  

МАРИЈИН ОСМЕХ ЗА НАШУ НАДУ!

Запис наше колегинице о искуству са Педијатрије КЦ у Крагујевцу. Млада сестра Марија Јовић, најмлађа и најомиљенија код деце пример је свега што исконски враћа веру у људе

У време неког свеопштег незадовољства, саможивости, одсуства емпатије и непажње у жељи да свој посао одраде површно, медицински радници, поред многих других занимања, све више су омражени у народу. Опозит овоме је, на моје велико изненађење, комплетно особље крагујевачке Клинике за педијатрију. У то сам се недавно и лично уверила боравећи тамо са својом ћерком. Оно што ми је посебно привукло пажњу и оставило највећи утисак је 21-годишња педијатријска сестра Марија Јовић, званично најмлађа на педијатрији.

А Маријина ведрина, позитивност и осмех који не скида са лица већ на први поглед плене и уливају наду и храброст како деци тако, и нама- родитељима. При првом контакту са Маријом у њој сам препознала искрену љубав према ономе што ради, што је данас права реткост. Каже да је одувек волела децу, да је рад са њима испуњава, па је самим тим и одлука да упише средњу медицинску школу, педијатријски смер, била логичан след догађаја.

Марија ради као сестра на мешовитом одељењу које збрињава децу од 2 до 18 година, као и на Одељењу хематоонкологије. Посао који ради је веома одговоран и озбиљан-нега деце, дељење терапије, спровођење дијагностике. Ипак, истиче да је време које проведе са малишанима између свих тих обавеза оно што и њој и њима највише значи и да управо то код неких пацијената има важну улогу у оздрављењу. 


-Трудим се да сваког дана имамо неке заједничке активности. Цртамо, бојимо, певамо, правимо фризурице...радим са децом све оно што их чини срећним и задовољним. То ме испуњава, не ремети моје обавезе, а њима значи много- прича нам о свом послу Марија.

Сама чињеница да брине о нечијем животу је веома озбиљна и носи са собом огромну одговорност. Притом, рад са болесном децом је деликатан, стресан и са њима треба бити посебно стрпљив, растерећен... Како успева да увек будеш насмејана и позитивна?

-И приватно сам увек веома позитивна особа, па самим тим настојим да ту своју ведрину и позитивност пренесем и на своје радно окружење. Веома често будем веома исцрпљена и уморна, али се трудим да људи око мене то не примете, а нарочито не деца којој тај мој осмех највише значи. Али, мислим да ми првенствено љубав према послу даје енергију која, како ми многи кажу, не јењава чак ни у најтежим ситуацијама- прича Марија.

Те најтеже ситуације су, нажалост, честе. Иако је веома емотивна, тада осећања мора да остави по страни. Каже да су здрав разум и трезвена глава тада најпотребнији и да је временом научила да савлада слабост.

-У тренуцима када се неком детету погорша стање или, нажалост, изгуби битку са болешћу самоконтрола је најважнија. Наравно да ме све то погађа, али испољавање бола одгодим некако док не одем кући. Онда размишљам о тој деци, исплачем се и на тај начин избацим из себе све што ми се накупи. Онда ујутру опет набацим осмех на лице и заједно са дечицом идем у нове борбе- прича нам Марија.

Познато је да се деца плаше лекара, сестара и свега што уз њих иде. Ипак, била сам сведок да тога нема кад се Марија, препознатљива по розе униформама, појави са иглицама и шприцевима...сви хоће да им баш она вади крв, прикључује терапију, неки желе да их искључиво Марија храни или купа. Веома се брзо везују за њу, али и она за њих и са већином својих пацијената остаје у контакту и кад напусте болницу.


-Шаљу ми своје фотографије, разне цртеже, честитке за Нову годину и остале празнике, за мој рођендан и имам посебну кутију у којој чувам те њихове поклончиће. Неку дечицу виђам кад долазе на контроле, а деси се да оне који су били лакше болесни некад сретнем на улици и сви ме се сете и искрено ми се обрадују што ми пуно значи- каже Марија у чијим очима се види да је истина да волети живот значи волети и људе. Из њих у сваком тренутку исијава искрена жеља да помаже и да друге чини срећнима. Ведрина, велико срце, преданост, саосећајност, све оно што њеној професији даје смисао, красе ову младу девојку.

Милена Јовичић

 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"