Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fljudji%2F232-porodiliste): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

 У Крагујевцу на породилишту постоји најлепша галерија радости

ХИЉАДЕ ПОРУКА НА „ЗИДОВИМА СРЕЋЕ“

На хиљаде порука исписали су родитељи тек рођене деце на зидовима.. Да остане да се памти, побринули су се у људи из крагујевачког Клиничког центра, који су креативно приступили чувању срећних порука.

Најлепше што човек може да доживи у свом животу је тренутак када види да се родио нови живот. Када жена постане мајка, мушкарац отац. Емоција је толико да не могу да се опишу. Тада се сви смеју, радују, веселе. Зато је другу спрат крагујевачког Клиничког центра без сумње најрадосније место у граду. А да је тако, види се чим се степеницама приђе на место у коме је увек гужва. На хиљаде порука исписаних на сваком центиметру „зидова среће“, како их популарно зову.

Директор центра који брине о здрављу преко два милиона грађана Србије, др Предраг Саздановић, каже да је породилиште реновирано пре пет година, али да је време да се зидови окрече.

-Средствима из фондације Драгице Николић је обновљено породилиште. За то време је рођено преко 11.000 беба, и родитељи су одлучили да своје најсретније тренутке овековече на зидовима. Без обзира да ли је то дечак или девојчица, писали су поруке. Ми их зовемо „зидови среће“, али морамо да их прекречимо због законских обавеза. Питамо, макар овим путем, јавност да ли треба да их прекречимо, јер више места нема за нове поруке. Тако да и новим родитељима омогућимо да напишу нешто. Ми родитељима не бранимо да пишу. Размишљамо и о томе да ово што сада постоји на неки начин сачувамо, да направимо фотографије и неку галерију где ће све ове емотивне поруке бити сачуване, каже Саздановић.

Зидови би требали да се прекреће због хигијенских разлога. Али, нису ишарани само они. Мало је места за толико беба, па су срећни очеви, тетке, бабе и деде, стричеви и стрине, браћа и сестре, разним стиловима и средствима уписивали датуме и имена својих најмилијих и по плафонима, лифтовима.... Ишарана су и врата директора клинике, хидранти, све што је имало и педаљ слободног места.
Марина Ћећарић је пре две године родила ћерку Миу. Али дошла је са њом због другарице која чека порођај. И, на вратима, пронашла је своју поруку...

-Моја кћи Миа се родила 14. јула 2016. године. Порођај није био лак, али се све завршило како треба.Тада је мој муж Милош написао поруку на вратима. Ево, сада сам дошла овде због другарице, и показала ћерки. Смеје се. И ја сам срећна када сам видела да ово постоји и даље и да је нико није избрисао, прича Марина Ћећарић.

У ходнику и на степеницама ове клинике је мало места не само за поруке, већ и за људе који ту долазе најсрећнијим поводом који животу даје основни смисао. Док једни доводе, ужурбано, жене на порођај, други их изводе заједно са бебама... Розе за женско, плаво за мушко. Али осмех је свима исти, широк. И сузе радоснице у очима.

Док чека своју жену и бебу, Ђорђе Пантић из Тополе користи време и мало слободног места да и он напише поруку. Тражи фломастер, позајмљују му га други. Пише, и смеје се. Не без разлога, јер је добио трећег сина, Косту.
-Лепо је ово све, мада изгледа чудно. Али ја пишем већ трећу поруку. Волео би да се све ово сачува. Али и да други имају места да се упишу, каже Ђорђе.

И док руководство Клиничког центра размишља шта да уради, а да сачува све поруке, и да истовремено обезбеди места за нове, „зидови среће“ у Крагујевачком породилишту се пуне новим порукама. Исписане су оловкама, фломастерима, па чак и спрејовима. Има их и одштампаних на плочицама. И шири се, на општу радост, ова галерија најлепших успомена и радости свакога дана.

Сава Миленковић

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"