Deljenje

 

Најбољи студент крагујевачког Универзитета Немања Вучићевић

 

СВЕ ДЕСЕТКЕ И ТО ИЗ ПРВЕ!

 

Немања је вансеријски талентат. Неће напуштати Србију, жеља му је да остане овде и буде професор и да се бави научним радом. Стиже и да помогне родитељима на селу

 

-Нисам планирао да упишем математику. У осмом разреду основне школе сам почео више дасезанимам за њу. Ту сам пронашао себе. Имам две сестре близнакиње које су у средњој школи, и оне немају афинитета према математици. Нико није у породици ишао тим путем. А ја сам заволео тај предмет. Уписао сам Прву крагујевачку гимназију, специјално математичко одељење. Родитељи ме у почетку нису подржали, хтели су да упишем неку општу школу. Али ја се нисам дао- овако говори Немања Вучићевић, најбољи студент Универзитета у Крагујевцу. Немања има 22 године. Студент је Института за математику и информатику.

Родом је из села је Забојница у општини Кнић, одакле је пореклом и легендарни Неша Радуловић, из „Последње игре лептира“. Просек оцена му је 10. Никада није пао испит. Потиче из породице пољопривредника, у којој се нико није бавио никада математиком.

И поред тога што сује један од вансеријских талената нипта га није одвојило од села. Стигне да помогне родитељима радећи на њиви, у воћњаку... За све има времена.

Када положи још четири испита до дипломе, а до сада у његовом индексу има преко 30 десетки и сваки је положио из првог пута-неће напустити Србију као већина његових вршњака.

-Желим да се бавим научним радом у својој држави. Да ако бог фа дођем до звања професора и у својој земљи изградим каријеру- каже Немања о својој будућности, полажући испите као да то није ништа. На сваком је добио десетку.

-Таленат је битан. Али, најважнији је рад. Потребно је доста времена и одрицања. Да се посветите одређеним садржајима који нису обавезни, и заинтересујете за оно што волите и што вас интересује. Зависно од дана до дана, у просеку након предавања, налазим време од неколико сати за учење. То изгледа овако – ујутру устанем, доручкујем, бацим поглед на то што имам данас на предавању, видим шта је професор рекао да обратимо пажњу. Идем на предавања, и након тога учим. То траје око четири и више сати у ноћ. Када је време испита, онда се учи много више. Мени то није оптерећење, већ задовољство. Драго ми је што учим оно што волим, и није ми тешко- каже Немања.

Слободно време најбољи студент користи као и сви његови другари. За изласке, дружење. Каже да воли да оде кући, на село, код својих. Ту се најбоље опушта.

-Помажем родитељима када иду у њиву да раде. Све знам да радим јер сам дете са села. Не смета ми то мада су ме ове године позвали да радим као студент демонстратор на факултету из два предмета. На практикуму програмирања и на основама програмирања. Лепота математике је у томе што је математика свуда. А данас у најпопуларнијем ИТ сектору, неопходно је да се зна математика. Сви избегавају математику јер је тешка наука, а ја је баш због тога волим, каже Немања Вучићевић.

Драгомир Илић


ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ

 

-Ја сам још код учитељице решавао задатке пре ње. Био сам ђак генерације у ОШ „Свети Сава“ у Забојници. Учествовао сам на такмичењима од школсих до државних. Добијао сам награде. Али не само из тог предмета. И из биологије, географије, српског... Али, математика је победила. Ту сам се определио. Драго ми је што су моји родитељи, мајка Весна и отац Небојша, и сетре Тијана и Ивана, поносни на мене. Нисам их изневерио- прича Немања Вучићевић


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"