Deljenje

Представљамо: Наташа Крсмановић, другопласирану у Бирамо најлепша мама у Шумадији

О ЊОЈ ПРИЧА ШУМАДИЈА!

 

Мајка троје деце, професор у основној школи, љубитељ фитнеса Крагујевац доживљава родним градом од када је са девет година у ратном вихору дошла из Задра у Шумадију

 

Омиљена наставница и разредни старешина, ова тридесетшестогодишња професорка једноставно плени- својом лепотом, господственошћу али и правичшношћу са дозом строгоће, како ју је опсисао један од бивших ученика.

Наташа предаје енглески језик у ОШ „Мирко Јовановић“ у крагујевачком насељу Аеродром. Каже да јој је најтеже представити себе.

-Цео мој живот везан је за децу. Бити учитељ или професор не бих пластично сврставала у тај позив у занимање, пре је то начин живота. Отуда бих себе представила кроз чињеницу да сам поносна мајка троје деце-Теодоре (13), Алексе (11) и Петре (9). Сво троје деце су одлични ђаци и баве се спортом- Алекса кошарком, а Теодора и Петра одбојком. И ја сам се придружила њима пасионирани сам љубитељ фитнеса- прича мама Наташа и наглашава да је у деци и радом са децом пронашла смисленост и да свему прилази креативно. Ипак, најтеже је одредити границу, како са својом тако и са децом са којом ради- с обзиром да предаје ученицима од првог до осмог разреда. Ученици ,кажу ,да су одласци на екскурзије са њом незаборавне успомене.Тада упознају наставницу „која није баш толико строга као и у учиниоци“.


-Душко Радовић има афоризам у коме каже „ако решите све проблеме своје деце, она неће имати других проблема сем вас“. Трудим се да пре свега будем правична, јер нико не препознаје неправду као дете,  а отуда у трагању за том границом, одмеравању, преиспитивањима изроди се нешто што вас испуњава, што подстиче све оно најлепше у човеку. Отрцано звучи али ако нема љубави у било ком послу, да га тако назовем свој животни позив, онда нема ни успешности, ни крајњег резултата којим ћете и ви и деца бити задовољна- објашњава професорка Крсмановић.

А и сама је трагала са том границом, када се непосредно из родног Задра после рата 1992.године, са породицом преселила у Крагујевац. Имала је тада девет година. Ту је одрасла, удала се, изродила децу.  Породица јој је велика подршка. Одувек је тако. Цитира Толстоја који је рекао да „рат може и да оплемени један народ“ , а ето, у њиховј породици донео је везаност, пробудио страх од раздвојености и научио их да цене једи друге.


Од када је трајала акција Бирамо најлепшу маму у Шумадији, ововремено речено Наташа је постала- хит. Објаве о прелепој наставници имале су неколико хиљада прегледа на друштвеним мрежама, о њој се причало на сваком месту. кафићима, школи, послу...

-Нормално је да свакој жени таква врста популарности прија. Али опет испред физичке лепоте увек сам стављала духовну лепоту, и човекољубље као категорију у сагледавању живота. Тако и учим своје ученике када дођу у годинама које их доведу на неку од животних раскрсница- каже Наташа на крају овог разговора.

А.С.

 Ученик је звао мама-добила прасе за рођендан

-Увек ћу памтити речи једног ученика који ме је врло често називао,, мама''. Томе се смејемо  и данас  када се сретнемо- каже Наташа док је у време наше посете припреман један необичан догађај.  Од своје деце за прошлу Нову годину добила је морско прасе, Чупу.  Чупин рођендан је прослављен уз посебне аранжмане. и поклоне 


 галерија фотографија: