Deljenje

 

Царско дрво Пауловнија у Маслошеву код Страгара

ДРВО КОЈЕ ПОНОВО РАСТЕ!

У Шумадији све више се сади брзорастуће дрво Пауловнија. Игор Ђорђевић је пре две године засадио 160 садница. Сада су високе скоро седам метара. Једно стабло сече се и до осам пута.- Ми смо мало гушће посадили на парцели од 25 ари и оставили размак од три метара, да би могло да се обрађује. Прве две године ради се обрада, фризира и ђубри - прича нам Игор Ђорђевић из Страгара, кога затичемо на породичном имању у селу Маслошево док ђубри саднице. Посадио је ово дрво које све више постаје нови хит у Шумадији. Иначе, дрво је свој назив добило по имену принцезе Ане Павловне, ћерке руског цара Павла Првог Петровича. Отуда је познато и као „принцезино дрво“. У Кини пауловнију зову "змајево дрво", а у Јапану "кири". У овом делу Шумадије први га је посадио повратник из Немачке из села Пласковац. После се проширило, а искуства за сада - нема. Треба још сачекати док не напуне шест година, а популарност овог дрвета траје свега пар година уназад. И Рајко ишчекује да види какви су резултати на крају.

- То што се прича да расту прве године шест метара то је претеривање. Сада им је друга година високе су преко 6,5, метара а тамо у другој парцели засадили смо октобра прошле године нешто садница и оне су сада високе три метра - препричава своја искуства Игор.

Иначе, све врсте пауловније су брзорастуће и користе за индустријско добијање дрвног материјала, био масе, етанола, сточне хране, хартије и другог, али постоје значајне разлике у погледу квалитета, брзине раста и отпорности на временске услове.

- Недељно је на температури плус 30 потребно 60 литара воде по стаблу. Оно што је видљиво за коришћење прво јесте лист. Хранио сам козе ове године и могу рећи да је хранљивије од детелине „луцерке“. У земљама Европске уније праве се вакум бале за краве, овце, козе. Чињеница да је њен цвет користан за пчеле. Следеће, треће године треба да цвета и њени листови производе 60 килограма полена по хектару. То је рај за пчеле - каже наш саговорник и наглашава да је општеприхваћено да је пелет добијен од овог дрвета квалитетнији од угља. 

Пауловнија (Bellissia) је најквалитетнији хибрид, а настала је удруженим радом три светски најпознатија института из Америке, Немачке и Италије. Ова врста гарантовано трпи температуре до -26 С, расте за око 20 одсто брже од свих других врста и није инванзивна. Међународно је класификована и заштићена код Међународног института за заштиту интелектуалне својине у Женеви. Пауловнија је корисна и као чувар животне средине, јер није загађивач приликом сагоревања. Тона овог дрвета "даје" свега пола килограма пепела.

- Цена је наводно од 300 до 500 евра по кубику, мада пошто се сече од седме до десете године, цена ће сигурно пасти. Добро је што поново расте, а сече се када пречник дрвета достигне око пола метара. Једно стабло треба да има кубик. А сеча има и до осам циклуса. Дакле сече се и расте из пања од седме до десете године осам пута - прича Рајко који намерава да дрва продаје за грађу.

 

„ПРОИЗВОЂАЧ КИСЕОНИКА“

 

Због велике масе и количине листова који су широки и до 75 центиметара, пауловнија производи велику количину кисеоника. Стручњаци кажу да једно стабло произведе кисеоника колико потроши 60 људи.


Садња и узгој пауловније

 Пауловнију треба садити у размаку од 4х4 м, са циљем добијања стабла размере 35-40 см у раздобљу од 8-10 година уз најмање четири тура сече и то без икаквих додатних улагања.

 Одабир земљишта

 Најповољнија су земљишта окренута на југ (сунчана страна). Тло треба да буде сувље, односно не сме се на њему накупљати или задржавати вода. Подземни токови воде не би смели да буду ближи од 1,5 м површини земље. На тешком глиновитом тлу пауловнија расте нешто спорије. Вредност pH требало би да буде између 5 и 8.

Припрема тла

Ако је могуће, предлаже се јесење орање, али биће довољно и само рано пролећно дубоко орање. Приликом орања добро је додатно ђубрити земљу како би се раст пауловнија убрзао. Пре постављања фолија са цревом за наводњавање кап по кап, потребно је фрезом уситнити земљу. Улога фолије је вишеструка: осигурава вишу температуру тла, задржава влагу, спречава раст корова... Редови фолија постављају се на свака 4 метра.

Садња

Садња се почиње влажењем тла испод фолије и бушењем рупа у тлу кроз фолију. У рупу се ставља садница и нежно притиска земља око ње. Удаљеност садница пауловније на фолији је 4 метра. Садња пауловнија се врши искључиво на пролеће.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"