Deljenje

 

МАЈСТОР ЖИЛЕ - СРПСКИ СИКОРСКИ!

Пише: Д. Илић, kurir.rs

 

Мајстор Живорад Радовановић, са својим синовима осмислио потпуно нов хеликоптер који ће направити у својој радњиШто око види, рука направи! Ова народна најбоље иде уз Живорада Радовановића (64), машинбравара из Крагујевца који је са својим синовима Иваном (41) и Милошем (27) решио да направи ни мање ни више него-први српски хеликоптер! Једноседни експериментални хеликоптер који ће бити далеко технички унапређенији у односу на све постојеће летилице, када буде завршен, за две године, његов мотор стајаће вертикално уз низ модификација. Сама та чињеница значајан је искорак у досадашњим достигнућима из ове области.- Материјале за овај период експерименталног истраживања набављамо из Немачке, Америке, и широм света. Када буде завршен биће то потпуно нов производ, осмишљен и створен у Србији - каже Живорад. Он потиче из златне генерације мајстора овдашње војне фабрике осамдесетих година. Самоуки истраживач аеродинамике, хидраулике, динамике и осталих области, већ је 1987. године, освануо на свим насловним странама наше штампе. Направио је тада успешно жирокоптер, својеврсну претечу хеликоптера.

 

- Љубав према летилицама усађен ми је још из времена војниковања, када сам био падобранац у 63-ој падобранској бригади. Та љубав изродила је да конструишем и направим жирокоптер. Тада је био без кабине и успешно је летео, а по оценама стручњака значајно су унапређене техничке карактеристике - прича мајстор Живорад, дугогодишњи спортски падобранац и једрилирач, са свршеном обуком у Трстенику.

 

Идеја да направи хеликоптер, који је сада још увек у експерименталној и истраживачкој фази, није дошла сама по себи. Потекао овде у шумадијском селу Горњој Сабанти, прегалнички је стварао, упијао знање и основао једну од најбољих савремених радионица са модерним CNC машинама, која се налази у насељу Белошевац. Помаже му и Драгослав Стојановић, колега из војне фабрике, који је својевремено учестовао у изради олучаних цеви за стрељачко оружје, па и оног чувеног „заставиног“ карабина који је Едуард Кетнер, у свом каталогу ставио одмах иза чешке „збројевке“, прогласивши га најпоузданијим на свету. А као сваки домаћин у посао је увео и синове. Милош и Иван у остварењу овог амбициозног пројекта имају своју улогу. Дизајн, осмишљавање изгледа хеликоптера и појединих делова њихова је брига. - Када смо осмишљавали како ће идејно да изгледа имали смо доста примера. Али смо успели да многе ствари модификујемо и када буде завршен биће то потпуно нови хеликоптер - прича Милош Радовановић, оператер машинске обраде који оцу помаже, ево већ четири године у реализацији пројекта. Цео систем конструкције изводи се по савременим стандардима CAD/CAM пројектовања... Хеликоптер и сваки део на њему урађен је 3Д модулирањем, а сама израда делова CAM системом на CNC машинама која подразумева високу прецизност и квалитет, као предуслов за сигурност летилице. Радњу у којој настаје хеликоптер већ су посетили многи пилоти из Аранђеловца, Лађеваца, Београда... Чудом не могу да се начуде самој идеји, али и приступу како настаје први српски хеликоптер. А мајстор Живорада већ зову српски Сикорски, по чувеном конструктору ових летилица. Он сам доказ је да у Србији има иновативних, способних и прегалничких људи. Само да држава и они који је воде препознају њихов потенцијал и домете. Некако би све било лакше...

И.С.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"