Deljenje

ПОРОДИЦА ПЛАНИЋ ИЗ ПРЕТОКА КОД КНИЋА

 

Редакција Лепе Шумадије дошла је до фотографија породице Планић из Претока од које неке датирају још са почетка 20 века, захваљујући професору Марији Планић чији су преци овековечени на њима. 

Село Претоке код Кнића некада је било пуно живота, а све је овековечено фотографијама које у настале у периоду од почетка 20. века до 1943. године. На једној од њих која је уједно и најстарија налазе се рођене сестре Сибинка и Деспина.

 

- Планићи су били чувени свирачи у Шумадији и за њихово име се надалеко чуло. Родоначелник традиције је Владимир Планић, самоуки басиста- кажу нам у овој породици која је поносна на своје породично порекло и традицију.

 

Отуда на фотографији која је и вредно сведочанство и када се има у виду и историја народног фолклора, Владимиров син, Живота Бели Планић, рођен 1924. године заједно са својим колегом и рођаком Милованом Планићем Кочањком, свира успешни завршетак жетве 1938. године.

Планићи су и на фотографијама на којима свирају свадбу непосредно пре Другог светског рата, а Живота се налази и на фотографији из Другог светског рата, насталој 1943. године.

 

-Волим своје порекло, своје село, здраву храну која је настала у Шумадији на традиционалан начин. Отуда често идем и помажем у пословима. Моја повезаност је много дубља и неке ствари укорењене у мени свој извор имају овде у Претокама, предивном и прелепом месту у срцу Шумадије- каже Марија, професор енглеског језика и књижевности која је сарађује са руском компанијом „Siberian health“, која производи 100% природне препарате за здравље и лепоту.

 Вредне су фотографије генерације ђака у школи у Претокама 1939. и 1940. године. Погледајте у галерији.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"