Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fr-p-r-z%2F121-s-rucnj-ci-iz-ri-n-8-000-g-djin-s-r-n-s-lju): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

 

СТРУЧЊАЦИ ИЗ АМЕРИКЕ НА 8.000 ГОДИНА СТАРОМ НАСЕЉУ

Пише: С.Миленковић /Фото: ЛЕПА ШУМАДИЈА

 

Праисторијски локалитети у Центру Шумадије.

 

У заједничком пројекту Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца и Универзитета у Питсбургу, а у који се ускоро укључује и Универзитет у Бормуту, почело је истраживање праисторије на простору Горње Груже, и насеља која су ту постојала пре осам хиљада година. Ради се о локалитетима изузетног значаја, највећим делом Винчанске културе, али током рекогноцирања површинских налаза такође је уочено да има мањих локалитета старије, Старчевачке културе. Ту се налазе два већ позната налазишта, Гривац и Кусовац.

 

- Локалитети су од изузетног значаја по самој њиховој форми и величини. На локалитету Кусовац је примећено изузетно развијено занатство, артефакти изузетне израде, као и специјализована производња кремена. Ова регија је генерално богата тим сировинама које су у праисторији играле важну улогу, нарочито са магматским стенама као што је Борач и Рудник. Али такође има и седиментних стена и у источном делу долине јако пуно кремена који им је био изузетно значајан у праисторији што доводи до неких закључака да су овакви локалитети настајали на местима где постоји савршен спој свих ресурса,каже Мирослав Коцић, докторант са Универзитета у Питсбургу. 

План је да се за сада раде недеструктивне методе, без уништавања локалитета. Најсавременијим уређајима се, површинским снимањем, добијају информације о хоризонталној и вертикалној природи локалитета. У наредном периоду је план да се истраживање прошири и спроведе апсолутно “датовање” локалитета како би се у неколико десетина година сазнала старост насеља која су се ту налазила.

 

На локалитету ради међународни тим стручњака, Марија Каличанин Крстићиз Завода за заштиту споменика културе Крагујевац, професори Брајан Хенкс и Марг Бергман са Универзитета у Питсбургу, Мирослав Кочић, докторант са Универзитета у Питсбургу, а ускоро ће се придружити екипа стручњака из Бормута.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"