Deljenje

 

СТРУЧЊАЦИ ИЗ АМЕРИКЕ НА 8.000 ГОДИНА СТАРОМ НАСЕЉУ

Пише: С.Миленковић /Фото: ЛЕПА ШУМАДИЈА

 

Праисторијски локалитети у Центру Шумадије.

 

У заједничком пројекту Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца и Универзитета у Питсбургу, а у који се ускоро укључује и Универзитет у Бормуту, почело је истраживање праисторије на простору Горње Груже, и насеља која су ту постојала пре осам хиљада година. Ради се о локалитетима изузетног значаја, највећим делом Винчанске културе, али током рекогноцирања површинских налаза такође је уочено да има мањих локалитета старије, Старчевачке културе. Ту се налазе два већ позната налазишта, Гривац и Кусовац.

 

- Локалитети су од изузетног значаја по самој њиховој форми и величини. На локалитету Кусовац је примећено изузетно развијено занатство, артефакти изузетне израде, као и специјализована производња кремена. Ова регија је генерално богата тим сировинама које су у праисторији играле важну улогу, нарочито са магматским стенама као што је Борач и Рудник. Али такође има и седиментних стена и у источном делу долине јако пуно кремена који им је био изузетно значајан у праисторији што доводи до неких закључака да су овакви локалитети настајали на местима где постоји савршен спој свих ресурса,каже Мирослав Коцић, докторант са Универзитета у Питсбургу. 

План је да се за сада раде недеструктивне методе, без уништавања локалитета. Најсавременијим уређајима се, површинским снимањем, добијају информације о хоризонталној и вертикалној природи локалитета. У наредном периоду је план да се истраживање прошири и спроведе апсолутно “датовање” локалитета како би се у неколико десетина година сазнала старост насеља која су се ту налазила.

 

На локалитету ради међународни тим стручњака, Марија Каличанин Крстићиз Завода за заштиту споменика културе Крагујевац, професори Брајан Хенкс и Марг Бергман са Универзитета у Питсбургу, Мирослав Кочић, докторант са Универзитета у Питсбургу, а ускоро ће се придружити екипа стручњака из Бормута.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"