Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fr-p-r-z%2F123-i-cv-c-ri-i-r-ivci): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

 

И ЦВЕЋАРИ, И КРЕАТИВЦИ

Пише: А. Стојановић

 

Да је Чумић село цвећара надалеко је познато. Све више цвећа стиже одавде и у европске домове. Породица Радовановић је осмислила нешто јединствено

 

Село Чумић, у близини Крагујевца познато је не само по прелепој природи у којој се налази, већ и по томе што готово свако домаћинство, а има их око стотину, гаји цвеће и друго биље. Мештани кажу да је цвећарство исплативије него узгајање пшенице, кукуруза, сунцокрета и сличних биљака којима се обично људи у српским селима баве. Рачуница је јасна, зарада са 30 ари под цвећем, где се годишње добију две "бербе", већа је него са 20 хектара под уобичајеним културама, причају мештани.


Cvece1


 

Међу Чумићанима који се баве узгајањем цвећа су и Горан и Мирјана Радовановић. Они су се бавили разним пословима, али су на крају одлучили да крену, као и њихове комшије, са пластеницима са цвећем.

- Раније смо имали продавницу, па кафану, а онда смо пре пет година почели да садимо цвеће. То је наше опредељење. Почели смо и са гајењем зачинског и ароматичног биља. Лаванду, рузмарин, а гајимо и стару биљку која је готово нестала на овим просторима – смиље, од којег се прави јако цењено етерично уље, које се данас много тражи у козметичкој и фармацеутској индустрији. Литар тог уља на тржишту кошта 1.500 евра - прича Горан.

У селу већина домаћинстава гаји класично једногодишње цвеће, које се продаје на велико трговинама или по пијацама. Радовановићи су одлучили да производе, од самог почетка, нешто оригинално.


Cvece2


 

- Сада правимо перене, трајнице познатије као чуваркуће, које преживљавају ниске температуре. Имамо их 20 врста, веома су декоративне. Онда сам дошла на идеју да од биљака које имамо направимо баштицу или двориште у саксији. То је мини двориште, домаћинство у малом, које свако може да има у стану, на тераси. Идеја се показала као одлична, и то је постало прави хит. Биљке у тој мини баштици су лековите, па могу да се секу и користе. Људи који живе у градовима воле да у стану имају део природе - каже Маријана која осмишља дизајн ове новотарије.

 

Временом се идеје множе. Сада је осмишљена и фонтаница са цвећем, која сама полива биљке, осмишљавају се сувенири, али и детаљи за баште. Има и традиционалне грнчарије која је препуна чуваркућа, рузмарина и зачинског биља, тако да поред естетски доброг решења има и корисну и практичну улогу приликом сређивања дворишта. -Ништа нам није тешко јер радимо породично. Посао добро иде, не жалимо се, али ипак ово су све пионирски кораци. Ми смо све сами постигли, без ичије помоћи, мада овде има простора и за озбиљнији приступ и неких државних организација и институција. Ово може бити добар извозни производ уз одређене инвестиције- каже нам Горан.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"