Deljenje

 

ГАЗДА ЈЕ ГАВРУ НАУЧИО ДА „ГРДИ“ СУПРУГУ!

Пише: Д. Илић

Лепа Шумадија открива мистерију „причљивог“ гаврана који је био хит у Србији. Почетком 2016.године, готово сва српска штампа писала је о гаврану Гаври који се обрео у Еко парку Илина Вода, у Крагујевцу.„Причао је малтене као човек“. Лепа Шумадија „ексклузивно“ открива занимљивости о Гаври и његовом газди

 

Као главна вест у Србији тих дана и месеци Гавран Гавра уживао је у својој популарности. Сви су долазили да виде чудо од птице. Да чују шта то говори, а камере телевизија нису се гасиле. Стар неколико деценија и у крагујевачки Еко парк у насељу Илина Вода стигао је када га је месец дана после смрти супруга донела једна госпођа.Причао као навијен

 Иначе, подсећамо да су управо птице једине у животињском царству које су у стању да науче људски говор. Према научницима права птица која говори сматра се она која може да научити да изговори подужу реченицу. У такве птице спадају папагаји, индијска мина, врана, чавка и неке подврсте сојки. Од њих, најнапреднији су афрички сиви папагај и индијска мина. На нашим просторима врана је лидер и у опонашању људског говора. Отуда не чуди што је Гавра који је дуже од 20 година живео као кућни љубимац у једном крагујевачком стану „причао као навијен“. Није се знало ни колико је стар, али је, забележила је штампа „у доброј форми, завидног апетита и воли друштво“. Гавра је био права атракција - ујутру је волео да једе храну за псе и сухомеснате производе. У 11 сати, свакодневно и без грешке, дозивао би особље и тражио нови оброк, виршлу или месни нарезак... После тога, навикао је да прегризе понеки орах.

- Власница, удовица, донела нам је гаврана. Много прича, али нешто разумемо, а нешто не... Зове извесну Раду, можда му је то бивша газдарица, али се научио да зове и Гоцу, жену која ради у овом јединственом прихватилишту за животиње – изјавио је Слађан Ракић из Еко парка.

Гавра је волео децу, али се плашио велике гужве. Говорио је своје име и поздрављао са „ћао“. Понављао је и реч „го“, па људи верују да је некада гледао и утакмице...

Решење мистерије: откуд Гавра у Еко парку?

До сада неиспричана прича је откуд Гавра у Еко парку. Као што смо већ рекли после газдине смрти њега је донела средовечна госпођа и оставила.

-Газда је боловао од неизлечиве болести. Гавра му је био најбољи друг, нису се раздвајали. Он га је и свему научио, ишли су у оближњу продавницу, гледали утакмице на телевизору, ма нису се раздвајали - прича нам један од људи који познају судбину необичног јунака. Када је газда сазнао за своју болест, у потаји је Гавру учио погрдне речи за своју супругу. Од неких баналних ствари до вулгарности.

- Непосредно пошто је газда умро Гавра је остао сам са газдарицом. И онда је у једном тренутку експлодирао. Називао је свакојако, најпогрдније, једноставно досађивао јој је свакодневним увредама. Жена се нашла у чуду, али било јој је жао да га препусти судбини и однела га је у Еко парк- октрива наш саговорник. О судбини Гавре се данас ништа не зна. Нестао је. Остао је ето у анегдоти која до сада није записана.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"