Deljenje

 

МАРИЈА ТИЈАНИЋ НА ГЛЕДИЋКИМ ПЛАНИНАМА ПРАВИ СЛАТКУ ЗИМНИЦУ

Пише: А.С.

 

На врху Гледићких планина Марија Тијанић годинама производи, такозвану „слатку зимницу“. Ова врста зимнице прави се од органског воћа које овде у селу Гледић рађа у изобиљу. 

- Рецепте сам сакупљала и записивала од баке и старијих жена, тако да су и они доста стари. Реч је о нашим производима који се вековима уназад справљају - каже нам Маја. Родом из Раванице, овде се удала, изродила двоје деце. Са супругом се баве пољопривредом, а ето она употпуњује кућни буџет правећи дивне производе од воћа.

 

Према њеним речима ова грана привреде може бити веома уносна, а и сама се уверила по тражњи туриста којих је срећом све више на Гледићким планинама, одличним за планинарство и брдски бициклизам.

 

-Слатка зимница се посебно свиђа Италијанима који долазе овде последњих година. Кажу да воће има другачији укус, да је доста слађе и некако мекше. А како и не би када овде расте у дивљини, ван домашаја загађења - прича Марија. Она је и за наше читатељке била љубазна да нам напише рецепт за слатко од дуња које је баш сада у јеку сезоне.

 

Слатко од дуња
Рецепт Марија Васиљевић, Гледић На један килограм шећера иде 800 грама дуња. Скувати сируп и када буде шећер шпинован убацити ољуштене, рендане дуње. Повремено протрести шерпу и кувати око 30 минута. Пред крај, неких пет минута додати на колутове исечен лимун и по укусу сто грама исецканих ораха. Макнути са шпорета и покрити влажном крпом. Када се охлади сипати у суве тегле.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"