Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/?id=http%3A%2F%2Fwww.lepasumadija.rs%2Fjoomla16%2Findex.php%2Fr-p-r-z%2F129-ri-i-nic-n-gl-djic-i-pl-nin-pr-vi-sl-u-zi-nicu): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/lepasuma/public_html/joomla16/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 173
Deljenje

 

МАРИЈА ТИЈАНИЋ НА ГЛЕДИЋКИМ ПЛАНИНАМА ПРАВИ СЛАТКУ ЗИМНИЦУ

Пише: А.С.

 

На врху Гледићких планина Марија Тијанић годинама производи, такозвану „слатку зимницу“. Ова врста зимнице прави се од органског воћа које овде у селу Гледић рађа у изобиљу.



 

- Рецепте сам сакупљала и записивала од баке и старијих жена, тако да су и они доста стари. Реч је о нашим производима који се вековима уназад справљају - каже нам Маја. Родом из Раванице, овде се удала, изродила двоје деце. Са супругом се баве пољопривредом, а ето она употпуњује кућни буџет правећи дивне производе од воћа.

 

Према њеним речима ова грана привреде може бити веома уносна, а и сама се уверила по тражњи туриста којих је срећом све више на Гледићким планинама, одличним за планинарство и брдски бициклизам.

 

-Слатка зимница се посебно свиђа Италијанима који долазе овде последњих година. Кажу да воће има другачији укус, да је доста слађе и некако мекше. А како и не би када овде расте у дивљини, ван домашаја загађења - прича Марија. Она је и за наше читатељке била љубазна да нам напише рецепт за слатко од дуња које је баш сада у јеку сезоне.

 

Слатко од дуња
Рецепт Марија Васиљевић, Гледић



 На један килограм шећера иде 800 грама дуња. Скувати сируп и када буде шећер шпинован убацити ољуштене, рендане дуње. Повремено протрести шерпу и кувати око 30 минута. Пред крај, неких пет минута додати на колутове исечен лимун и по укусу сто грама исецканих ораха. Макнути са шпорета и покрити влажном крпом. Када се охлади сипати у суве тегле.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"