Deljenje

Све о куваној ракији или „шумадијском чају“

БЕЗ „КАЉЕЊА“ НЕМА ДОБРЕ КУВАНЕ РАКИЈЕ!


Кувана ракија користи се као лек против грипа и других болести и дан данас у Србији и посебно у Шумадији.  Народна веровања кажу да је кувана ракија лековита када се пије умерено. Постоје и истраживања која су потврдила  да ракија садржи лековита својства. У комбинацији са медом далеко је лековитија.

Стручњаци кажу да “умерено конзумирање куване ракије снизиће ниво лошег, а побољшати ниво доброг холестерола у вашем организму“. Такође, ово пиће позитивно утиче на кардиоваскуларне органе, па самим тим људи који је повремено конзумирају ређе обољевају од срчаних слабости, шлога или повишеног крвног притиска”.

А где се највише пије кувана ракија него у Шумадији, по којој је и добила име “шумадијски чај”. У селу Кутлово је пре неколико година организовано и такмичење у кувању ракије.

 - Криза, стрес и мрзовоља наоблачили лице савременог човека. Е, шумадијски чај то отклања, враћа осмех и добро расположење и код најмрзовољнијих. Проверено и гарантовано – причао је Милисав Бабић, домаћин из Кутлова..

Преко три деценије он припрема врућу ракију. Рецепт је, рекао је тада, једноставан и није никаква тајна. Прави се од благе ракије и додаје шећер. На пет литара те ракије додаје се килограм шећера. Остало је мајсторско умеће, квалитет шљиве и ракије од које се прави.

Е ту је кључ, кажу наши саговорници.


Набоља кувана ракије је она од ранке. Та врста шљиве богата је шећером и специфичног је укуса. Најбоља је шљива је од малобројних стабала које су преостала после погрома “шарке” шездесетих година прошлог века. Тих стабала има понајвише у подрудничком крају селима Враћевшница, Кутлово,  Мала Врбица… Али и у Драгову, чак и околини Тополе. 

Међутим, онде где се шумадијски стручњаци не слажу јесте јачина ракије од које се добија “шумадијски чај”. Општеприхваћено  мишљење у медијима  да се прави од ракије јачине од 20 до 25 степени. Са друге стране, Зорица Цветић, чувени угоститељ из Кнића и власница ресторана “Кош” као добар познавалац народних обичаја потире општеважеће мишљење.


-У Шумадији је то остало само у неким крајевима и та блага ракија се не меша са водом. Она има 12 или 13 гради и пече се са намером за кувану ракију. То је касније постала нека врста помодарства да се блага ракија меша са водом, често у случајевима када је ракија лоша. У великој већини села данас се кува од јаке ракије, 19 гради или преко 50 степени. Она се “блажи” са водом- каже Зорица Цветић, чија кувана ракија заиста има специфичан и добар укус. Тајна је, каже у томе како су некада “сладила” ракија.

- На крају када се скува и док ври на шпорету кукач или машице се загреју у ватри. Са врелим  кукачем узме се коцка шећера и топи изнад суда у коме се спрема. То даје укус правог “шумадијског чаја”- каже Зорица. Она истиче да је то изворни рецепт, није против додатака, рума или меда, лимуна, каранфилића шта се све додаје данас, али права изворна кувана ракија одвајкада се овако спремала.

Приредио: И.С.


Рецепт за кувану ракију Зорице Цветић, власнице ресторана „Кош“ у Крагујевцу

Састав:

(у било ком односу)

- Две трећине ракије

- Једна трећина воде

- Супена кашика шећера као „запршка“

- Кашичица шећера за „каљење“

Начин припреме: У посуду се стави једна кашика шећера. Када се шећер отопи  а то препознајете по тзв „карамел“ боји и то је врло важан моменат. Најбоље је са растапањем последњих здрна шећера. Тада се додаје ракија у колични коју хоћете а да размера буде две трећине ракије. Када ракија прокува, први кључ додаје се вода. За то време загревате кукач или машице у жару. „Каљење“ сео одвија када кувана ракија почне да кључа.  Када су довољно загрејане узмете коцкицу шећера и „калите“ ракију тако што се шећер топи од кукача. Кувате још још један кључ, минут-два и након тога  шумадијски чај - спреман. 


 

"РЕЦЕПТ ЧИКА НИКОЛЕ"

Овај рецепт за врућу ракију или "Шумадијски чај" заснован је на искуствима чика Николе који је водио познате кафане у Београду: „Марш на Дрину“, „Смедерево“, „Прешернова Клет“ итд. Рецепт је на "научној" бази са објашњењима: Објављен је на сајту skijanje.rs

Порекло и карактеристике: Грејање жестоких алкохолних пића није неуобичајено али се овај начин конзумације ипак везује за простор централне Србије. Шумадијски чај је алкохолно пиће јачине око 25%. Мања јачина од 20% и већа од 30% нарушава основну арому и карактеристична својства пића.

Састојци: Припрема се обично везује за ракију мање јачине и лошијег квалитета коју је на тај начин могуће искористити. Како је то обично ракија слабијег квалитета која садржи естре и често има киселу жицу треба бити пажљив у избору. Прави љубитељи и познаваоци увек се опредељују за квалитетну јачу ракију као полазну сировину. Количина шећера треба да буде такође око 25% од укупне количине течности за припрему. Количина ракије и воде треба да буде таква да се постигне јачина 25% чистог алкохола. На пример 5,5дл ракије јачине 45% и 4,5дл воде укупно дају тај проценат. Такође и 6дл ракије 40% и 4 дл воде. Исто се добија и са 7,5дл јачине 33% и 2,5дл воде итд.

Припрема заснована на 1 литру течности (ракија+вода)

Шећер у количини 250г се стави у суд и лагано отапа. Пошељно је ставити сасвим мало воде, 1 кашичица до две уколико је ватра јака да не би дошло до загоревања доњег слоја шећера који касније квари арому пића. Када постигне боја преко истопљеног шећера налије се ВОДА!!!! у количини која је припремљена а никако ракија. Загревањем ракије, непотребно би се губио алкохол. Тек након отапања целе количине шећера додаје се ракија. Уколико у ракији постоји извесна количина метил алкохола, његова тачка кључања је око 6-7степени нижа од тачке кључања етил алкохола. Код такве ракије када започне појава првих ситних мехурића њихов интензитет почиње привидно да слаби после 10-ак секунди  са тенденцијом смањења, па тек након тога  поново почиње струјање, што је знак да је метил испарио. Други интензивнији налет кључања знак је да је почело испаравање етила. Код квалитетне ракије која не садржи отровни метил алкохол ова појава изостаје.

     Ракија је у том тренутку (када баци први кључ) скоро готова. Када се склони са ватре треба у ту количину додати бар око 0,5дл рума чија арома неће доминирати али ће невероватно допринети непоновљивој ароми шумадијског чаја. Зависно од укуса у овако припремљено пиће може се додати по жељи још извесна количина шећера, ко воли слађе, али превише слатка ракија правим познаваоцима квари уживање.

Служење: У дебљим чашама обавијеним салветом

Начин конзумирања: Наравно да је удисање паре саставни део уживања и угођаја да би се осетила пуна арома али не из непосредне близине. Пије се као и врућа кафа танким сркањем (без блама ово је Србија)

Савет: Не подгревати накнадно, боље је спремити потребну количину која ће се попити, а ако недостаје спремати поново.

Напомена: Шумадијски чај брже "хвата" због повећаног садржаја шећера али и брже се од њега трезни. Ако је правилно спремљен никада од њега не боли глава.


     (За сајт skijanje.rs , рецепт послао чика Николин унук Никола. Хвала!)

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"