Deljenje

 

Креативни подвиг наставника и основаца из Крагујевца.

СТАРУ ШКОЛУ ПРЕТВОРИЛИ У УМЕТНИЧКО ДЕЛО

фото: наставник Марко Стаматовић

Генијално! наставник Ликовне Културе Марко Стаматовић дошао на идеју да направи пројекат „Школа галерија“. Тако су плафони и зидови постали право уметничко дело, у које је сваки ученик унео свој део слагалице.

 

Основна школа „Наталија Нана Недељковић“, слави ове године 177 рођендан. А њено истурено одељење у Великом пољу у близини Крагујевца , које је изгађено као монтажна зграда 1993. године, траје као „привремено решење“ док се не изгради нови објекат. Али то решење је остало до данас. Показала се потреба да се школа, када већ нема нове, некако оплемени. И онда је наставник Ликовне Културе Марко Стаматовић дошао на идеју да направи пројекат „Школа галерија“. Тако су плафони и зидови постали право уметничко дело, у које је сваки ученик унео свој део слагалице.
-Ја радим десет година у школи. Почели смо да уређујемо прво ходнике. На картонима смо од 70 пута 50 центиметара радила су деца репродукције слика великана светске уметности. Нисам им задавао задатке, неко су они сами бирали шта ће да сликају. По својој вољи. Од Микеланђела, Пикаса па надаље. То је почело прошле године. Било је јако лепо, јер је променило изглед школе. Зато смо ове године дошли на идеју да може и плафон да се украси. Тако могу да се сачувају дечији радови, да се не оштете. Тако смо се договорили да урадимо „звездану ноћ“ Ван Гога, прича Марко Стаматовић.

фото: "Звездана ноћ" у Великом Пољу

Деца су на интерернком ту пронашла ту чувену слику, и онда им је по редном броју из дневника додељен задатак. Цела слика је подељена на делове, и сваки ђак је добио свој део слике. Тако је настао наш мозаик, који је буквално прављен као слагалица.
-Наше звездано небо“ је димензија 12 пута осам метара. 370 ученика је учествовало у том послу. Од петог до осмог разреда. Показало се да је то прелепо. Након тога су рађени детаљи детаљи и текстура од Клинтових слика, и тако је прекривен ходник који је димензија 27 пута три метра. О томе нико није знао ништа, осим нас наставника и ученика, али када је наш наставник то обајвио на својој фејсбук страници, одјекнуло је као бомба. Чак су се јавиле и колеге из Хрватске, који су наш пример објавиле на свом порталу, каже директорка Драга Мијовић.

фото: диреткор школе Драга Мијовић

 

Ученик Жарко Т. иде у осми разред. Каже да је његова школа, и ако је стара, сада најлепша.
-Добио сам свој део слагалице, слике“звездано небо“. И онда сам кући, на парчету картона одређених димензија, кренуо да бојим. По договору, користио сам темпере. И сви моји другари су урадили исто. Нисам знао како ће то на крају да изгледа. Али, када се све, као прави мозаик сложилои на плафон, било је невероватно. Заједно смо урадили велику ствар. Уметничкјо дело. И стално када пролазимо, гледамо горе. И видимо нађе „звездано небо“, у које је свако од нас дао по свој део, каже Жарко.
Битна ствар за наставнике школе која има завидну традицију, је то што се боре да деца што више науче. Да изразе своју креативност и маштовитост. Али, школи фали фискултурна сала. И ово одељење, као и матична школа у Грошници није деценијама реконструисана. У Грошници не постоји модерно грејање, већ се у 21. веку греју са пећима на дрва, и поред тога што се налази седам километара од центра града.


Имају наставници ове школе вољу да раде нешто посебно, нешто на шта их посао не тера. Они заједно са децом, од које практично формирају људе, ван редовне наставе од старе, већ израубоване, монотоне школске зграде, праве место које личи на свет из чаролије. Оригиналан, и леп пример за све.
Алекса Стојановић


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"