Deljenje

На фарми породице Влајковић у Бумбаревом брду чудо од оваца

ЈЕДНЕ ТРОЈКЕ И ПЕТ ДВОЈКИ У ДАНУ!

На породичном имању где је Душица Влајковић са својим супругом формирала фарму- овце јагње тројке и двојке што је реткост

Вероватно се овај текст може сврстати у рубрику „веровали или не“, али јутрос је на фарми оваца породице Влајковић у книћанском селу Бумбарево брдо на свет дошло је укупно 14 јагњади. Невелико стадо од четрдесетак оваца „сјеничке расе“ мало-по мало па изненади власнике. А данас је било посебно јутро- једна овца је ојагњила три, пет по два, а једна једно јагње.


-Да ова врста оваца „близни“ је права рекост, а тек тројке су феномен- каже власница фарме Душица Вељковић, наглашавајући да њеној радости нема краја. У рукама држи једно јагње које мора да доји на цуцлу, и прича нам своју животни причу од када је пре четири године решила да се са супругом Драганом из Крагујевца врати на село. Оставили су ауто-сервис сину и решили да се баве сточарством.


-Све је било запрложено и у шибљу. Две године смо чистили врзине око куће, докупили смо два хектара земље и са постојећих четири хектара кренули са оматиченим стадом од 20-ак јагњади. Све у нади да ћемо доћи до 30 оваца. Ето сада имамо само четрдесет оваца плус јагњад, и хвала Богу на томе- прича Душица наглашавајући да на селу може лепо да се живи. Нису то неке баснасловне зараде, али је далеко мирније него ли у граду.


Сада планирају да формирају и стадо од „романовске врсте“ и да шире своје домаћинство. Што се тиче плдоности овог стада тајна је у храни коју сами справљају, плодном гружанском земљом и у, а коме другом-добром овну.
Д.И.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"