Deljenje

 

Чувени пси "чау-чау одгајајују се и у Младеновцу

СВЕТСКИ ПРВАЦИ ИЗ ШУМАДИЈЕ

У одгајивачници „SHIPPEITARO“  у Младеновцу Александра Вицковић и Верослава Ранчић узгајају прелепе псе који узимају награде на светским такмичењима

 


Од када су бродовима из Кине прешли у Енглеску,јер им је тамо претило изумирање они не престају да изазивају одушевљење власника и намерника. Име су добили управо по товару на броду којим су путовали ка европском тлу- „чау чау“ што на кинеском значи, у буквалном преводу –„све и свашта“. Из Енглеске су се раширили по целом свету, па ето и до Младеновца подно Космаја, где се рађају прелепи шамиони.


-"Чау " је врло специфичан пас, по понашању врло сличан мачки. Изузетно тврдоглав, али изузетно поносан и чаробан. Јако воле људе и када се једном вежу ,то је за цео живот. Занимљиви су. Немојте им се никада смејати јер ће се увредити- прича ма, Александара Вицковић о свом богатом искуству са овим лепотанима. Код „чау-чауа“ не помажу ни батине, зато што се ништа не постиже. Имају свој  ауторитет и став.


- Сваки власник чауа је научио да се прилагоди свом псу и тако створио нераскидиву везу са својим љубимцем. Може живети у кући или стану, може и напољу, али воле друштво људи. Једу мало, а што се тиче одржавања ако их редовно четкате једном недељно имаћете пса који је увек сређен и који дивно изгледа. Не воле да се прљају и труде се да у шетњи или дворишту остану чисти. То је прави пас за децу и воле да се мазе. Једино не трпе малтретирање било које врсте па то треба имати у виду када га купујете-каже Александра, стручњак за ову врсту паса.


Она заједно заједно са Верославом Ранчић држи одгајивачниц у „SHIPPEITARO“ , имају шест „чауа“, два мужјака и четири женке. Доживљавају их као љубиимце и пријатеље, живе са њима у кући... Заједно се радују, заједно тугују. Ко је од кога примио љубав према путовањима још увек разјашњавају, али на изложбе иду као у авантуру.


-Имали смо једно легло пре две године и тада су пси из тог легла освојили до сада Puppy World Winner Puppy Vice World Winner у Лајпцигу 2017. године на Светској изложби паса као и Junior World Winner  Амстердаму 2018. године такође на светској изложби паса. Сада очекујемо бебе у фебруару и једва чекамо да их видимо, ужелеле смо се беба. Трудићемо се и даље да са љубављу, пажњом и радошћу гајимо наше псе и сво знање које имамо делимо са љубитељима ове дивне расе- каже Александра.

Д.И.


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"