Deljenje

 

Славица Јанковић из Вуковара врхунски је касапин, хармоникаш и –возач шлепера

 

ОД МИЈЕ КРЊЕВЦА ДО ЛОНДОНА!

фото: Славица Јанковић, возач шлепера

Била првак хармонике за град Нови Сад и Бачку Паланку. После рата и живота у Вуковару дуго радила као касапин широм Хрватске да би каријеру возача шлепера започела у Великој Британији. Велики је пријатељ Лепе Шумадије

 

Да оствари свој сан била јој је потребна преквалификација. После десет година рада по касапницима широм Хрватске Славица Јанковић из Борова Села код Вуковара уписала је редовну преквалификацију за возача моторних возила и постала- возач шлепера.

-Мој отац био је возач. Родом је из Шапца и шездесетих година прошлог века се преселио у Вуковар.

фото: Отац Миодраг Јанковић узор и херој

Мој идол. Од малих ногу сам тако маштала да или да путујем камионом или да возим авион. Успела сам да ту своју маштарију спроведем у дело. Син се мало бунио и он је возач шлепера, али нико ме није могао одвратити од намере- прича Славица која ће „ватрено кршење“ као возач камиона имати- у Енглеској!

снимак: Славица вози у Великој Британији

По густом саобраћају и правилу да је волан на десној страни клесала је свој нови животни пут. Не каже да је било лако. Али би се, каже тада сетила тренутака када се дивила оцу „како је возио огромну мрцину од камиона и како је одувек када је маштала како ће и она јездити друмом“. Није постављала питање да ли може, већ „када ће?“.

-То Вам је у генима. Знате једноставно да ћете кад тад успети. Поред воље, рад и упорност су битни- прича Славица, која сада ради у предузећу „Вуковаршпед“ где је одушевљена односом према возачима и уопште третману који имају. Ако би повлачила паралелу слично је као „у Енглеској где се возачи изузетно поштују“. Овде функционишу као породица. Свако хоће да притекне у помоћ.

фото: За шлепером "Вуковаршпеда"

-Тамо сам возила „волво“, „даф“ и „мерцедес“, овде возим „ман 5“. Ту и тамо наилазила сам на возаче који имају комплекс ниже вредности. Одговорим осмехом. Сама идем на утовар и истовар, откачим „шлепу“, подигнем цераду, немам нокте па ми ни то није тешко. Помогла сам једном приликом у Енглеској младом колеги Пољаку, да упаркира у рикверц. Било је тешко, много манервисања. Када сам завршила сви су почели да се шале на његов рачун, да га задиркују да му је жена упаркирала. Ја залетим камион ка њима и нагло укочим. Сви су се разбежали- прича кроз смех Славица, која време чекања прекраћује тако што свира хармонику. Та љубав је остала још из времена када је постала првак града Новог Сада и Бачке Паланке.

Такмичила се као ученица чувеног Мије Крњевца. Када је требало да се одржи финално такмичање за првака државе рат је прекинуо снове. Песму и музику заменили су звуци граната и са једне и са друге стране у Вуковару, где је сво време рата провела по подрумима и склоништима. Отуда презире рат и националнизам, у души је југословенка, то не крије. Прича са одушевљењем о Истри где је живела, где нико не помиње националност, где имају друга схватања...

фото: Славица у Енглеској

- Када сам чекала утовар у Енглеској. Пита ме један човек, отуда је возач- „одакле сам?“. Кажем из Хрватске. Он ме загрли и каже „и моја жена је из Пожаревца земљаци сте“. Покушам да му објасним да је то Србија, овде Хрватска. Он упоран. Каже „ма све је то Југославија“. Слатко смо се исмејали обоје. Али то то, обрни окрени-препричава своју догодовштину жена „која се тешко борила кроз живот“. И сада је очево здравствено стање брине, после можданог удара је готово непокретан и коме жури после сваког путовања да му помогне и олакша. Отац јој је како каже „херој и човек који јој је усадио да је живот борба“. А она се борила- и увек била најбоља. Било као касапин, чије је руке тешко оком ухватити док сређује сланину, било док свира на хармоници или пак као возач огромног шлепера. Успела је и да у 46-ој години постане бака, има троје деце... Да буде кадра да се све преброди и све постигне.

фото: Компанија која брине о својим радницима

 

снимак: Славица вози у Великој Британији


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"