Deljenje

 

Личности и установе које су обележиле 2018.годину у Шумадији  по избору редакције сајта Лепа Шумадија

 

личност године: Мирослав Николић, председник Општине Кнић


Одавно у Шумадији није на место председника општине није дошао домаћин који се прво доказао у сопственој компанији, а да притом није новац стекао пљачкашким приватизацијама и  крађом државних пара. Мирослав Николић је показао снажну иницијативу и у општини Кнић где је са својим сарадницима покренуо и реализовао низ инфраструктирних, културних, туристичких и спортских пројеката. Такви пројекти били су незамисливи за ову варошицу, која је важно стратешко чвориште и „раскрсница Србије“.


 

спортиста године:  Јована Прековић, наша најбоља каратисткиња КК „Књаз Милош 

 

Јована је у 2018. години постала првакиња света у категорији до 61 килограма.  У финалу СП у Мадриду савладала Кинескињу Ксиајојан Јин са 8:5.  Златна Шумадинка је обезбедила и велики број бодова за квалификације за Олимпијске игре 2020. у Токију.Од почетка своје такмичарске каријере Јована Прековић освајала је златне медаље на свим појединачним и екипним првенствима Србије за пионире, кадете, јуниоре и млађе сениоре. Доказала је да је спортска будућност Шумадије и Србије. Најуспешнија чланица Карате клуба "Књаз" који је у протеклој години најуспешнији клуб у земљи. 


спортски клуб године:  Рукометни клуб „Раднички 1864“.

 Рукометаши „Радничког 1964“ јесењи су прваци Прве лиге-Запад у 2018, а први део сезоне завршили су без пораза. Крагујевчани су јесењу полусезону завршили на првом месту са десет победа и једним ремијем. Уз 21 освојен бод, са 351 постигнутим и 281 примљеним поготком (гол-разлика 70) такође су се издвојили као најбољи састав на Западу. Овај успех, ма како било до краја сезоне, вреднован је на основу чињенице да је скоро клуб био и буквално пред гашењем. Пример добре и контруктивне организације и воље да се сачува један од најтрофејнијих клубова у Шумадији. 

http://www.radnicki1964.com/html/ekipa.html


Културни догађај година- Смотра мермер и звуци

 

Ова једна од најстаријих културних манифестација у Европи и ове године је убедљиво најреспекатабилнија у Шумадији,  и засигурно једна од водећих у држави.

Смотра уметности „Мермер и звуци“ може се похвалити 53 годинe дугом традицијом уметничког стварања и приказа.
У периоду од 1966. до 1973. године осмишљена су три облика културно-уметничког деловања, сваки са специфичним одликама, али програмски међусобно комплементарно повезана: Симпозијум скулптуре „Бели Венчац“ 1966. године, Смотра „Мермер и звуци“ 1968. године и Међународни фестивал „Свет керамике“ 1973. са својим симпозијумима од 1974. године.

На дан 4. јула 1968. године први пут су се огласиле фанфаре и најавиле сусрет звука са мермером и смотру највреднијих музичких, фолклорних, драмских, балетских, књижевних, ликовних и филмских остварења. 

            


привредник године: др Владица Станојевић, директор Дома за одраслих Мале  Пчелице

Пример домаћинског пословања у државној установи. За релативно кратко време обновљено је 15.000 квадрата животног и радног простора,  отворено 11 радионица, обновљена фарма која је била затворена пре 25 година, изграђена пекара и отворена продавница.  Канцеларија за јавна улагања Владе Србије изградила је и нови павиљон,  у месту Равни Гај отвара се Центар за оболеле од Алцхајмерове болести и дементне особе. Капацитет јединог оваквог центра у Србији је 40 места.

На обновљеним фармама производисе око 120 тона меса, 400.000 јаја, милион векни хлеба, на стотине килограма поврћа у пластеницима годишње произведу радници Завода за смештај одраслих особа „Мале пчелице“ из Крагујевца, највећем таквом центру у Европи,одакле се обезбеђује храна за 900 штићеника.

Просторије  за смештај обновљене у овом заводу су по европским стандрадима.

Захваљујући донаторима, овде је изграђен први храм у некој установи из сфере социјалне заштите. У њему се чувају мошти Светог Луке Кримског и мошти Свете Анастасије, мајке Светог Саве.


догађај године: Обележавање 600-година постојања манастира Каменац.

Дефилеом хеликоптера и авиона Војске Србије и Свечаном академијом обележена је величанствена прослава 600-годишњице оснивања манастира Каменац,духовног изворишта овог краја.

Велики јубилеј и светковину какву Шумадија у својој историји одавно није видела поздравили су ЊКВ престолонаследник Александар Карађорђевић и председник РС Милорад Додик. Њихова преосвештенства епископи Жичке, Милешевске и Рашке епархије Светковини су присуствовале високе делегације државе Србије, Војске Србије, амбасадори, ветерана безбедносних служби Руске Федерације, Војног синдиката Србије и неколико хиљада грађана.

Према предању један од најстаријих манастира на овим просторима подигао је деспот Стефан Лазаревић. Припада Жичкој Епархији СПЦ, налази се у општини Кнић, село Честин, свега неколико километара од места Груже, на магистралном путу Крагујевац- Краљево.


Пројект године:  Клинички центар „Крагујевац“-операција деце од стране врхунских страних доктора

Држава је овим пројектом , за чију реализацију и осмишљавање најзаслужнији проф др Предраг Саздановић, генерални директор КЦ „Крагујевац“ показала да наше здравство може да организује идалеко сложеније операције које су се до сада обављале у иностранству. Број операција деце са тешким деформитетом кичме који до сада није рађен у Србији попео се на близу 40 најтежих случајева u 2018, где је за већину од њих лечење било планирано у клиникама широм Европе. Ово је и добар пример да се сарадња може проширити и у другим сферама о чему се већ размишља у Министарству здравља- Међу светски признатим именима српскудецу оперисао је проф. др Франциска Вентуре, један од највећих светских спиналних хирурга  као и  проф. др Хавиер Санчез Перез Груесо, директор спиналног центра највеће болнице у Мадриду, Универзитетске болнице Ла Паз.

Држава Србија је овим пројектом уштедела три милиона евра, којим би биле плаћене операције у инострaнству.

 


 

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"