Deljenje

Село Винча код Тополе у 20 фотографија

СЕЛО ВОЋАРА И ИЗВОРА!

 

Винча је село у Србији у општини Топола у Шумадијском округу.  Према попису из 2011. било је 1097 становника. Постоји више легенди о имену села. По једној од њих село Винча носи назив по вину. Старији кажу да је под Прокопом у давна времена било доста винограда, који су били изложени граду. Дешавало се да је од јаког града вино текло кроз винограде

 

Текст: Бојана Радовановић

Фото: Б. Радовановић-Лепа Шумадија   

 

 Етнолог Миле Недељковић истицао је да је Винча добила име од латинске речи лат.  vitis finifera што у преводу значи винова лоза. У књизи „У крилу Јасенице“ Милоша Јовановића налазе се следећи подаци о Винчи:

„Винча се помиње у турским писаним изворима 1476. године као Виница са 20 домова и подужим списком опорезованих производа што треба да значида је ово насеље и тада било богатије од својих суседа”.

У насељу Винча живи 922 пунолетна становника, а просечна старост становништва износи 41 годинu (40,6 код мушкараца и 41,4 код жена). У насељу има 322 домаћинства, а просечан број чланова по домаћинству је 3,65.

Село је ушушкано у срцу Шумадије и важи за једно од успешнијих места јер се народ бави претежно воћарством.

Такође, из године у годину, богатије је последњих година породицама са троје па и четворо деце.....

Село Винча почело се у овом облику насељавати средином 18.века и како приче старијих предака говоре, име је добило по баба Види која је међу првима дошла у овај крај са својом породицом. Настанила се близу једног извора који и дан данас постоји и назива се "Видинац".

Прва фамилија је била Видић, касније Лазић, а за њима и многе друге: Станковић, Качаревић, Арсенијевић, Радовановић.....када је реч о изворима, ово село обилује њима -"Шаревац", "Царевац", извор "Свете Петке".....

Прва школа је отворена 1890. године што говори о бројности деце и жељом за образовањем...

Много учених, важних и паметних људи изродиле су српске мајке из Винче чији су успеси надалеко чувени.....

Један од њих је и народни херој  Милић Радовановић, учесник Другог светског рата... много лекара, инжињера, учитеља, ветеринара, правника потекло је из Винче.

Оно нашта су мештани овог села изузетно поносни је и црква која се налази у засеоку "Шаревац" одакле се пружа поглед на панораму села. Са градњом цркве почело се1996 године и уз помоћ многобројних донација мештана црква почела са службом 2004 год. Посвећена је женама мироносницама.


         

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: Најлепше фотографије прелепе Шумадије.
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТИ: Најбољи рецепти култног шумадијског ресторана "Библиотека код Милутина"