Deljenje

ГЕНИЈЕ НА ХАРМОНИЦИ!

Пише: Д. Илић

Memoriam in Бојан Јовановић (1970-2019)

ОДЛАЗАК ГЕНИЈА

Данас је преминуо Крагујевчанин магистар хармонике Бојан Јовановић. Велики губитак за српску музику.  

 

1 4Бојан Јовановић, магистар хармонике са престижне руске академије геније је на овом инструменту преминуо је у 49-ој години живота. Повратак коренима у музици "била је његова животна мисија" како нам је рекао у последњем разговору за Лепу Шумадију. Текст о маестру и генију који нас је прерано напустио преносимо у целости. 

Да је музичке правде, загубљене у врлогу неукуса, хиперпродукције, кланова, и свега што је било основ да Србијом завлада још већ пошаст у виду бесрамних ријалитија, име Бојана Јовановића (47, магистра хармонике на престижној московској академији -у најмању руку морао би да има значајније место у српској музичкој култури. Српска јавност је упознала га је тек недавно када је о њему „Курир ТВ“ објавио две његове песме, а недавно је гостовао и у најгледаној емисији „Жикина Шареница“.

-Основна идеја у мом стваралашву је повратак изворима, коренима, повратак вери и традицији и култури наших дедова, као и повраку чистом стилу у музици. Наша традиција пребогата је мотивима, лириком, мистиком - каже Јовановић, који живи на релацији Крагујевац-Москва.

Снимио је поему ауторску поему „Извор“, по оцени музичких зналаца и бриљатно „Српско коло“.

-Волимо своје, поштујмо туђе. Вратио сам се после школовања да свој дуг одужим својој земљи као што мислим да сви ми који смо се школовали у иностранству, то морамо да урадимо. Наши родитељи одрекли су се много тога, држава дала колико је могла, сада је на нама да то вратимо - каже Јовановић.

Иначе, нижу и средњу музичку школу завршио је у Крагујевцу у класи чувеног професора Раомира Томића, После тога завршио је престижну Академију „Гњенесих“ а 2001.године завршио је извођачку магистратуру на истој академији у Москви. У биографији којом мало који Србин може да се похвали једини је са ових простора наступао са Симфонијским и народим „Руским оркестром“, учестовао на великом концерту у Кремљу као гост легендарне руске певачице Валерије на њеном јубилеју, прослави 20.година рада.

фото: Наступ у Кремљу Бојана Јовановића са Валеријом

И са познатом руском певачицом Софијом Лотаром наступао је на концерту „Песма године“, а оба концерта преносила је руска државна телевизија.

У Србији је наступао са Љубишом Павковићем и Бором Дугићем...