Deljenje

 

„ШУМАДИНКА“ ОСТАЛА У НАРОДУ

Једна од најпопуларнијих песама у Шумадији, готово је непозната у Србији

 

1 1Кафански хроничари кажу да нико у послератном Крагујевцу није имао лепши глас од Хранислава Урошевића Баџе.

О њему се ретко писало, скроман и ненаметљив, својом песмом „Волим своју Шумадинку“ отишао је у легенду, јер нема весеља, светковине у Шумадији а да се не запева ова легендарна нумера.

- Песму треба миловати - говорио је Баџа иначе сироче који ће после тешког детињства прву плочу снимити 1976. године. Аутори тих песама били су Аца и Мија Крњевац. До тада био је „чудо од детета“ како су га прозвали јер је још као 12-годишњак имао силан и моћан глас, а истовремено и мек и поетски. Најпрецизније податке о њему је записао Дарко Симић. Освајао је награде, али никада није имао заслужено место на српском музичком небу. Скроман није се лактао, јурио да постане познат. Било му је важно да пева, а то је јако, јако добро радио. Један од његових пријатеља и добрих познавалаца његовог дела причао је својевремно да је Баџа без даха остављао легендарне певаче српске музике.2 1

- Довољно је чути како је отпевао песму „Милкано“ и схватити да се дуго, дуго у Србији неће родити такав певач. Он је био свестран, певао је од мексиканских песама,севдалинки, шумадијских песама до карасевдаха. Шабан Шаулић је рекао да не може да поверује да је постојао такав певач када га је чуо. Да није било болести за Баџу би се надалеко чуло - каже његов дугогодишњи пријатељ и препричава низ анегдота када су познати од Мирослава Илића до самог Станише Стошића спознавали да у Шумадији постоји тако свестран, моћан певач који је живот посветио песми и кафани.

Баџа је умро прерано у својој 55-ој години, 2005. године. Његови синови Жељко и Недељко такође се баве музиком.

 

Овако је певао легенадрни Баџа...