Deljenje

ДАНИЦА СИЈА КАО СУНЦЕ

Пише: А. Стојановић

Водећа данска глумица - Сркиња пореклом из Шумадије.

 

1 2Мало је познато да је једна од водећих глумица у Данској Даница Ћурчић, чије је породично порекло из села Мала Врбица подно Рудника.

Даница је још као једногодишњакиња отишла у Копенхаген, јер је њен отац добио посао у српској амбасади.

- Онда је почео рат у Југославији и стално су одлагали датум повратка кући. Тамо ми се родио брат. На крају су отворили туристичку агенцију и одлучили да остану – причала је Даница за "Блиц", на енглеском језику, иако каже да српски врло добро разуме у једном од малобројних интервјуа који је имала а нашу штампу.

Даница Ћурчић је рођена у Београду, у породици бившег новинара Михајла и књижевнице Весне Ћурчић, који су данас власници туристичке агенције „Kvaliti turis“ у Копенхагену. Завршила је позоришну школу „Del arte“ у Калифорнији и још пре стицања дипломе у Државној позоришној академији у Копенхагену, као студенткиња треће године, ангажована је за две главне улоге у Краљевском театру. Ипак није заборавила српске корене.

- У кући су говорили српски, брат и ја смо суботом ишли у српску школу где смо учили да читамо и пишемо, летовања проводили у Црној Гори и обиласцима родбине у Србији - рекла је глумица у којој су српска и данска, односно балканска и скандинавска култура, нераскидиво испреплетене.

О животу у далекој Скандинавији има само речи хвале. Незамисливо за овдашње прилике звучи да „ако играте само у позоришту можете врло добро да живите“.

- Срећна сам што сам део таквог друштвеног система али и део данске кинематографије која је тренутно толико популарна - признаје Даница. А бити препознат као неко ко је врло талентован у таквој конкуренцији је тера да се сваки пут "уштине".

2 1До сада је освојила награду националног Удружења филмских критичара, била је номинована ове године за данског Оскара, а 2014. на Берлинском филмском фестивалу проглашена је за једну од десет "младих звезда" европског филма, заједно са нашим Николом Ракочевићем.

Глума јој помаже да упозна себе, кроз глуму одраста и сазрева.

- Што више време пролази и што више упозањем себе, то могу више и да се дам у улози и проналазим све веће дубине у себи. Који год лик да играм, покушавам да га одбраним, да у сваком пронађем људске црте. Неке улоге су нарочито емотивно захтевне, попут ове у "Тихом срцу", када сам морала да пронађем у себи ту силну тугу. А онда сам, рецимо, прошлог лета играла балерину и била на посебном режиму исхране и физички врло захтевних тренинга - прича Даница која „сања да заигра у неком српском филму“.

КРАЉИЦА ДАНСКОГ ФИЛМА

Поводом прославе 80. рођендана дански принц Хенрик уручио је Даници Ћурчић свечану диплому уз високу новчану награду за највише уметничко остварење у протеклој години. Поред Данице, ово признање добили су и дански филмски редитељ Томас Винтерберг, музичар Теитур Ласен и преводилац Томас Сков. Тиме је постала незванична краљица данског глумишта.