Deljenje

Недоказана ратна догодивштина из Лапова 

Пише: А. Вићентијевић

У Другом светком рату Немци приметили да им Лаповци краду шећер и остале намирнице

 

Сваки крај у Србији има своје обичаје, испричане догодовштине, али и полумитове који су увек ту у ваздуху, али ето никако да се потврде кроз историјске записе и чињенице. Таква једна прича дуго се прича у Шумадији, још од 41. године прошлог века. Од кафане до кафане, села до села, постала је готово код поратне генерације готово истинита.


Lapovo

 Дакле, све почиње као што рекосмо непосредно по немачкој окупацији Србије у Другом светком рату. Немачка је преко територије Србије снабдевала своје трупе на југу, одакле се за нацистичке агресоре простирала стратешки важна комуникација са Грчком. Али у Лапову је примећено да им се краде шећер и остале намирнице. Чак до те мере, да је угрожено снабдевање трупа.

И све је некако могло да се пронађе, али шећер- никако!

Легенда каже да су се Лаповци организовали тако да су месецима задавали муке самоувереним Немцима. Наиме, формирали су три екипе. Прва би ускакала у возове и избацивала намирнице дуж пруге. Друга је сакупљала џакове и доносила оној завршној екипи, која је имала задатак да шећер просипа у одређени бунар.

И ту се крила сва мудрост и досетка ове никада потврђене легенде. Када би се Немци дали у потрагу заобилазили су бунаре. Постојала је наредба да не користе воду из Србије, плашећи се тровања. Шећер би се истопио у бунарима, и овако и онако. Са том слатком водом прављени су колачи.

Што би народ рекао, и поред тога што нема потврда чак ни у записима прецизне и темељне фашистичке војске када је у питању документација, ова прича пије воду. Са шећером или без њега, свеједно је.