Deljenje

 

КО ЈЕ ЛУД, А КО ПОЛУЛУД?

Пише: А.С.

У селу Љубичевац , подно Рудника, својевремено је испричана догодовштина која се ево готово три деценије свакодневно препричава.

Оригинална идеја, која би можда могла да заживи и као стална појава, родила се маркентишком тиму СПС на изборима одржаним још у време Слободана Милошевића. Акција се звала „Селу у походе“, а састојала се у томе да лекарски тим посети неко од српских села. У домовима би се организовале мобилне ординације, вршили лекарски прегледи мештана. Обично би долазили интерниста и доктор опште праксе, са неким од колега специјалиста из других области. На срећу оних који воле овакве догодовштине, тог дана из у село Љубичевац код Страгара, подно Рудника, дошао је и психијатар.

Преглед се одвијао нормално све док доктору психијатрије из Београда није мало досадило. Предложио је колегама да се мало нашале.

Следећи пацијент по реду био је општепознати мештанин који се звао Златко, шерет и човек за кога је словило да воли да попије.

Психијатар га је озбиљно погледао, док је у рукама вртео своју шајкачу. Уследило је питање:

-Авион лети на висини од 20 000 метара, колико ја имам година?

Златко је ставио шајкачу на главу. После неколико минута, устао је, и театрално, са руком преко устију, да би изгледало што удубљенији у своју мисао прошетао по Дому неколико кругова. Дубоко је уздахнуо. Вратио се сео, скинуо капу и ставио је на колено. Уперио је прст ка доктору и као из ведра неба прозборио.

-Имаш 42 године!

Мук.

Доктори су се окренуле ка колеги психијатру. Полуотворених устију, у шоку, покушавао је да дође к себи.

-Па како сте погодили... Које параметре сте узели... Да имам 42 године- причао је неповезано психијатар, иначе изгледа као да има десетак година мање.

Здравко је мудро ћутао. Уживао је у својој малој победи тако што је продорно гледао у збуњене докторе. Напослетку, спорим покретима, устао је са столице, намештао подуго шајкачу и на одласку, гласно да би сви чули рекао.

-Видиш докторе, ми имамо у селу једног који је полулуд а има 21 годину. Кад сабереш то је то- одговорио је Златко и отишао.