Deljenje

 

СРПСКО ГОРЊЕ - СРПСКО ДОЊЕ!

Пише: А. Вићентијевић

Делимо се на све и свашта. Нема краја у Србији који нема своје Горње и Доње село. Па макар и по три куће у засеоку.

JarusiceИ да буде важније, ако одете у Горње, онда вам кажу „да они доле не ваљају, да су ови горе бољи“. Ако којим случајем одете у Доње, е онда су мештани Горњег награбусили; "те не ваља ово", "те не ваља оно", "те овакви су, онакви"...

У Шумадији на потезу од стотинак квадратних километара постоје села - Горња и Доња Сабанта, Горње и Доње Комарице, Горње и Доње Јарушице, Горња и Доња Трнава, Горње и Доње Крчмаре, Горња и Доња Сугубина итд...

У тим накарадним граматичким речцама крила се сама бит данашњег српског бића - делили смо се и отуђивали сами. Пре Другог светског рата сва ова села била су једно, а онда је неко као руком исписивао границе и међе и назвао их „Горње и Доње“.

Мали милион пута доћи ћете у ситуацију да некога "увредите".

- Ти си из тог и тог села?

- Доњег! - одговори вам.

Дуго се овде препричава догодовштина везана за двојицу Гружана. Обојица су служила војни рок и када је то увидео претпостављени, питао је једног од њих:

- Ви сте земљаци?

- Нисмо.

- Како, бре, нисте?

- Па он је из Горње, а ја из Доње Груже.

Прича о Горњим и Доњим Јарушицама понајбоље илуструје напред написано. Пре Другог светског рата ово је било једно село, једноставног имена - Јарушице.

Данас су то два села. И два света.

Гложе се око свега и свачега. Доње Јарушице словило је за четничко село после Другог светског рата. Одавде је и чувени четнички војвода Ацо Милошевић који је тек 1947. године емигрирао у иностранство. Овде се, тврде мештани, у срцу Шумадије у време највеће међународне хајке крио и Ратко Младић, генерал српске војске преко Дрине.

Горње Јарушице је више него лепо село. Оно је словило за комунистичко. На оговарања људи у Доњим Јарушицама одмахују руком. Кажу да се неоправдано нападају за "издају" после Другог светског рата, јер је у овом селу четничком војводи (кога се сви дотакну у разговору) 1947. године направљена свадба, "због чега је робијало пола села".

Па ипак Горње Јарушице, да ли због блискости са властима одвајкада, много је боље и уређеније село.

А можда анегдота из времена НАТО агресије понајбоље илуструје односе данас два села. Када је бомбардована резиденција тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића, коментари су били дијаметрално супротни.

- Злочинци! - коментарисали су у Горњим Јарушицама.

- Какав је то домаћин када у четири сата ујутро није код куће? - злурадо су се питали у Доњим Јарушицама.

Српско Горње.

И српско Доње.