Deljenje

 

БЕТУЛА И СЕЉАК ИЗ ГРУЖЕ

Пише: А.С

Почетком деведесетих хармоникаш и певач Слободан Бетулић Бетула из Гривца, кога има у многим догодовштинама у Шумадији, а песмом га је због његовог немирног темперамента опевао и Добрица Ерић био је у зениту популарности


Betula1


 

Појављивао се у тада првој ТВ сапуници „Бољи живот“ једној од најгледанијих српских серија икада, организовао први сајмове, „Чашу воде са извора“ и много других ствари...

Али једног дана до њега је дошао сељак из села Љуљаци да га пита да му „свира сину свадбу у јуну месецу те године“.

Био је мај месец и на то је Бетула, склон драматизацији, узео свеску у којој су наводно биле заказане свирке за наредни месец. Злобници кажу да је била празна, али тешко да тих година он није имао много посла. Загледао се у свеску, уздахнуо, пошто је датум био „незгодан“ а радило се о суботи „па ни тамо ни овамо“. Пропаде цео викенд.

- Ево 24.јуна смо баш заузети. Него ајд шта да се ради добар си и чувен домаћин, учинићу. Свираћемо оба дана. Идемо по младу, два дана не стајемо - причао је Бетула сељаку који није скидао шајкачу. Детаљно и нашироко му је певач описивао народне обичаје који „морају да се испоштују“.

- А јел Бетула, колко ће то мене да кошта?- упита сељак после получасовног убеђивања и договарања.

Опет драматизација.

-Па види ми не можемо да свирамо ништа тај викенд. Две певачице, осам свирача да буде богато то... Ето четири и по хиљаде марака - рече после дугог и исрцпног одговора Бетула.

Сељак као из топа одговори.

- Па знамо се дуго ја и ти. Нисам те звао да ми свираш цео јун, него два дана.

Ни сам Бетулић није крио у потоњим шалама да је ово истинит догађај. Најбитније је да је свадба одсвирана. По којој цени-не знамо.