Deljenje

ДЕДИНО МЕСО!Пише: А.С.За ову анегдоту, која се ево више од две деценије препричава по чувеним крагујевачким кафанама, хармоникаш и певач Слободан Бетулић-Бетула није крив. За све остало јесте.


 Betula2


 

И што је позвао амбасадора из једне афричке земље да посети Србију и да гостује на ондашњој „Дечјој телевизији“. Тада смо тада били у јеку агресивне медијске кампање земаља са Запада почетком деведесетих година прошлог века, али за сам дипломатски инциндент крив је нико други до-преводилац!

О чему се ради?

Група чувених боема у оно време међу којима је било угледних привредника, генерала и других из неког разлога Бетулу су звали „Деда“. Редовни гости свих његових ресторана тако су и специјалитет од меса спремљен на шумадијски начин назвали „дедино месо“.

Елем, амбасадор, гост на ручку био је школован на најпрестижнијим школама на Западу. Имао је чега и да се наслуша о Србији. Тешко да је и један народ сатанизован до те мере као Срби.

После ручка у већ опуштеној атмосфери, амбасадор је био одушевљен укусуом наших јела. У домаћинској атмосфери упитао је.

-Шта смо то јели?

Бетула је нашироко објашњавао описивајући свако јело, а посебну пажњу обратио је на свој специјалитет, на који је био итекако поносан.

Када је завршио, преводилац је кратко рекао амбасадору који је после тога видно пребледео:

-Јели смо деду!